Koerting Multisound- potrzebna pomoc i schematy.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Koerting Multisound- potrzebna pomoc i schematy.

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Za 100zł sobie taki fajny zestaw(tuner+ wzmacniacz) kupiłem na grupach na Facebooku.
Jak najbardziej zabytek, bo ma to 52 lat, tuner częściowo germanowy, choć jest dekoder stereo TCA290, wzmacniacz w 100% krzemowy.
zestaw.jpg
tył.jpg
Wzmacniacz się gotował bez sygnału.....okazało się, że końcówka mocy w klasie A i się prąd spoczynkowy w prawym kanale "rozjechał", w tym stanie tranzystory BD163 po kilku sekundach parzyły, a wzmacniacz pobierał z sieci JAŁOWO :!: , bagatela 48-55W.
Machnąłem w obydwu kanałach R620 , wymieniłem stare elektrolity w końcówkach, w tym momencie wzmacniacz gra, pobiera początkowo 27-30W , po kilku minutach stabilizując się na 20-22W, pomiar po stronie 230V.
Ale czy ze zwiększaniem głośności ta moc pobierana nie ma rosnąć czasem?
Wie ktoś, jaki powinien być prąd spoczynkowy końcówek mocy?
Schemat wzmacniacza załączam, to "pseudo-kwadrofonia"
koerting_hifi-studio-multisound_iib_sm.pdf
(2.4 MiB) Pobrany 25 razy
bebechy.jpg
Teraz mam prośbę o schemat tego tunera w zestawie......nie chodzi stereo, żarówka sprawna, podejrzewam rozstrojone obwody LC dekodera lub uszkodzony TCA290, znalazłem w internecie scalak NOS ale bym wolał tu iść raczej w MC1310, bo PLL lepiej zagra.
Nie zapalają się kontrolki(zielona i czerwona) od AFC, poza tym tuner gra, choć trzeba zrobić korektę początku i końca skali.
Ciekawy sprzęcik.....pomoże ktoś?
Zależy mi szczególnie na schemacie tunera
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Re: Koerting Multisound- potrzebna pomoc i schematy.

Post autor: Olkus »

Fajny sprzęt :D Gratuluję zakupu.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

(...) końcówka mocy w klasie A (...)
Teoretycznie, w klasie A, pobor pradu przez koncowke mocy nie powininen sie zmieniac wraz z wysterowaniem.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

TooL46_2 pisze: pt, 16 sierpnia 2024, 17:34
(...) końcówka mocy w klasie A (...)
Teoretycznie, w klasie A, pobor pradu przez koncowke mocy nie powininen sie zmieniac wraz z wysterowaniem.
Witam!
Dziękuję za odpowiedź.....problem z prądem spoczynkowym "wylazł" sam :evil:
Okazało się, że prąd spoczynkowy ma być około 50mA, mierzony po wyjęciu jednego z bezpieczników końcówki mocy(1,25A).
Było aż 140mA, nie szło zjechać poniżej 120mA, uwalony tranzystor od regulacji prądu spoczynkowego, uwalony dziwnie, bo na testerze OK a prąd za duży...przegrzany? A może starość?
Wymieniłem oba na BC337, "z marszu" ustawiłem około 50mA na każdym z kanałów, tranzystory mocy zimne :D , choć po otrzymaniu paczki osiągały 65 stopni Celsjusza.....jak było 3 razy tyle, co być powinno, to nic dziwnego.
Skorodowany PR-ek działa OK, ustawia się nim połowę napięcia zasilania na kondensatorze 2200uF na wyjściu.
Wzmacniacz gra jak burza, bas jest mocny i ma "pazur".
Ale martwi mnie ten nieszczęsny tuner....potrzeba mi schematu, bo oprócz stereo, które nie chodzi, to jeszcze AM niedomaga.
Tuner ma dwie żarówki: czerwoną i zieloną jako wskaźniki AFC.....dlaczego nie świecą?
Co do poboru mocy.....tak, to stary wzmacniacz w klasie A , który ma charakterystyczne "lampowe" brzmienie.
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Żarówki od AFC mogą być przepalone, no chyba, że to diody , a nie żarówki.

Pozdrawiam
Wiesław
mll
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: mll »

Szrot majster pisze: pt, 16 sierpnia 2024, 18:12 Co do poboru mocy.....tak, to stary wzmacniacz w klasie A , który ma charakterystyczne "lampowe" brzmienie.
Wzmacniacz klasy A z prądem spoczynkowym 40mA (wg schematu)? Na pewno nie, to typowy dla pierwszej połowy lat 70tych układ wzmacniacza kl.AB/B. Co do schematu tunera - możliwe, że firma wykonywała to urządzenia dla innych i pozostaje żmudne szukanie w necie.

I dobrze byłoby, żebyś podał typy tych sprzętów.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Typy sprzętów to będzie kiepsko.....jakiś jełop oderwał nalepkę z danymi tunera :evil:
Wzmacniacz to Koerting HiFi Studio Multisound IIb
Tuner to Stereo-Tuner IIa
Tu jest oryginalny folder reklamowy z lat 70-tych
folder_Koerting.jpg
I link do jakiejś, rosyjskiej strony, ten sprzęt w środku zbudowano jak naszego Radmora 51xx, czyli modułowo, jedna, duża "płyta bazowa" i moduły na gniazdach jak w Radmorze.
https://sgerasimuk.blogspot.com/2016/07 ... tudio.html
Co do żarówek AFC.....nie sprawdzałem, bo nie mam żarówek 7V 0,1A, wiem, że wstawienie "skalówek" może narobić szkód, bo pobierają 3 razy większy prąd :!:
https://allegro.pl/oferta/e10-led-zarow ... 1395117770
Ale to po niedzieli.....nie chce mi się lepić diody LED na drutach, bo już ostatnio unikam druciarstwa, jak mnie dziś walnęło 230V, lewa ręka godzinę drętwa.
Wzmacniacz ma katalogowo prąd spoczynkowy 50mA, ta serwisówka
schemat.pdf
(1.4 MiB) Pobrany 12 razy
I karta, gdzie są parametry ustawień.....to w środku wygląda i jest identyczne jak załączony schemat
Sch_1.pdf
(1.17 MiB) Pobrany 7 razy
W temacie tunera, to stereo w ogóle nie odpala, sama żarówka po wykręceniu świeci na zasilaczu, czyli bym obstawiał , co by nie było kiepski, układ TCA290, to taki podobny bubel jak MC1305P a one się psuły aż miło, mało która, stara SABA z lat 1968-1976 gra w stereo, a jeśli już, to ze sporymi problemami z jakością dźwięku.
Na Allegro Lokalnie jest jeden NOS TCA290 ale się zastanawiam, czy nie zrobić dekodera PLL MC1310, bo i jakość dźwięku lepsza i same układy mam.
https://www.sonelec-musique.com/electro ... o_001.html
Po wylutowaniu TCA290 bym wszedł na filtry MPX na jego PCB i tyle.
TCA290A.pdf
(778.56 KiB) Pobrany 9 razy
Jeszcze dochodzi sprawa słabego AM, prawdopodobnie coś na zasilaniu przywiera, możliwe, że elektrolit ale bez schematu lipa.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Próbowałem uzyskać schemat na zagranicznych stronach....niestety mój angielski jest tak słaby, że pewnie z góry odrzucili prośbę :evil:
Języka nie używałem nigdy w "realu", ostatni raz coś powtarzałem z 10-12 lat temu, nie był przydatny, bo nie wyjeżdżam poza swój kraj od lat, za chwilę moja znajomość niemieckiego też zaniknie, w Niemczech nie byłem 10 lat.
Tak więc, jeśli mam robić "inżynierię wsteczną" tunera z lat 70-tych, to pal licho jego naprawę, gdybym nie usunął 2 lata temu konta na Elektrodzie, to bym dawno miał schemat, a tak "męcz się jak Ci źle było" :evil:
Ja wiem doskonale, że niejeden tutaj ma konto na Radiomuseum, niestety do pomocy chęci brak.....za drogo, czy bez sensu?
Ja nic stamtąd nie ściągnę, bo nie mam możliwości płatności w innej walucie niż PLN, tak więc proszę o pomoc.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Już kilka razy polecałem tu https://www.deepl.com/pl/translator ja dogadałem się dzięki temu z chińczykami.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Wskutek braku jakiejkolwiek dokumentacji i możliwości jej zdobycia, zacząłem działać sam :lol:
Powstał dekoder stereo "zamienny" na MC1310, na fotkach widać podany sygnał 19kHz sinus z generatora
19kHz.jpg
Oraz świecącą diodę LED, wlutowałem coś ze "zmiotek" warsztatowych, byle tylko sprawdzić.
STEREO_DEKODER.jpg
Dekoder jak widać dekoduje symulowanego "pilota" 19kHz, jutro próba w radiu, wlutuję się z wyjściem na oryginalne filtry MPX od TCA290, jego samego wylutuję a zastępczą PCB przylutuję do pola masy na oryginalnym module, ten Koerting ma głowice UKF sprawną, na owe czasy nowoczesną, BF245A jest na wejściu, J-FET w 1972 roku świadczył o prestiżu urządzenia, bo jeszcze german królował i tutaj w torze p.cz. FM siedzą germanowe AF.
Ale najbardziej mnie dziwi brak jakichkolwiek wzmianek o tym tunerze, podobnych wzmacniaczy, o identycznym układzie elektrycznym, Koerting produkował kilka ale tuner to zagadka.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Tak z szukaniem ... nasunęło mi się , czy do szukania użyłeś właściwej nazwy Körting , ja bym poszukał Körting Radio Werke.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Uruchomiłem dekoder stereo na MC1310, co ciekawe TCA290 na żadnym schemacie ani w aplikacji nie ma filtrów MPX jako LC a tylko RC, tu też tak jest i wlutowałem się z kabelkami zastępczego dekodera w otwory po wywalonym TCA290.
Tutaj zastąpiłem żarówkę STEREO czerwoną diodą LED, rezystor "na szybko" 910R z szuflady.
dekoder.jpg
Jak widać dekoduje stereo, gra bardzo przyjemnie, dźwięk nie jest ostry i piskliwy jak w układzie w ogóle bez filtrów MPX, bo i taki popełniłem w początkach pandemii, na uniwersalnej PCB.
stereo.jpg
Nie udało mi się "zmusić" oryginalnego układu sterowania żarówką STEREO, tak by dogadał się z MC1310 :evil:
Kontrolki AFC śledziłem na podobnych schematach, na pewno Grundig R1000/T1000 ma to rozwiązane podobnie, tak więc cały czas szukam schematu, jest przesunięta on 1-2MHz skala, nie umiem ustawić początku i końca skali.
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: hellcat »

Bez wobuloskopu i generatora będzie trudno.
Üdv
Macska
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

hellcat pisze: ndz, 18 sierpnia 2024, 16:28 Bez wobuloskopu i generatora będzie trudno.
Witam!
Tu chodzi o punkty początku i końca skali- to ma strojenie napięciowe głowicy UKF.
Stereo chodzi i to dobry znak, czułość jest OK i stereo nie szumi nawet na śrubokręcie.
Wobuloskop i generator ma być do naprawy sygnalizacji AFC?
Bo jak dla mnie, to jest sprawny tuner, który gra w stereo, przesunięcie skali w takich konstrukcjach wynika z zestarzenia się PR-ków od ustawiania napięcia warikapowego, temat "przerabiałem" na Aida AWS-103 i teraz jest OK, również na jakimś badziewiu, co Rydzyk dał robić w Diorze dla swojego radia.
Zaletą tego, tytułowego tunera jest to, że nikt tu nie grzebał, więc rozstrojenie p.cz. jest praktycznie wykluczone.....co innego Tosca 303, co pierdyliard serwisów odwiedziła i każdy, nawet uczeń, kręcił czym popadło, sam mam takiego znajomego(73 lata), który tak robi, oczywiście 2-3 piwa przy tym wypija, więc robota nic nie warta.
Układ sterowania kontrolką STEREO to zwykły tranzystor, którego baza jest sterowana z pinu TCA290, wobuloskop nie jest do tego potrzebny, co innego AFC ale chyba tak zostawię, bo nie mam wyżej wymienionych przyrządów a nawet z nimi bez schematu nic nie zrobię.
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: hellcat »

Tak, strojenie głowicy robi się z wyłączoną AFC, najpierw się ustawi 98 MHz (środek pasma) jako znacznik, potem skrajne 88 MHz i 108 MHz i stara się uzyskać na wobuloskopie podobny poziom. Nie musi być przy tym grzebana głowica, wystarczy czas i starzenie, nawet minimalnie elementów.
I AGC też powinno być wyłączony. Potem z włączonym można delikatnie korygować.
Üdv
Macska
ODPOWIEDZ