Ukaniu pisze: ↑śr, 24 lipca 2024, 23:43
Szrot majster pisze: ↑śr, 24 lipca 2024, 22:26
To jak mam z tego miernika interpretować odczyty?
Na generatorze z oscyloskopu mam ustawiony 1Vpp i tyleż samo na skali BM-494.....czy mam to przeliczyć?
Głupio pytam, bo to pierwszy tego typu miernik w moim warsztacie.
BM518 nie widziałem nigdzie, tak więc czekać aż się trafi, ale za 100zł raczej nie.....2-3 razy tyle może będzie gdzieś?
Twój BM jeśli poprawnie skalibrowany musi wskazywać wartość skuteczną sinusa. Praktycznie wszystkie typowe mierniki napięcia przemiennego tak pokazują, inaczej ugrzęźli byśmy w grubych błędach systematycznych. Czyli jeśli podłączysz sinus o wartości RMS 1 V miernik ma pokazać 1 V.
Dlaczego po ustawieniu na generatorze 1V pp wskazuje 1 V ? nie wiem - taki miernik powinien pokazać ~355 mV. Sinus o wartości RMS 355 mV będzie miał 1 V pp.
Przypuszczam, że generator jeśli włączony w tryb sinusa skalowany jest w wartości skutecznej.
BM518 pewno będzie droższy. Ale jak to ze starymi przyrządami - cena trafić się możne różna, jednakże 100 zł dziś w branży, że tak powiem to na waciki. Czekam na dostawę scalaczków AD534LDZ po 240 Euro sztuka... a to tylko układ mnożący
Witam!
Sprawdziłem teraz....1Vpp to 355mV, nie używałem analogowych mierników, po prostu źle odczytałem.
A czy sonda od oscyloskopu może być 1:1, czy się bezpośrednio podłącza?
A jeszcze jedno....na wejściu jest tranzystor KF521, czemu dostałem je w folii aluminiowej i z blaszką, która zwiera wszystkie wyprowadzenia?
To jest aż tak wrażliwe na ESD?
KF521 był między innymi w mikrofonach pojemnościowych studyjnych, parametry musiały być z "kosmosu"
Jaki jest zamiennik tego MOSFET-a, ale nie z RWPG?
Ja nie zbieram sprzętu pomiarowego, do którego scalaczek kosztuje 240 Euro, bo dla mnie nagrzebać 2200zł na miesiąc, to jak wejść na Mount Everest.
Dlatego korzystam z Allegro Pay, bo nie mam na przykład karty płatniczej, nic zza granicy nie sprowadzam, widać po ilości postsowieckiego i RWPG złomu, jaki namiętnie stosuje w swoich układach.
PCB też sam robię , nawet mam starego grata z Windows XP i Protel 99SE, po części lenistwo, również zacofanie technologiczne i niechęć otoczenia do mojego hobby.