CB radio PAN MEGA-TOP AM/FM- przestrojenie na "0"

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

CB radio PAN MEGA-TOP AM/FM- przestrojenie na "0"

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Dziś mi ojciec przyniósł tytułowe CB radio, co kolega chciał wyrzucić.
Model to PAN MEGA-TOP AM/FM, jest pełna "40-stka" w AM i FM, niestety chodzi to w "piątkach" a nie jak w Polsce w "zerach"
PAN.jpg
Jak widać uwalony środkowy segment pierwszej cyfry ale to pestka, nie mam auta by tego używać.
Myślałem, że jest uwalony TDA2003, wymieniłem i dalej cisza :evil: , przerwa w gniazdku EXT.SPK, zrobiłem mostek z kynaru i działa.
Na śrubokręcie odebrałem rozmowę dwóch Ukraińców na 19 kanale, pewnie pracują u Niemca, naszych "mobilków" "19-stce" nie usłyszałem
Radio "przegwizdane" generatorem i działa, nadawanie też.....nie mam anteny, wolałbym nie spalić tranzystora mocy w.cz..
W archiwum Elektrody jest informacja, by z kwarcem 10,240MHz dać dławik 4,7uH i samo "wskoczy" na "zera", jednak nie mam już tam konta.
Może Kolega RomekD by pomógł, w końcu jest krótkofalowcem i niejeden wynalazek miał w łapach?
Zależy mi, bo radyjko ładne, jak nikt nie pomoże, to mam współczesnego INTEK, którego można przełączyć w "piątki" , mam też stare ręczniaki na kwarcach, kupiłem NOS-y 20 lat temu w Hamburgu, aluminiowe, odlewane obudowy i oryginalne futerały, piękne zabytki techniki.
U mnie nie będę szukał kogoś, kto przestroi, kiedyś mi jeden krótkofalowiec wygrażał się policją a potem jego wspólnik celowo uwalił mi syntezę w Albrechcie, za którego chyba 15 czy 20 Euro dałem :evil:
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: CB radio PAN MEGA-TOP AM/FM- przestrojenie na "0"

Post autor: Romekd »

Czołem.
Nie ma uniwersalniej metody na przestrajanie radiotelefonów CB z "piątek" na "zera". Obecnie nie zajmuję się już tego typu usługami, gdyż kilka lat temu, przy cały czas rosnących kosztach utrzymania zakładu, przestało się to kalkulować. Co do pracochłonności takiego przestrojenia, to zależało to od modelu CB-Radia. W jednych na takie przestrojenie poświęcałem kilka minut, gdyż z jednych z rezonatorów kwarcowych wystarczało włączyć szeregowo dławik lub przestrajaną cewkę (a czasem wystarczało nawet włączyć w układ jeden kondensator), a w innych trzeba było się trochę namęczyć. Co do indukcyjności włączanych szeregowo dławików też nie było prostej reguły, gdyż czasem wystarczało dodać 4,7 μH, a czasem 5,6 μH, 6,8 μH lub 8,2 μH. Po takiej czynności trzeba było jeszcze precyzyjnie zestroić częstotliwość pracy odbiornika i nadajnika na częstotliwość danego kanału przy pomocy nastawnego trymera. Pamiętam że dwóch "ręczniaków" (na co najmniej setki przestrajanych CB) w ogóle nie udało mi się przestroić, a jeden z nich dalej leży mi na półce w magazynie.
Na początek radzę spróbować na ile uda się obniżyć częstotliwość dołączając dodatkową pojemność równolegle z trymerem, ewentualnie włączyć szeregowo z rezonatorem cewkę nawiniętą na karkasie z filtru p.cz. 7x7 (można się bawić z dowijaniem i odwijaniem zwojów i kręceniem rdzenia).

EDIT:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1833882.html

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Romekd pisze: czw, 13 czerwca 2024, 22:59 Czołem.
Nie ma uniwersalniej metody na przestrajanie radiotelefonów CB z "piątek" na "zera". Obecnie nie zajmuję się już tego typu usługami, gdyż kilka lat temu, przy cały czas rosnących kosztach utrzymania zakładu, przestało się to kalkulować. Co do pracochłonności takiego przestrojenia, to zależało to od modelu CB-Radia. W jednych na takie przestrojenie poświęcałem kilka minut, gdyż z jednych z rezonatorów kwarcowych wystarczało włączyć szeregowo dławik lub przestrajaną cewkę (a czasem wystarczało nawet włączyć w układ jeden kondensator), a w innych trzeba było się trochę namęczyć. Co do indukcyjności włączanych szeregowo dławików też nie było prostej reguły, gdyż czasem wystarczało dodać 4,7 μH, a czasem 5,6 μH, 6,8 μH lub 8,2 μH. Po takiej czynności trzeba było jeszcze precyzyjnie zestroić częstotliwość pracy odbiornika i nadajnika na częstotliwość danego kanału przy pomocy nastawnego trymera. Pamiętam że dwóch "ręczniaków" (na co najmniej setki przestrajanych CB) w ogóle nie udało mi się przestroić, a jeden z nich dalej leży mi na półce w magazynie.
Na początek radzę spróbować na ile uda się obniżyć częstotliwość dołączając dodatkową pojemność równolegle z trymerem, ewentualnie włączyć szeregowo z rezonatorem cewkę nawiniętą na karkasie z filtru p.cz. 7x7 (można się bawić z dowijaniem i odwijaniem zwojów i kręceniem rdzenia).

Pozdrawiam
Romek
Witam!
To znalazłem
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1833882.html
Co do konkretnego radia, to jest tam synteza na scalaku SANYO, nie ma tam procesora, stary gruchot to jest.
W "piątkach" chodzi, może lepiej zostawić to w oryginale?
Mam INTEK wielosystemowy w tym praca w "piątkach"
Do mojego radia nie mogę znaleźć też schematu, bo powszechniejsza była wersja DE, gdzie były 4W/FM, za to w miejscu przełącznika AM był wyłącznik żaróweczki, która podświetla gałki.
Pan_MegaTop.jpg
Jest to zupełnie inna konstrukcja, nie ma na przykład, typowego dla AM, transformatora modulacyjnego, tego przy TDA2003, który pracuje też jako wzmacniacz modulacyjny.
Temat CB poszedł w odstawkę, ojciec, choć nadal jeździ, ma aparaty słuchowe na obydwoje uszu, jest to znaczny niedosłuch, więc w końcu nie był w stanie wyłapać słów z trzeszczącego CB radia.
Sam miałem antenę CB bazową 5/8, jednak , mocny i u mnie, wpływ Bałtyku, sprawił, że droga antena poszła na złom, miałem też(tak podejrzewam do dziś), donosiciela, który słuchał mnie na falach CB i wszystko mówił ojcu, mógł być to jeden z sąsiadów, krótkofalowiec i niegdyś instruktor narciarski.
W ogóle nie mam anteny CB, nawet dziadostwa na magnes, mam też CB Zodiac, coś podobnego
IMG-0776.jpg
Radio kupiłem od właściciela firmy przewozowej z pobliskiego Warlubia, jest to radio z Japonii, czyli "zera", niepełna "40" i 0,5W/AM, bezużyteczne całkowicie, tylko ładnie na półce wygląda.
https://www.crowave.com/blog/2021/09/03 ... m-bsg3285/
Mam też takie ręczniaki, identyczne jak na stronce.
Chciałem zrobić licencję amatorską, niestety różne świnie, donosiciele i ludzie, którzy zgłaszają byle co do służb, sprawiły, że nie zrobiłem.
A pasmo CB jest martwe, czy nie?
Idzie jeszcze tam pogadać z kimś?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Ale tu naprawdę nie ma się czego obawiać. Po prostu trzeba spróbować. Krótko szukając znalazłem inny schemat z syntezą firmy SANYO.
CB.png

Czy to może być to radio? Schemat jest z formacie djvu, więc nie jestem go w stanie zamieścić w załączniku. Ja swoje pierwsze radio CB przestroiłem będąc nastolatkiem. O ile dobrze pamiętam nazywało się Hy Range V i miało jedynie 23 kanały.
Nawet szybko udało mi się znaleźć jego zdjęcie.
https://www.rigpix.com/cbfreeband/hygain_hyrangev.htm
Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Romekd pisze: pt, 14 czerwca 2024, 00:00 Ale tu naprawdę nie ma się czego obawiać. Po prostu trzeba spróbować. Krótko szukając znalazłem inny schemat z syntezą firmy SANYO.

CB.png

Czy to może być to radio? Schemat jest z formacie djvu, więc nie jestem go w stanie zamieścić w załączniku. Ja swoje pierwsze radio CB przestroiłem będąc nastolatkiem. O ile dobrze pamiętam nazywało się Hy Range V i miało jedynie 23 kanały.
Nawet szybko udało mi się znaleźć jego zdjęcie.
https://www.rigpix.com/cbfreeband/hygain_hyrangev.htm
Pozdrawiam
Romek
Witam!
Tak....to jest to radio
pan_megatop_fm_pots.jpg
Tu fotka bebechów wersji FM na Niemcy, bo tam się AM mało używa i ograniczenie jest do 1W ERP na AM, za to FM zawsze 4W a SSB 12W i więcej.
Nie dałoby się obejść tego inaczej?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Ze strony z linku poniżej można pobrać cały schemat tego CB.
https://www.eserviceinfo.com/downloadsm ... %20FM.html

Powinno się go dać przestroić w najwyżej kwadrans. Moc jednego wata jest wystarczająca do nawiązywania połączeń, choć niektórym mogłoby się wydawać, że w stosunku do CB z mocą wyjściową nadajnika 4 W zasięg może być czterokrotnie mniejszy, ale to błędne rozumowanie.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Niestety to schemat innego modelu, łączy je tylko wspólny scalak syntezy i kwarc przy nim.....u mnie na przykład jest wzmacniacz/modulator TDA2003 a na schemacie jakiś KIAxxxx, scalak egzotyczny.
PAN 40 AM FM.pdf
(70.65 KiB) Pobrany 14 razy
Przerobiłem plik DJVU na PDF, są konwertery online, przy stałym łączu, nawet na linii VDSL2 idzie bardzo szybko, na LTE nie ma to sensu.
Nie mam dławików 4,7uH, ogólnie żadnych dławików osiowych o takich małych indukcyjnościach nie mam, najmniejszy mam 6,8uH a teraz muszę do renty poczekać, bo mi nikt nie pożyczy a limit Allegro Pay wybrałem, poza tym taka bzdura tańsza od przesyłki średnio się opłaca.
Zresztą lepiej kupić jakiś zestaw
Mam 10uH czy jak dwa włączę równolegle , to tak jak z rezystorami?
Czyli 2 sztuki 10uH równolegle powinny mi dać te 5uH?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Dałem równolegle dwa dławiki 10uH w szereg z kwarcem, trymerem ustawiłem poprawny odbiór w "zerach" , zarówno AM jak i FM, używałem generatora DDS150 AMBM
Nie działa mi nadawanie na AM, na FM idzie jak burza.....oczywiście maksymalnie kilka sekund, bo bez obciążenia 50 omowego na wyjściu.
Są u mnie dwa tranzystory mocy, jest 2SC2075 i 2SD686, dodam, że w FM radio nadaje i to ładnie2SD686 jest sprawny.
Co może być jeszcze uszkodzone?
Radio za darmo, jednak rozwalić do końca szkoda a nie mam wieczorem spokoju, by takie rzeczy robić.
Jakieś wskazówki?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Szrot majster pisze: pt, 14 czerwca 2024, 22:14 Witam!
Dałem równolegle dwa dławiki 10uH w szereg z kwarcem, trymerem ustawiłem poprawny odbiór w "zerach" , zarówno AM jak i FM, używałem generatora DDS150 AMBM
Nie działa mi nadawanie na AM, na FM idzie jak burza.....oczywiście maksymalnie kilka sekund, bo bez obciążenia 50 omowego na wyjściu.
Są u mnie dwa tranzystory mocy, jest 2SC2075 i 2SD686, dodam, że w FM radio nadaje i to ładnie2SD686 jest sprawny.
Co może być jeszcze uszkodzone?
Radio za darmo, jednak rozwalić do końca szkoda a nie mam wieczorem spokoju, by takie rzeczy robić.
Jakieś wskazówki?
Witam!
Radio ma w AM 12 kanałów z mocą 1W, reszta zablokowane nadawanie.

https://www.cbradio.nl/pan/pan_megatop.htm
Jaki był tego sens, to nie wiem.....pytanie jak to odblokować?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Może być kilka przyczyn braku mocy na AM. W zasadzie nie wiadomo czy radio miało w ogóle dawać taką możliwość, gdyż jeśli było wykonane na rynek niemiecki, mogło mieć możliwość odbioru na AM-ie, bez możliwości nadawania z tą modulacją. Jeżeli było przewidywane na inne rynki, może nadawanie w AM-ie być zablokowane, albo dotyczyć tylko kilku spośród 40. kanałów. Modulacja w radiach CB z mocą wyjściową nadajnika 1 W na AM była najczęściej realizowana na dodatkowym tranzystorze modulacyjnym. Przy pracy na FM driver i stopień wyjściowy nadajnika były zasilane z napięcia zasilającego 12 V, lub gdy miały regulację mocy na FM, to było to uzyskiwane przez zmianę napięcia na wyjściu szeregowego tranzystora. Przy pracy z modulacją amplitudy napięcie na wyjściu tranzystora było odpowiednio zmniejszane i podawany był na bazę sygnał niskiej częstotliwości, co powodowało zmiany napięcia zasilania stopni wyjściowych nadajnika i przez to zapewniało modulację AM fali nośnej. W takim przypadku na płytce powinien znajdować się potencjometr nastawny, którym ustawiało się dokładnie 1 W mocy wyjściowej nadajnika dla fali niemodulowanej. W radiach z możliwością modulacji SSB, na zakresie AM wprowadzało się pewien poziom niezrównoważenia modulatora pierścieniowego, co powodowało pojawienie się fali nośnej, która przy pracy SSB była mocno stłumiona. Zacząć szukanie usterki proponuję przez pomiar napięcia, które zasila driver i tranzystor wyjściowy, bo być może tego napięcia nie ma i te stopnie w ogóle nie pracują.
Co do równoległego łączenia dławików, to faktycznie liczy się to podobnie jak obliczanie rezystancji kilku połączonych ze sobą równolegle rezystorów, tylko nie wiem po co tak kombinować, jak można wziąć karkas z filtru p.cz. 10,7 MHz, nawinąć kilkadziesiąt zwojów i potem odwijać aż do uzyskania pożądanej indukcyjności. Tak przynajmniej robiliśmy to z kolegami w młodości i zawsze w krótkim czasie udawało się zrobić cewkę (jeszcze regulowaną) o właściwej indukcyjności.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Romekd pisze: sob, 15 czerwca 2024, 17:23 Czołem.
Może być kilka przyczyn braku mocy na AM. W zasadzie nie wiadomo czy radio miało w ogóle dawać taką możliwość, gdyż jeśli było wykonane na rynek niemiecki, mogło mieć możliwość odbioru na AM-ie, bez możliwości nadawania z tą modulacją. Jeżeli było przewidywane na inne rynki, może nadawanie w AM-ie być zablokowane, albo dotyczyć tylko kilku spośród 40. kanałów. Modulacja w radiach CB z mocą wyjściową nadajnika 1 W na AM była najczęściej realizowana na dodatkowym tranzystorze modulacyjnym. Przy pracy na FM driver i stopień wyjściowy nadajnika były zasilane z napięcia zasilającego 12 V, lub gdy miały regulację mocy na FM, to było to uzyskiwane przez zmianę napięcia na wyjściu szeregowego tranzystora. Przy pracy z modulacją amplitudy napięcie na wyjściu tranzystora było odpowiednio zmniejszane i podawany był na bazę sygnał niskiej częstotliwości, co powodowało zmiany napięcia zasilania stopni wyjściowych nadajnika i przez to zapewniało modulację AM fali nośnej. W takim przypadku na płytce powinien znajdować się potencjometr nastawny, którym ustawiało się dokładnie 1 W mocy wyjściowej nadajnika dla fali niemodulowanej. W radiach z możliwością modulacji SSB, na zakresie AM wprowadzało się pewien poziom niezrównoważenia modulatora pierścieniowego, co powodowało pojawienie się fali nośnej, która przy pracy SSB była mocno stłumiona. Zacząć szukanie usterki proponuję przez pomiar napięcia, które zasila driver i tranzystor wyjściowy, bo być może tego napięcia nie ma i te stopnie w ogóle nie pracują.
Co do równoległego łączenia dławików, to faktycznie liczy się to podobnie jak obliczanie rezystancji kilku połączonych ze sobą równolegle rezystorów, tylko nie wiem po co tak kombinować, jak można wziąć karkas z filtru p.cz. 10,7 MHz, nawinąć kilkadziesiąt zwojów i potem odwijać aż do uzyskania pożądanej indukcyjności. Tak przynajmniej robiliśmy to z kolegami w młodości i zawsze w krótkim czasie udawało się zrobić cewkę (jeszcze regulowaną) o właściwej indukcyjności.

Pozdrawiam
Romek
Witam!
Kolega nie doczytał w linku......radio ma zablokowane nadawanie na większości kanałów na AM, tylko 12 kanałów może nadawać w AM, nie ma kanału 19.
Kanały 4-15 normalnie nadają......z braku miernika mocy posłużyłem się oscyloskopem, byle tylko zobaczyć czy coś wychodzi z końcówki w.cz. i działa też wychyłowy miernik mocy/S-meter.
Radio jest z rynku DE, prawdopodobnie z zezłomowanego ciągnika siodłowego.
A czy jest możliwość odblokowania pełnej "40-stki" w AM?
Do forum Elektrody nie mam od 2 lat dostępu, środowisko krótkofalowców wydaje mi się nieprzyjemne, mocno związane z UKE i policją, dlatego nie będę tam pytał, zresztą mnie miejscowa policja nie lubi(sytuacja dość nieprzyjemna- ktoś chciał nam pod płotem zrobić składowisko śmieci, przez co straszna nienawiść urosła).
Stopień mocy w.cz. jednak pracuje na AM w pewnym zakresie, który opisałem.
Nie mam też anteny do CB, mam szerokopasmową "Discone" do SDR-a i gdybym kupił, to bym musiał zaraz zdjąć, bo sąsiad na policję by zadzwonił.
Miałem parę Baofengów UV-5R ale się pozbyłem za grosze, choć mogłem na dziko nadawać w PMR.....wybuchała pandemia i chyba Kolega pamięta jak się Policja wówczas zachowywała?
Wolałem się pozbyć takiego balastu, licencji amatorskiej nie robiłem i się boję.....czy wszyscy krótkofalowcy są takim służbistami czy to mały procent?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Szrot majster pisze: sob, 15 czerwca 2024, 18:21 Kolega nie doczytał w linku......radio ma zablokowane nadawanie na większości kanałów na AM, tylko 12 kanałów może nadawać w AM, nie ma kanału 19.
Przepraszam, tak to jest jak się zaczyna odpowiadać w jednym dniu, z braku czasu pozostawia..., a kończy i wysyła w następnym... :oops:
Szrot majster pisze: sob, 15 czerwca 2024, 18:21 Kanały 4-15 normalnie nadają......z braku miernika mocy posłużyłem się oscyloskopem, byle tylko zobaczyć czy coś wychodzi z końcówki w.cz. i działa też wychyłowy miernik mocy/S-meter.
Radio jest z rynku DE, prawdopodobnie z zezłomowanego ciągnika siodłowego.
A czy jest możliwość odblokowania pełnej "40-stki" w AM?
Blokadę nadawania na pozostałych kanałach na pewno da się ominąć... Przynajmniej mnie się jakoś to zawsze udawało, a miałem dzisiątki lub więcej takich przypadków. Przy przełączniku jest "matryca" diodowa, a niedaleko od niej kolejne małe diody, spośród których zwykle jedna informuje elektronikę czy radio nie jest czasem ustawione na kanale, na którym w pewnym obszarze nie wolno nadawać z modulacją amplitudy. Wystarczy znaleźć taki punkt (na diodzie lub zworce), na której napięcie wyraźnie zależy od kanałów z wyłączonym nadajnikiem na AM i tą diodę lub zworkę usunąć (przeciąć)...
Szrot majster pisze: sob, 15 czerwca 2024, 18:21 Do forum Elektrody nie mam od 2 lat dostępu, środowisko krótkofalowców wydaje mi się nieprzyjemne, mocno związane z UKE i policją, dlatego nie będę tam pytał, zresztą mnie miejscowa policja nie lubi(sytuacja dość nieprzyjemna- ktoś chciał nam pod płotem zrobić składowisko śmieci, przez co straszna nienawiść urosła).
Stopień mocy w.cz. jednak pracuje na AM w pewnym zakresie, który opisałem.
Nie mam też anteny do CB, mam szerokopasmową "Discone" do SDR-a i gdybym kupił, to bym musiał zaraz zdjąć, bo sąsiad na policję by zadzwonił.
A to dlaczego miałby dzwonić na policję? Czy obecnie nie można już mieć przed domem anteny do odbiornika? Ja jeszcze kilka lat temu miałem pięć różnych anten, a ta do radia CB wyglądała jak sznurek rozciągnięty między barierką balkonu na pierwszym piętrze i ogrodzeniem domu. Antena była ustawiona pod kątem ok. 45° w stosunku do pionu i poziomu, a jednak działała i miała SWR w okolicach 1,1. Antenę stanowiły dwa odcinki drutu (przewodu) po około 2,5 metra (w rzeczywistości były nieco krótsze), do których przywiązane były stylonowe linki, mocujące antenę. Nie miała więc żadnych innych izolatorów, a na środku była zamocowana plastikowa mydelniczka z symetryzatorem i koncentrycznym fiderem 50 Ω, biegnącym do mojej pracowni.
Szrot majster pisze: sob, 15 czerwca 2024, 18:21 Miałem parę Baofengów UV-5R ale się pozbyłem za grosze, choć mogłem na dziko nadawać w PMR.....wybuchała pandemia i chyba Kolega pamięta jak się Policja wówczas zachowywała?

Wolałem się pozbyć takiego balastu, licencji amatorskiej nie robiłem i się boję.....czy wszyscy krótkofalowcy są takim służbistami czy to mały procent?
Ja znałem tylko jednego służbistę, a pozostali koledzy (co stanowiło przytłaczającą większość) byli bardzo sympatyczni i uczynni. Z wieloma z nich przyjaźnię się do dzisiaj i nie można o nich złego słowa powiedzieć. Jednym słowem musiał mieć Kolega wyjątkowego pecha, że na samych "niesympatycznych" krótkofalowców trafiał... :wink:
Wracając jeszcze do sprawdzania nadajnika, to włączanie go z niepodłączonym żadnym obciążeniem jest bardzo niebezpieczne dla tranzystora wyjściowego. Nie rozumiem zresztą takiej praktyki, gdyż stosunkowo dobrym obciążeniem może być stara żarówka choinkowa o mocy 3...5 W (15...18 V) lub dwa połączone równolegle rezystory o oporności 100 Ω i mocy 2 W (zwykłe MŁT-2). Zresztą obecnie bez najmniejszego trudu można kupić rezystor bezindukcyjny 50 Ω/50 W, który mocujemy na niewielkim radiatorze i łączymy z nadajnikiem kablem koncentrycznym 50 Ω, zakończonym wtykiem.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Ryzykowałem, bo nigdy nie upaliłem stopnia w.cz., tu też nie, jednak sobie przypomniałem o kupionych hurtem, starych leżakach magazynowych, rezystorach 100R 8W, zrobiłem takie coś
ulep.jpg
Kawałek kabelka, wtyczka i dwa, równolegle połączone rezystory 100R.
Diody i zworki faktycznie są, niestety mi dokucza ręka po szczepieniu w 2021 roku, po prostu zrobiono to nieudolnie, wskutek czego lewa ręka nie jest u mnie do końca sprawna.
Może jak będzie normalna pogoda a taka zgniła, to prześledzę schemat z tym scalakiem syntezy, a jest to LC7132
PAN 40 AM FM-1.png
Załącznik zawiera schemat radia bez blokady, oraz AM/FM, mam rozlutownicę , wzrok mi nie szwankuje tylko ta ręka, ale postaram się to "ogarnąć" w nadchodzącym tygodniu.
Czy napięcie na diodzie mierzyć przy modulacji, czy na odbiorze?
Co do dzwonienia na Policję, to mam przykre doświadczenia z różnymi typami :evil: , a teraz jeszcze dojdzie problem, bo spory kawałek działki tego głupka jest moją własnością a będę chciał sprzedać tą, niepotrzebną mi, nieruchomość.
Mam obecnie 2 anteny, Discone do skanera i zwykłą UKF-FM H/V, taki wygięty dipol(swoją drogą lepiej na tym idzie DAB+ z Iławy niż FM).
Miałem Long Wire na KF, po prostu 20 metrów LgY 2,5mm2, niestety coś ojcu odbiło i nakazał mi to zdjąć, że niby ktoś będzie dociekał do czego....takie kompleksy wiejskie z lat PRL-u, z wiekiem u człowieka to wychodzi.
Anteny na CB nie mam żadnej, niestety nie chciałbym zagadywać "mobilków" w TIR-ach, bo ktoś jeszcze mnie zdemaskuje, a tego wolałbym uniknąć, raczej kupię inny mikrofon z echem do takiej zabawy.
Albo kupię najtańszą, samochodową antenę CB, jak nie pyknie sytuacja, to za kilkadziesiąt złotych wydam za darmo albo wyrzucę.
Co do krótkofalowców, to mnie wkurza u wielu nadmierna znajomość prawa karnego i "rzucanie paragrafami", mimo, że ten, co mi zepsuł Albrechta 20 lat temu to sam łamał prawo, prowadził serwis CB bez rejestracji i był oszustem internetowym, jak się potem dowiedziałem.
To "rzucanie paragrafami" cechuje też dwa typy ludzi: dzieci milicjantów i tych, którzy odsiedzieli wyroki pozbawienia wolności, sam miałem takiego pracownika, na szczęście dało się go przekonać, by tego nie robił, a facet siedział nawet w Potulicach, był to wyrok za pobicie ze skutkiem śmiertelnym, choć to rodzina ofiary ją zatłukła prętem.
Znałem też krótkofalowca, który był mi przychylny, niestety nie przypadł do gustu ojcu i znajomość się szybko urwała, 20 lat temu nie było powszechnego internetu a rozmowy przez komórkę były bardzo drogie, gość w końcu nie mógł dzwonić na stacjonarny numer u nas, oczywiście był w porządku, choć wyglądał na uzależnionego od opioidów, jednak czynnie zajmował się swoim hobby, sprzedałem mu nawet radyjko Koliber, za które mi dobrze zapłacił.
Dlatego zdobywam nowe towarzystwo na Facebooku i tu na Triodzie, natomiast jak ognia unikam w okolicach , gdzie mieszkam, bo ci ludzie są fałszywi, potem jest nieprzyjemna atmosfera.
Z Elektrody(prawdopodobnie) ktoś sprzedał moje dane teleadresowe, wskutek czego dostałem kilkaset maili z zainfekowanymi załącznikami, głównie reklamy środków na impotencję.....to jest chamstwo, bo doskonale wszędzie wiadomo, że mam 41 lat a nie 70-90 lat, w końcu ktoś włamał mi się na Pocztę WP, zmieniłem hasło na WP i Google, wtedy nadszedł spokój(ciekawe jak długo on potrwa?).
Co do samego strojenia nadajnika, to mam to
https://sklep.avt.pl/pl/products/mierni ... 76503.html
Da się tym ustawić właściwą częstotliwość nadawania?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Znalazłem zworkę w okolicach układu syntezy, gdzie na kanale 15 w AM było około 6V, tyleż samo w FM, za to na kanale 19 w FM było 6V, za to w AM już 0V, szybki ruch szczypcami do PCB i jest nadawanie 1W AM w całej "40-stce" :D
Czyli tylko pozostało ni zestroić nadajnik i odbiornik tymi dwoma trymerami przy syntezie i mam sprawne radio, ale nie mam anteny.....dopiero w piątek jakiś wynalazek mogę u siebie mieć, bo 19 czerwca dostaję rentę.
Bardzo dziękuję za pomoc, tylko zostaje kwestia zestrojenia syntezy nadajnika, czy ten miernik częstotliwości z linku się nadaje?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Szrot majster pisze: ndz, 16 czerwca 2024, 01:01 (...), tylko zostaje kwestia zestrojenia syntezy nadajnika, czy ten miernik częstotliwości z linku się nadaje?
Trudno powiedzieć czy ten miernik częstotliwości nada się do takich regulacji. W opisie KITu nie znalazłem żadnych informacji o dokładności i rozdzielczości miernika, więc jeśli jest w nim możliwość przesuwania cyfr w prawo dla podejrzenia kolejnych miejsc po przecinku w wyniku, to być może tak, jeśli jednak konstruktor nie przewidział takiej możliwości, to na czterech cyfrach przy 27 MHz można wyświetlić wynik pomiaru częstotliwości zaledwie do dziesiątków kiloherców (np. 27,18 MHz), co jest rozdzielczością odczytu zbyt niską do tego typu zastosowań. Być może po wykorzystaniu funkcji odejmowania (np. po odjęciu od wyniku 27 MHz) poprawiłaby się rozdzielczość :roll: Niem mam pojęcia czy daje on takie możliwości, a na szukanie i czytanie dokładnego opisu tego przyrządu brak mi czasu.
Zestrojenie nadajnika i odbiornika z dokładnością do 100 Hz wydaje się wystarczające, choć ja zawsze regulowałem z większą precyzją. Przy odchyłkach ±1 kHz z reguły już pojawiają się zniekształcenia sygnału m.cz., a przy jeszcze większych, szczególnie gdy odbiornik charakteryzuje się większą selektywnością, pojawiają się coraz większe problemy ze zrozumiałością mowy.

Pozdrawiam
Romek
ODPOWIEDZ