Witam!
Ryzykowałem, bo nigdy nie upaliłem stopnia w.cz., tu też nie, jednak sobie przypomniałem o kupionych hurtem, starych leżakach magazynowych, rezystorach 100R 8W, zrobiłem takie coś
Kawałek kabelka, wtyczka i dwa, równolegle połączone rezystory 100R.
Diody i zworki faktycznie są, niestety mi dokucza ręka po szczepieniu w 2021 roku, po prostu zrobiono to nieudolnie, wskutek czego lewa ręka nie jest u mnie do końca sprawna.
Może jak będzie normalna pogoda a taka zgniła, to prześledzę schemat z tym scalakiem syntezy, a jest to LC7132
Załącznik zawiera schemat radia bez blokady, oraz AM/FM, mam rozlutownicę , wzrok mi nie szwankuje tylko ta ręka, ale postaram się to "ogarnąć" w nadchodzącym tygodniu.
Czy napięcie na diodzie mierzyć przy modulacji, czy na odbiorze?
Co do dzwonienia na Policję, to mam przykre doświadczenia z różnymi typami

, a teraz jeszcze dojdzie problem, bo spory kawałek działki tego głupka jest moją własnością a będę chciał sprzedać tą, niepotrzebną mi, nieruchomość.
Mam obecnie 2 anteny, Discone do skanera i zwykłą UKF-FM H/V, taki wygięty dipol(swoją drogą lepiej na tym idzie DAB+ z Iławy niż FM).
Miałem Long Wire na KF, po prostu 20 metrów LgY 2,5mm2, niestety coś ojcu odbiło i nakazał mi to zdjąć, że niby ktoś będzie dociekał do czego....takie kompleksy wiejskie z lat PRL-u, z wiekiem u człowieka to wychodzi.
Anteny na CB nie mam żadnej, niestety nie chciałbym zagadywać "mobilków" w TIR-ach, bo ktoś jeszcze mnie zdemaskuje, a tego wolałbym uniknąć, raczej kupię inny mikrofon z echem do takiej zabawy.
Albo kupię najtańszą, samochodową antenę CB, jak nie pyknie sytuacja, to za kilkadziesiąt złotych wydam za darmo albo wyrzucę.
Co do krótkofalowców, to mnie wkurza u wielu nadmierna znajomość prawa karnego i "rzucanie paragrafami", mimo, że ten, co mi zepsuł Albrechta 20 lat temu to sam łamał prawo, prowadził serwis CB bez rejestracji i był oszustem internetowym, jak się potem dowiedziałem.
To "rzucanie paragrafami" cechuje też dwa typy ludzi: dzieci milicjantów i tych, którzy odsiedzieli wyroki pozbawienia wolności, sam miałem takiego pracownika, na szczęście dało się go przekonać, by tego nie robił, a facet siedział nawet w Potulicach, był to wyrok za pobicie ze skutkiem śmiertelnym, choć to rodzina ofiary ją zatłukła prętem.
Znałem też krótkofalowca, który był mi przychylny, niestety nie przypadł do gustu ojcu i znajomość się szybko urwała, 20 lat temu nie było powszechnego internetu a rozmowy przez komórkę były bardzo drogie, gość w końcu nie mógł dzwonić na stacjonarny numer u nas, oczywiście był w porządku, choć wyglądał na uzależnionego od opioidów, jednak czynnie zajmował się swoim hobby, sprzedałem mu nawet radyjko Koliber, za które mi dobrze zapłacił.
Dlatego zdobywam nowe towarzystwo na Facebooku i tu na Triodzie, natomiast jak ognia unikam w okolicach , gdzie mieszkam, bo ci ludzie są fałszywi, potem jest nieprzyjemna atmosfera.
Z Elektrody(prawdopodobnie) ktoś sprzedał moje dane teleadresowe, wskutek czego dostałem kilkaset maili z zainfekowanymi załącznikami, głównie reklamy środków na impotencję.....to jest chamstwo, bo doskonale wszędzie wiadomo, że mam 41 lat a nie 70-90 lat, w końcu ktoś włamał mi się na Pocztę WP, zmieniłem hasło na WP i Google, wtedy nadszedł spokój(ciekawe jak długo on potrwa?).
Co do samego strojenia nadajnika, to mam to
https://sklep.avt.pl/pl/products/mierni ... 76503.html
Da się tym ustawić właściwą częstotliwość nadawania?