Najlepszy radiator do rosyjskich ( radzieckich) tranzystorów mocy

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Najlepszy radiator do rosyjskich ( radzieckich) tranzystorów mocy

Post autor: Wiech »

Witam
Może to pytanie wyda się banalne, ale jak wykonać najlepsze chłodzenie do radzieckich tranzystorów mocy np takich jak poniżej
Tranzystor mocy obudowa.jpg
Takie obudowy przy sporych przepustach na wyprowadzenia mają od dołu obudowy małe pole styku z radiatorem.
Czy nie watro zrobić radiatora ze stykiem od góry - zaznaczyłem na czerwono, ew podfrezować otwory i wtedy jest też styk z boków tranzystora- zaznaczyłem to na zielono.
Oczywiście wolną przestrzeń wypełnić pastą termoprzewodzącą,
Jak w praktyce robicie chłodzenie takich "dziwolągów", idzie o odbiór do 10W/ tranzystor germanowy.

Pozdrawiam
Wiesław
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Najlepszy radiator do rosyjskich ( radzieckich) tranzystorów mocy

Post autor: atom1477 »

Styk od góry nie ma żadnego sensu.
Dolna blacha jest gruba i struktura półprzewodnikowa na niej leży.
Górna część to tylko pokrywka, a często w takich tranzystorach nie ma nawet pełnego wypełniania żywicą w środku. A więc górna pokrywka nawet nie styka się z półprzewodnikiem.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Pomyśl jakie jest pole powierzchni styku kapelusza z podstawą, na której posadzona jest struktura. Chłodzenie od góry może schłodzić kapelusz, samą strukturę już nie bardzo. Można za to przykleić do kapelusza element odpowiadający za stabilizację termiczną.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Również uważam, że chłodzenie góry kapelusza nie ma sensu, szczególnie że dodatkowo miałaby być chłodzona boczna powierzchnia (jaka energia cieplna docierałaby do górnej powierzchni kapelusza przy chłodzeniu cieniutkiej blaszki z boku...? :wink: ). Dół tranzystorów jest solidny, gruby, często wykonany z miedzi, a ponadto przymocowana jest bezpośrednio do niego struktura tranzystora. Można byłoby zrobić taki eksperyment - jeden radiator przykręcić od dołu tranzystora, a drugi przycisnąć do góry jego kapelusza i porównać temperatury obu radiatorów. W moim odczuciu najlepsze chłodzenie tego typu tranzystorów można uzyskać przykręcając radiator do dolnej powierzchni tranzystora, przy okazji wykonać w radiatorze możliwie najmniejsze otwory na wyprowadzenia, bez dodatkowego fazowania tych otworów. Oczywiście wskazana jest dobrej jakości pasta termoprzewodząca między powierzchniami styku obu obu elementów i właściwy docisk tranzystora do radiatora. Lepiej w takich przypadkach nie stosować podkładki termoprzewodzącej, a galwanicznie od chassis izolować cały radiator.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
Romekd pisze:Oczywiście wskazana jest dobrej jakości pasta termoprzewodzącą między powierzchniami styku obu obu elementów i właściwy docisk tranzystora do radiatora. Lepiej w takich przypadkach nie stosować podkładki termoprzewodzącej, a galwanicznie od chassis izolować cały radiator.
Jeśli jest to wzmacniacz mocy małej częstotliwości to może nastąpić wzbudzenie przy częstotliwościach ponadakustycznych, chociaż przy tego typu tranzystorach prawdopodobieństwo jego wystąpienia jest niewielkie.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem
AZ12 pisze: ndz, 16 czerwca 2024, 07:36 (...) Jeśli jest to wzmacniacz mocy małej częstotliwości to może nastąpić wzbudzenie przy częstotliwościach ponadakustycznych, chociaż przy tego typu tranzystorach prawdopodobieństwo jego wystąpienia jest niewielkie.
Dokładnie. Takie rozwiązanie najlepiej sprawdza się w zasilaczach, natomiast we wzmacniaczach audio pojawia się już pewne ryzyko wzbudzeń, choć jak zauważyłeś jest mało prawdopodobne przy stosowaniu z tranzystorami germanowymi większej mocy, ze względu na ich bardzo niską częstotliwość graniczną. Dlatego w tym przypadku bym się o stabilność nie obawiał.

Pozdrawiam
Romek
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Tranzystory jakie mają być zastosowane w tym projekcie mają częstotliwości graniczne ok 100kHz.

Pozdrawiam
Wiesław
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Wiech pisze: ndz, 16 czerwca 2024, 18:36 Tranzystory jakie mają być zastosowane w tym projekcie mają częstotliwości graniczne ok 100kHz.
To oznacza, że przy przy 100 kHz nie wzmacniają już w ogóle. W takim razie jakie jest ich wzmocnienie napięciowe przy częstotliwości 20 kHz i 50 kHz? :wink:

Pozdrawiam
Romek
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Myślałem o tranzystorach P217, których mam kilka sztuk, ciężko jest odpowiedzieć na pytanie Kolegi Romka, gdyż dla tego tranzystora katalog nie podaje charakterystyki zależności wzmocnienia od częstotliwości, ale patrząc na charakterystykę podobnego tranzystora, też do 100kHz - P210A, jest ona bardzo przeciętna.
P210A.jpg
P210A.jpg (36.39 KiB) Przejrzano 656 razy
Będzie trzeba pomyśleć o innych np GT806 z częstotliwością graniczną ok 10MHz ciekawe czy są obecnie na rynku?
One mogą być lepsze, gdyż mają większe obudowy :P
Dzięki za zwrócenie uwagi na ten problem.

Pozdrawiam
Wiesław
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Wiech pisze: pn, 17 czerwca 2024, 15:23 Będzie trzeba pomyśleć o innych np GT806 z częstotliwością graniczną ok 10MHz ciekawe czy są obecnie na rynku?
Są, ale raczej nie u nas, na ebay bez problemu znajdziesz.
Wiech pisze: pn, 17 czerwca 2024, 15:23 One mogą być lepsze, gdyż mają większe obudowy :P
Niestety nie. Problemem jest mały obszar bezpiecznej pracy. To są tranzystory impulsowe, dobrze to wygląda dla dużego napięcia i znikomego prądu (zatkanie) i małego napięcia i dużego prądu (nasycenie), ale pomiędzy jest nędznie. Wzmacniacze audio pracują właśnie w tym obszarze pomiędzy. Zobacz co pisałem tutaj http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.ph ... 60#p406160 o 2N1908. Z GT806, GT906 czy AL103 będzie podobnie. Jak najbardziej możesz ich użyć w stopniu końcowym, ale bezpiecznie da się z nich wycisnąć tyle mocy co z pary AD161/2. Wpadłem kiedyś na pomysł, żeby pożenić te tranzystory z powolnymi, ale mocarnymi (moim faworytem jest 2N1100) w układzie kaskody, ale nie udało mi się znaleźć czasu na przetestowanie tego rozwiązania. Jak ktoś jest chętny, to mogę "sprzedać" pomysł, ale nie gwarantuję, że zadziała :wink:
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Tranzystory P217 i GT806 proponowałem gdyż jedne z nich mam, a drugie (GT806) często pojawiają się na schematach wzmacniaczy na domenach wschodnich (rosyjskich) i autory tych wątków chwalą je sobie.
Ale to temat mało dla mnie istotny, choć wiedza teoretyczna się przyda.
Jest na rynku jeszcze sporo tranzystorów Ge w obudowach TO-3, do których mam nawet gotowe radiatory, więc pewnie z takich skorzystam.
Tym bardziej , że na rozruch wstępny można wstawić TG 70-72, lub nowsze ADP- tych mam pół szuflady.

Pozdrawiam
Wiesław
ODPOWIEDZ