Telewizor jako element wieży audio - SONY VT-M5 z 1977 roku [VIDEO]

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Telewizor jako element wieży audio - SONY VT-M5 z 1977 roku [VIDEO]

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Telewizor jako element wieży audio - SONY VT-M5 z 1977 roku [VIDEO]

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Mam coś takiego
po regulacji.jpg
Wyświetlacz przemysłowy, taki "niepełnowartościowy" oscyloskop.
Ma on wejścia XY i modulacja , czyli Z, na foto podany sygnał na gniazda XY, w środku czułość podkręcona na maksimum.
Tarczę zegara generuje ESP32, konkretnie jego DAC, piny D25/D26, czas synchronizowany po NTP i Wi-Fi.
Jest do tego specyfikacja
HP 1340A OSM 1982.pdf
(3.5 MiB) Pobrany 16 razy
Myślałem, że ekran jest wypalony w 30-40%, jednak tak był ustawiony(na minimum) fabrycznie.....to demobil wojsk NATO, być może miał nie "walić po oczach"., ja ustawiłem normalną jasność(nie przez grzebanie przy WN a w części "logicznej"- jest specjalny PR-ek do tego)
Wejście Z można wykorzystać w układzie w stylu karty graficznej EGA/CGA, konwertując sygnał Composite Video dałoby się wyświetlić obraz w kiepskiej rozdzielczości i zielonym kolorze.
Niestety ów ekran był wbudowany w panel operatorski, toteż brak blaszanej obudowy, dzisiejsza próba wydębienia info o ślusarzu skończyła się bardzo nieprzyjemnie, więc będę robił tą obudowę ze sklejki i siatki metalowej.
Jest to bardzo fajny, amerykański, wojskowy sprzęt, będzie kupiony jeszcze jeden taki i niewykluczone, że po obudowaniu będzie elementem wieży Hi-Fi.
ODPOWIEDZ