Przedstawiam Państwu wzmacniacz na lampach EL183E / EL183P przeznaczony do wzmacniania sygnału z komputera.
Przy napięciu 0,7V (~2Vpp) na wejściu otrzymamy moc około 1W. Na pierwszy rzut oka, nie wydaje się to zbyt dużo, jednak do normalnego słuchania w domu w zupełności wystarcza.
Oto schemat:
Układ pracuje przy napięciu 165V. W katodzie znajduje się rezystor drutowy nastawny 120Ω zablokowany kondensatorem 470 µF. Rezystancję regulujemy tak, aby wymusić prąd około 30mA, co daje około -1V na siatce pierwszej.
Jako transformator zastosowano TG5/4897 od Sizei. Zauważycie zapewne, że jest to trafo o przekładni ~26:1 (5k2/8Ω) oferujące pasmo przenoszenia 40 Hz - 20 kHz. Ja zastosowałem ten transformator do kolumn 4Ω, dlatego też Ra wynosi 2k6. Gdyby zastosować transformator o większej przekładni, można uzyskać moc około 2W, ja jednak użyłem tego, co było pod ręką.
Pasmo przenoszenia:
~80 Hz - 90 kHz, przy czym przy ~20 kHz rozpoczyna się wyraźna górka która ciągnie się do około 70 kHz. Zastanawiam się, czy tak zostawić? I tak jest już poza pasmem akustycznym.
Oscylogramy:
Sinus 1 kHz - sygnał wejściowy ~2Vpp (i tak będzie przy kolejnych oscylogramach).
Zastanawia mnie ta "dodatnia" połówka, wygląda na szerszą;) Czyżby łagodnie obcinało sygnał? Zastanawiam się czy by nie podnieść napięcia ujemnego do 1,2 V bo 1V jest tak na styk. Chociaż taki kształt może też wynikać z kształtu sygnału z generatora - wygląda na to że nie jest to idealny sinus.
Prostokąt 1 kHz -tu poproszę Was o komentarze, co można by było z tym zrobić.
Sinus 10 kHz - widać, że efekt jest wyraźniejszy.
Prostokąt 10 kHz - widać podbicie, które zaobserwować można na wykresie pasma przenoszenia.
Sinus 20 kHz - widać większą amplitudę sygnału i delikatne zniekształcenie wierzchołka górnej połówki sinusoidy.
Prostokąt 20 kHz - efekt wyraźniejszy niż przy 10 kHz. Sinus 81kHz - sinusoida całkiem ładna, symetryczna. Widać przesunięcie fazy sygnału

Wzmacniacz pracuje bez sprzężenia zwrotnego. Dźwięk jest bardzo przyjemny.
Proszę o komentarze co i jak ewentualnie można poprawić

Pozdrowienia.