QQE03/12 w AB2
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
QQE03/12 w AB2
Witam
Tak ciekawości zmontowałem układ wg poniższego: Z dokumentacji Philipsa wybrałem dla lampy qqe03/12 punkt pracy z prądem siatki. Jako że qq ładnie żarzy padło również na ładnie wg mnie żarzące 6N6P i 6f12P jako wtórnik i driver, może niefortunnie bo dutrioda pracuje powyzej Va max a 6f12p okazała sie dość niewdzęczna, ale układ zadziałał i otrzymałem 12.5W na 8R, przy zasilaniu 300V , Raa=6k6. Myślę że po dopracowaniu drivera dałoby radę więcej jak deklaruje specyfikacja. Układ jest testowy, docelowo dałoby się regulacje biasu zrobić z jednego zasilacza. I może na wtorniki dać jakieś fajne pentody.
Tak ciekawości zmontowałem układ wg poniższego: Z dokumentacji Philipsa wybrałem dla lampy qqe03/12 punkt pracy z prądem siatki. Jako że qq ładnie żarzy padło również na ładnie wg mnie żarzące 6N6P i 6f12P jako wtórnik i driver, może niefortunnie bo dutrioda pracuje powyzej Va max a 6f12p okazała sie dość niewdzęczna, ale układ zadziałał i otrzymałem 12.5W na 8R, przy zasilaniu 300V , Raa=6k6. Myślę że po dopracowaniu drivera dałoby radę więcej jak deklaruje specyfikacja. Układ jest testowy, docelowo dałoby się regulacje biasu zrobić z jednego zasilacza. I może na wtorniki dać jakieś fajne pentody.
Re: QQE03/12 w AB2
Wygląda bardzo... poprawnie.
Jedyne, co wzbudziło moją obawę, to 300k w anodzie pentody. Czy nie powoduje to ograniczenia pasma od góry? W sumie pojemność kolejnego stopnia powinna być bardzo mała, ale jednak 300k to sporo. Sprawdzałeś jakie jest pasmo?
Nie wiem, czy na wtórniki warto dawać pentody, bo i tak będą połączone w triodę. Moim zdaniem nawet 6N6P jest w tym miejscu za duża i spokojnie by wystarczyła na przykład 6N1P.
A gdyby zasilać wtórniki razem z drugimi siatkami z napięcia 200V? Ten stopień nie potrzebuje więcej, a nie będzie wtedy przekroczone Ua duotriody.
Jedyne, co wzbudziło moją obawę, to 300k w anodzie pentody. Czy nie powoduje to ograniczenia pasma od góry? W sumie pojemność kolejnego stopnia powinna być bardzo mała, ale jednak 300k to sporo. Sprawdzałeś jakie jest pasmo?
Nie wiem, czy na wtórniki warto dawać pentody, bo i tak będą połączone w triodę. Moim zdaniem nawet 6N6P jest w tym miejscu za duża i spokojnie by wystarczyła na przykład 6N1P.
A gdyby zasilać wtórniki razem z drugimi siatkami z napięcia 200V? Ten stopień nie potrzebuje więcej, a nie będzie wtedy przekroczone Ua duotriody.
Ostatnio zmieniony wt, 30 kwietnia 2024, 11:27 przez Einherjer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Scaliłem posty, 6P1P -> 6N1P
Powód: Scaliłem posty, 6P1P -> 6N1P
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Narazie skupiłem się na końcowej części, uzyskałem za pierwszą pentodą w miarę ładny sinus, to tak został ale zwieksze prąd i zmniejszę Ra, robił mi się trojkąt z sinusa ale chyba przez źle dobrane Vg2. Testowałem narazie 1kHz.
Myślałem o 6n1p ale ma jeszcze niższe Va max z zwłaszcza wersja wojskowa, chyba bardziej popularna, dodatkowo przy takim napięciu mocowo nie dawałaby rady.
Zmodyfikuje zasilanie siatki drugiej na mocniejsze i zasile wtórniki, wtedy już 6n1p powinny dać radę. Przy pełnym wysterowaniu trochę siadało napięcie Vg2.
Dzięki za wskazówki.
Myślałem o 6n1p ale ma jeszcze niższe Va max z zwłaszcza wersja wojskowa, chyba bardziej popularna, dodatkowo przy takim napięciu mocowo nie dawałaby rady.
Zmodyfikuje zasilanie siatki drugiej na mocniejsze i zasile wtórniki, wtedy już 6n1p powinny dać radę. Przy pełnym wysterowaniu trochę siadało napięcie Vg2.
Dzięki za wskazówki.
-
- 2500...3124 posty
Mógłbyś nawet zasilić anody wtórników z napięcia anodowego przez osobny filtr RC, jak przy pełnym wysterowaniu napięcie trochę przysiądzie to nic wielkiego się nie powinno wydarzyć. Ja bym zamiast 6F12P i podwójnej triody użył dwóch 6F12P z systemami pentodowymi połączonymi w triody. One się bardzo dobrze nadają na wtórniki z racji dużego nachylenia i stosunkowo małej rezystancji wewnętrznej.
- Michal_Pol
- 250...374 postów
Patrząc na pdf Telefunkena wystarczy wysterować sinusem około +10 V ponad "zero", anoda 6N6P mogła by być na potencjale max +20V.
Mniejsze ryzyko uszkodzenia QQE
-
- 2500...3124 posty
O ile 6N6P będzie w stanie dostarczyć sensownego prądu przy 10 V anoda-katoda. Raczej wątpliwe.Michal_Pol pisze: ↑wt, 30 kwietnia 2024, 13:52 Patrząc na pdf Telefunkena wystarczy wysterować sinusem około +10 V ponad "zero", anoda 6N6P mogła by być na potencjale max +20V.
- Michal_Pol
- 250...374 postów
Przecież 6N6P to wtórnik.Einherjer pisze: ↑wt, 30 kwietnia 2024, 14:09O ile 6N6P będzie w stanie dostarczyć sensownego prądu przy 10 V anoda-katoda. Raczej wątpliwe.Michal_Pol pisze: ↑wt, 30 kwietnia 2024, 13:52 Patrząc na pdf Telefunkena wystarczy wysterować sinusem około +10 V ponad "zero", anoda 6N6P mogła by być na potencjale max +20V.
-
- 2500...3124 posty
Tak, wtórnik katodowy. Z tego co piszesz wynika, że w szczycie sygnału katoda 6N6P powinna mieć potencjał +10 V, a anoda + 20V. Jakby nie liczyć wychodzi napięcie anoda-katoda równe 10 V, w momencie, kiedy lampa musi dostarczyć największego prądu do siatki pentody mocy.Michal_Pol pisze: ↑wt, 30 kwietnia 2024, 15:46Przecież 6N6P to wtórnik.Einherjer pisze: ↑wt, 30 kwietnia 2024, 14:09O ile 6N6P będzie w stanie dostarczyć sensownego prądu przy 10 V anoda-katoda. Raczej wątpliwe.Michal_Pol pisze: ↑wt, 30 kwietnia 2024, 13:52 Patrząc na pdf Telefunkena wystarczy wysterować sinusem około +10 V ponad "zero", anoda 6N6P mogła by być na potencjale max +20V.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Nie za bardzo mogę znaleźć odpowiedni punkt pracy pasujący do tak niskiego napiecia anodowego, by był na miare liniowym odcinku.
Zasilanie wtórnika z zasilacza Vg2 lub z RC dający 200V wydaje się być ok, stopień pierwszy z inwerterem z innego RC dający 280-300v
2x 6f12p wydaje się bardzo oryginalnym i ciekawym pomysłem tylko sie zastanawiam jak z doborem par takich lamp mimo taniości i dostępności może być łatwiej znaleźć zbalansowaną dutriode 6n1p czy 6n6p. A 6f12p jako stopień pierwszy i inwerter poradzi sobie bez dobierania.
Zasilanie wtórnika z zasilacza Vg2 lub z RC dający 200V wydaje się być ok, stopień pierwszy z inwerterem z innego RC dający 280-300v
2x 6f12p wydaje się bardzo oryginalnym i ciekawym pomysłem tylko sie zastanawiam jak z doborem par takich lamp mimo taniości i dostępności może być łatwiej znaleźć zbalansowaną dutriode 6n1p czy 6n6p. A 6f12p jako stopień pierwszy i inwerter poradzi sobie bez dobierania.
-
- 2500...3124 posty
Wtórnik pracuje z prawie 100 % lokalnym sprzężeniem zwrotnym, a to powoduje, że jest znacznie mniej wrażliwy na zmianę parametrów lampy niż choćby układ ze wspólną katodą. Trzeba by więc sprawdzić czy lampy wtórników nie są rozstrzelone od Sasa do Lasa, jak to czasami z radzieckimi lampami bywa, ale nie szalałbym z dobieraniem w pary.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Podczas dobierania czwórki lamp 6f12p, zauważyłem różnice w budowie:
Z wątku i podobnych:
http://ww.forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=31580
Wyczytałem że opcja trzecia niezbyt sie nadaje ze względu na mikrofonowanie. Zostaje pierwsza i druga które też się różnią budową, przy czym pierwsze to głównie lata 70' i wczesne 80'. Moim subiektywnym zdaniem lampy sprzed 80 są lepsze od nowszych, zastosuje więc pewnie takie.
Postaram się je porównać, ale jakoś nie oczekuje żebym zauważył jakieś znaczące różnice.
Z wątku i podobnych:
http://ww.forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=31580
Wyczytałem że opcja trzecia niezbyt sie nadaje ze względu na mikrofonowanie. Zostaje pierwsza i druga które też się różnią budową, przy czym pierwsze to głównie lata 70' i wczesne 80'. Moim subiektywnym zdaniem lampy sprzed 80 są lepsze od nowszych, zastosuje więc pewnie takie.
Postaram się je porównać, ale jakoś nie oczekuje żebym zauważył jakieś znaczące różnice.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Wycisnąłem 12.5W na trafie 10k, co jest zgodne z danymi że specyfikcji:
Schemat wg zaleceń kolegi Einherjer 4x6F12P, pentody w triody i na wtorniki, jedna trioda na pierwszy stopień bezpośrednio sprzężony z odwracaczem z dzielonym obciążeniem opartym na drugiej triodzie. Skaziłem układ krzemem i stabilizuje mosfetami napięcie ujemne i siatek drugich. Stąd mam równe 200V.
Usz 15k na rezystor katodowy 560R pierwszej triody.
Sinusy 30Vpp dla obydwóch kanałów: Pierwsze próby odsłuchowe też bardzo pozytywne
Napotkałem dziwne zjawisko, otóż dla stanu spoczynkowego, punkt pracy jak wyżej, lampa jakby się przegrzewała i było widać czerwone anody: Po zapodaniu sygnału zaczerwienienie jakby znikało, tak jakby lampa nie lubiła stałego napięcia.
Zakładam że lampa jest ferelna mimo tego że gra, ale jak wyjaśnić takie zachowanie. Lampy przekładałem i raczej układ nie jest problemem tylko ta konkretną sztuka teslowskiej QQE.
Zostaje sprawdzić 17W dla 6k6

Schemat wg zaleceń kolegi Einherjer 4x6F12P, pentody w triody i na wtorniki, jedna trioda na pierwszy stopień bezpośrednio sprzężony z odwracaczem z dzielonym obciążeniem opartym na drugiej triodzie. Skaziłem układ krzemem i stabilizuje mosfetami napięcie ujemne i siatek drugich. Stąd mam równe 200V.
Usz 15k na rezystor katodowy 560R pierwszej triody.
Sinusy 30Vpp dla obydwóch kanałów: Pierwsze próby odsłuchowe też bardzo pozytywne

Napotkałem dziwne zjawisko, otóż dla stanu spoczynkowego, punkt pracy jak wyżej, lampa jakby się przegrzewała i było widać czerwone anody: Po zapodaniu sygnału zaczerwienienie jakby znikało, tak jakby lampa nie lubiła stałego napięcia.
Zakładam że lampa jest ferelna mimo tego że gra, ale jak wyjaśnić takie zachowanie. Lampy przekładałem i raczej układ nie jest problemem tylko ta konkretną sztuka teslowskiej QQE.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Z transformatorem 6k6 uzyskałem na 8R 11.5Vrms.
Przy 1V na wejściu. Jeden wat sie gdzieś zapodział: Przy maksymalnej mocy sygnal sterujący już jest dodatni około 10V dla okolo 70Vpp:
Środek ekranu ustalony na 0V. Choć zauważyłem lekką asymetrie sygnałów sterujących, być może inwerter nie domaga, ale i tak jest harpagan
Z jednej lampy tyle mocy, nie wiem jak ma się to do żywotności ale jak podają w specyfikacji to chyba dopuszczalne jeszcze warunki.
Jakby ktoś chciał poćwiczyć załączam schemat: Jednym z minusów układu jest duże ujemne napięcie co wymaga dodatkowego uzwojenia 70-80v, powielacz przy pradzie powyzej 40mA trochę mnie nie przekonuje.
I te 1.5W na rezystorze 6k8
ciepły drań
Przy 1V na wejściu. Jeden wat sie gdzieś zapodział: Przy maksymalnej mocy sygnal sterujący już jest dodatni około 10V dla okolo 70Vpp:
Środek ekranu ustalony na 0V. Choć zauważyłem lekką asymetrie sygnałów sterujących, być może inwerter nie domaga, ale i tak jest harpagan

Z jednej lampy tyle mocy, nie wiem jak ma się to do żywotności ale jak podają w specyfikacji to chyba dopuszczalne jeszcze warunki.

Jakby ktoś chciał poćwiczyć załączam schemat: Jednym z minusów układu jest duże ujemne napięcie co wymaga dodatkowego uzwojenia 70-80v, powielacz przy pradzie powyzej 40mA trochę mnie nie przekonuje.
I te 1.5W na rezystorze 6k8

-
- 2500...3124 posty
Czy ja wiem, czy wada układu. Może należałoby się zastanowić czy tak duży prąd spoczynkowy wtórników ma sens.