Żarzenie lamp serii P z przetwornicy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Żarzenie lamp serii P z przetwornicy
Zastanawiałem się kiedyś nad zrobieniem przetwornicy podwyższającej z 12 V - 18 V DC na stabilizowane 300 mA i napięcia powiedzmy 13 do 140 V. Mogłaby napędzić dwa kanały, a 12 V DC jest stosunkowo tanio dostępne z różnych zasilaczy LED i podobnych.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Re: PCF82 + PL
https://danyk.cz/dcdc.html
Dodać tylko regulację napięcia wyjściowego i mamy przetwornicę spełniającą te założenia.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- taipan3
- 1250...1874 posty
Jedno pytanie układ jest dla początkujących a jak z zakloceniami jakimi sieje przetwornica?
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Trzeba by zbudować i sprawdzić, innej opcji nie ma. Na zakłócenia ma zresztą wpływ nie tylko sam układ przetwornicy, ale między innymi to jak został zmontowany i to jak wykonano trafo.
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
Bez sensu. Znaczy UC3843 tak, flyback nie koniecznie, raz, że przy napięciach jakie chcę osiągnąć nie potrzeba jeszcze transformatora, po drugie nie lubię nawijać, a po trzecie to tylko dodatkowe zakłócenia. A bez sensu, bo nie chcę żadnej regulacji stabilizowanego napięcia, ma być stabilizacja prądu!Olkus pisze: ↑wt, 23 kwietnia 2024, 19:11https://danyk.cz/dcdc.html
Dodać tylko regulację napięcia wyjściowego i mamy przetwornicę spełniającą te założenia.
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
Tak jak pisałem wyżej, nie potrzeba żadnego transformatora, wystarczy zwykły dławik. Ze względu na prąd wejściowy przy maksymalnym obciążeniu zapewne toroidalny na kilka amperów. Celowałbym też w częstotliwość pracy rzędu 200 kHz i dławik o indukcyjności większej niż typowa, żeby trochę zmniejszyć tętnienia, foliowy kondensator na wyjściu o niskim ESR, może jeszcze dodatkowy filtr LC. Tak czy owak przy odrobinie staranności, nie powinieneś zauważyć, że żarzenie zasila przetwornica.
- taipan3
- 1250...1874 posty
Moje dwie uwagi , z zamysłu to miał być wzmacniacz dla początkujących. Przypominam że początkujący nie ma oscyloskopu, czy nie komplikujemy nadmiernie układu. Przetwornica rodzi wiele problemów chodźby kwestia poprowadzenia masy.
Mi się wydaje że wątek z założenia był skierowany do lamusów takich jak ja i miał zapewnić prosty wzmacniacz do odpalenia po włączeniu do prądu.
Więc bardzo proszę kolegów o przetestowanie przetwornicy , czy w praktyce wyjdzie to samo co w teorii.
Pozdrawiam
Mi się wydaje że wątek z założenia był skierowany do lamusów takich jak ja i miał zapewnić prosty wzmacniacz do odpalenia po włączeniu do prądu.
Więc bardzo proszę kolegów o przetestowanie przetwornicy , czy w praktyce wyjdzie to samo co w teorii.
Pozdrawiam
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Witam
Mi też się to nie podoba że wątki się rozwlekają na tematy poboczne a jeszcze gorsze jest wciskanie komercji i ogłoszeń, jakby nie było odpowiedniego działu na to, nikt nic z tym nie robi to musi tak być.
W tym przypadku chodzi o wzmacniacz na lampach p to może i na temat jest o przetwornicy, niech lamusy takie jak my wiedzą że się tak da.
Odnośnie przetwornicy ccs, czy jakiej kolwiek mija się z celem robienie czegoś na szeroki zakres napięć wejsciowych jak i wyjściowych bez uP, raczej niemożliwe będzie dobranie kompensacji do wszystkich przypadków.
W przypadku żarzenia mamy raczej stałe warunki wyjściowe, ewentualnie powolny narast prądu można wprowadzić jako dodakowy ficzer.
Zakres wejściowy kilka voltów jak najbardziej do ogarnięcia.
Przy tak prymitywnym zastosowaniu transformatory i inne flybacki bym sobie darował, ew boost czy sepic.
Kiedyś zrobiłem zródlo prądowe na dziadku 34063, rezystor szeregowy i pomiar prądu na opampie, dzisiaj TI czy analog/linear ma masę dedykowanych układów.
Trzeba tylko znać parametry we/wy.
Proponowałbym posprzątać wątek z komercji i przetwornic
( na zglaszanie postów niektórzy moga sie obrazić, wolalbym uniknąć) i założyć temat:
Przetwornicowe źródło prądowe do żarzenia.
Mi też się to nie podoba że wątki się rozwlekają na tematy poboczne a jeszcze gorsze jest wciskanie komercji i ogłoszeń, jakby nie było odpowiedniego działu na to, nikt nic z tym nie robi to musi tak być.
W tym przypadku chodzi o wzmacniacz na lampach p to może i na temat jest o przetwornicy, niech lamusy takie jak my wiedzą że się tak da.
Odnośnie przetwornicy ccs, czy jakiej kolwiek mija się z celem robienie czegoś na szeroki zakres napięć wejsciowych jak i wyjściowych bez uP, raczej niemożliwe będzie dobranie kompensacji do wszystkich przypadków.
W przypadku żarzenia mamy raczej stałe warunki wyjściowe, ewentualnie powolny narast prądu można wprowadzić jako dodakowy ficzer.
Zakres wejściowy kilka voltów jak najbardziej do ogarnięcia.
Przy tak prymitywnym zastosowaniu transformatory i inne flybacki bym sobie darował, ew boost czy sepic.
Kiedyś zrobiłem zródlo prądowe na dziadku 34063, rezystor szeregowy i pomiar prądu na opampie, dzisiaj TI czy analog/linear ma masę dedykowanych układów.
Trzeba tylko znać parametry we/wy.
Proponowałbym posprzątać wątek z komercji i przetwornic
( na zglaszanie postów niektórzy moga sie obrazić, wolalbym uniknąć) i założyć temat:
Przetwornicowe źródło prądowe do żarzenia.
- taipan3
- 1250...1874 posty
Ja jestem za a nawet przeciw pobocznemu watkowi przetwornica źródłem zarzenia.
Niech się praktycy odezwa.
Tylko prosze o pokazanie gotowego układu i pomiarów.
Nie śmiem marzyc żeby kolega Romekd coś napisał. Ale gdyby tak się stało to byłoby to taka wisienka na torcie.
Niech się praktycy odezwa.
Tylko prosze o pokazanie gotowego układu i pomiarów.
Nie śmiem marzyc żeby kolega Romekd coś napisał. Ale gdyby tak się stało to byłoby to taka wisienka na torcie.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Fakt, można bez trafa. Pokazałem znany mi układ jako propozycję, oczywiście można to zrealizować inaczej. Oczywiście zamiast UC384X można użyć innego układu, jest teraz trochę pracujących na setkach kHz czy nawet MHz.Einherjer pisze: ↑wt, 23 kwietnia 2024, 21:05 Bez sensu. Znaczy UC3843 tak, flyback nie koniecznie, raz, że przy napięciach jakie chcę osiągnąć nie potrzeba jeszcze transformatora, po drugie nie lubię nawijać, a po trzecie to tylko dodatkowe zakłócenia. A bez sensu, bo nie chcę żadnej regulacji stabilizowanego napięcia, ma być stabilizacja prądu!
Ja też nie lubię nawijania transformatorów, aczkolwiek kilka trafek impulsowych nawinąłem bez większych problemów.
Opcja bez trafa a z dławikiem na pewno będzie prostsza (brak nawijania trafa) i być może także tańsza do zrealizowania.
Częstotliwość na pewno większa nie zaszkodzi. Na wtórnej wg mnie dodatkowy filtr LC obowiązkowo za pierwszym kondensatorem, choć można by zrobić test bez i zobaczyć jak to wpłynie na zakłócenia.Einherjer pisze: ↑wt, 23 kwietnia 2024, 21:18 Tak jak pisałem wyżej, nie potrzeba żadnego transformatora, wystarczy zwykły dławik. Ze względu na prąd wejściowy przy maksymalnym obciążeniu zapewne toroidalny na kilka amperów. Celowałbym też w częstotliwość pracy rzędu 200 kHz i dławik o indukcyjności większej niż typowa, żeby trochę zmniejszyć tętnienia, foliowy kondensator na wyjściu o niskim ESR, może jeszcze dodatkowy filtr LC. Tak czy owak przy odrobinie staranności, nie powinieneś zauważyć, że żarzenie zasila przetwornica.
Inna sprawa to czy nie lepiej kupić po prostu zasilacz impulsowy 24V (ale nie najtańszy chiński, bo te sieją, sprawdzałem), tylko nieco lepszy i ustawić napięcie 27V, jeśli jest taka możliwość to PR-kiem a jak nie to zmieniając jeden czy dwa rezystory i nie łączyć żarników PL szeregowo a równolegle?
Swoją drogą mam w budowie zasilacz impulsowy do układów lampowych, zasilanie z sieci 230V, na wyjściu w okolicy 230...270V a żarzenie regulowane. Jak na razie nie mogę się zebrać by dokończyć projekt PCB i całość uruchomić, ale jak już mi się uda to na pewno układ pokażę na forum.
Pozdrawiam,
A.
-
- 3125...6249 postów
A może by jeszcze tę przsetwornicę zmodulować, jak będzie na kilkaset kHz i będziemy mieli
przy okazji nową stacyjkę na "martwym zakresie" AM:-)?
Pozdrawiam PT Kolegów i dziękuję z reakcję na także i mój "kij w mrowisko":-).
Jacek"b/t"
PS: jestem na wyjeździe i będę pisać o różnych dziwnych godzinach.
przy okazji nową stacyjkę na "martwym zakresie" AM:-)?
Pozdrawiam PT Kolegów i dziękuję z reakcję na także i mój "kij w mrowisko":-).
Jacek"b/t"
PS: jestem na wyjeździe i będę pisać o różnych dziwnych godzinach.
-
- 2500...3124 posty
No właśnie uznałem, że skoro temat żarzenia lamp serii P z przetwornicy się pojawił, to moja luźna uwaga nie będzie całkiem nie na temat.onyx1944 pisze: ↑wt, 23 kwietnia 2024, 22:00 Witam
Gdyby to miała być przetwornica ogólnego przeznaczenia to bym się zdecydowanie zgodził. W tym przypadku myślę, że kompensacja zrobiona odpowiednio ciężką ręką pozwoli na zachowanie stabilności w całym zakresie. Odpowiedź impulsowa będzie godna ślimaka, ale i tak szybsza niż nagrzewanie się żarników, a o innych impulsach prądu obciążenia tu nie ma mowy.
Dokładnie.
Co też uczyniłem, zachęcam też do zgłaszania postów nie na temat, gospodarz wątku ma tu dla mnie decydujące słowo.
Re: Żarzenie lamp serii P z przetwornicy
Też proponuję zasilać lampy z przetwornicy napięciowej a nie prądowej.
Zwiększy to żywotność żarników/katod.
Zwiększy to żywotność żarników/katod.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
- 2500...3124 posty
Zasadniczo dlatego, że lampy przeznaczone do żarzenia szeregowego są tego, no, przeznaczone do żarzenia szeregowego. A co z pozostałymi lampami? Poza tym chodzi nie tyle o przetwornicę do tego konkretnego układu, ale coś bardziej uniwersalnego, co mogę postawić na stole warsztatowym i używać przy prototypowaniu różnych układów bez zastanawiania się skąd wziąć odpowiednią kombinację napięć i jakie szeregowo-równoległe połączenie żarników zastosować.Olkus pisze: ↑wt, 23 kwietnia 2024, 23:16 Inna sprawa to czy nie lepiej kupić po prostu zasilacz impulsowy 24V (ale nie najtańszy chiński, bo te sieją, sprawdzałem), tylko nieco lepszy i ustawić napięcie 27V, jeśli jest taka możliwość to PR-kiem a jak nie to zmieniając jeden czy dwa rezystory i nie łączyć żarników PL szeregowo a równolegle?