PCF82 + PL
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
PCF82 + PL
Witam
W sąsiednim wątku padło hasło PCF82+PL500.
Tak czysto teoretycznie namalowalem schemat.
W końcówce może być PL81 PL500 i inne tego typu okazy.
Transformatory np TGL15/001 TGL20/001
Zastanawiam się nad ryzykiem zastosowania obwodów żarzenia w katodach lamp mocy. Jakby by były uwagi do drivera też mile widziane.
W sąsiednim wątku padło hasło PCF82+PL500.
Tak czysto teoretycznie namalowalem schemat.
W końcówce może być PL81 PL500 i inne tego typu okazy.
Transformatory np TGL15/001 TGL20/001
Zastanawiam się nad ryzykiem zastosowania obwodów żarzenia w katodach lamp mocy. Jakby by były uwagi do drivera też mile widziane.
-
- 2500...3124 posty
Re: PCF82 + PL
A traxmanowy wzmacniacz widziałeś? https://serwis.avt.pl/manuals/AVT5446.pdf
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Widziałem, nawet kilka lat temu go popełniłem ze swoim modyfikacjami, to takie ala dynaco.Einherjer pisze: ↑pt, 15 marca 2024, 11:37 A traxmanowy wzmacniacz widziałeś? https://serwis.avt.pl/manuals/AVT5446.pdf
-
- 6250...9374 posty
Komplet lamp NOS na jeden kanał za 50-55zł........
Bezwładność PCF-ek jest dużo mniejsza i nadążałyby

- taipan3
- 1250...1874 posty
Układ bardzo fajny i ekonomiczny na allegro PCF82 4 PLN sztuka. Cena okazyjna.
-
- 6250...9374 posty
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Pomysł fajny, ja sam zabrałem się za coś podobnego już dość dawno temu, projekt ma początek w 2020 roku ale z braku czasu na razie nie skończyłem.
Rozważałem użycie PCF82, ale ostatecznie zdecydowałem się na wariant z PCC88 obawiając się zbyt dużego wzmocnienia, a jako lampy mocy PL504: Natomiast myślałem nad użyciem PCF82 w jakimś korektorze barwy.
Pozdrawiam,
A.
Rozważałem użycie PCF82, ale ostatecznie zdecydowałem się na wariant z PCC88 obawiając się zbyt dużego wzmocnienia, a jako lampy mocy PL504: Natomiast myślałem nad użyciem PCF82 w jakimś korektorze barwy.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Ciąg dalszy teoretycznych rozważań.
Schemat jest raczej konceptem, także proszę się nie czepiać oczywistych uogólnień.
Calosc mozna by pogonic trafem separacyjnym 230/115v Zasilanie stopni wstępnych można by potraktować podwajaczem i na dobrą sprawę żarzenie bez dodatkowych uzwojeń.
Pytanie, czy zasilanie S2 lamp mocy w ten sposób jest akceptowalne? Nadmiar napięcia obwodu żarzenia można zbic dodatkowymi lampami np PY88.
Żarzenie lamp mocy chyba lepiej zostawić bez prostowania.
Transformator wyjściowy przy niskim Us2, może by podszedł typowy 8-10k.
Schemat jest raczej konceptem, także proszę się nie czepiać oczywistych uogólnień.
Calosc mozna by pogonic trafem separacyjnym 230/115v Zasilanie stopni wstępnych można by potraktować podwajaczem i na dobrą sprawę żarzenie bez dodatkowych uzwojeń.
Pytanie, czy zasilanie S2 lamp mocy w ten sposób jest akceptowalne? Nadmiar napięcia obwodu żarzenia można zbic dodatkowymi lampami np PY88.
Żarzenie lamp mocy chyba lepiej zostawić bez prostowania.
Transformator wyjściowy przy niskim Us2, może by podszedł typowy 8-10k.
-
- 2500...3124 posty
Dobrze widzę, że chcesz dać grzejniki lamp w roli rezystorów katodowych? To ma szansę działać tylko w klasie A, w klasie AB z definicji średni prąd katod będzie się zmieniał w zależności od wysterowania.
Początek jest dobry {do kondensatorów siatek PL} , a potem zaczyna się eksperyment
. Zbyt niskie napięcie anodowe i siatek. Jeżeli już transormator separujący 230/115 to do podwojenia napięcia anodowego i zasilania siatek oraz żarzenia 4 x 27V = 108. Żarzenie PCF trzeba zrobić normalnie z dodatkowego uzwojenia/transformatora by pierdołami nie komplikować układu. Jeżeli już Kolega ma odpowiedni transformator separacyjny 150 -200 W, to można zrobić porządny P.P. AB z CFB { jedynie te
wyjściowe nawinąć trzeba}. 

-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Tak, układ ma pracować w klasie A, widziałem taki trik w układzie HK i chciałem to sprawdzić. Np z PL81 6-7W.
Nie mam jeszcze transformatora, by uniknąć nietypowych napięć kombinuje w ten sposób. Transformatory wyjściowe też bym wolal zostawić jakieś typowe.Marek7HBV pisze: ↑ndz, 17 marca 2024, 16:36 Początek jest dobry {do kondensatorów siatek PL} , a potem zaczyna się eksperyment. Zbyt niskie napięcie anodowe i siatek. Jeżeli już transormator separujący 230/115 to do podwojenia napięcia anodowego i zasilania siatek oraz żarzenia 4 x 27V = 108. Żarzenie PCF trzeba zrobić normalnie z dodatkowego uzwojenia/transformatora by pierdołami nie komplikować układu. Jeżeli już Kolega ma odpowiedni transformator separacyjny 150 -200 W, to można zrobić porządny P.P. AB z CFB { jedynie te
wyjściowe nawinąć trzeba}.
![]()
Ze względu na zmiany prądu siatki drugiej jest tu jakieś ryzyko niepowodzenia? Jakie komplikacje może wprowadzić rezystor katodowy jako obwody żarzenia?
Powiedzmy że to ma być tylko eksperyment, to takie rozwiązanie jest też do przyjęcia. Kolega liczy moc strat lamp {w triodzie z 16 W i pentodzie 12 W} i przy wymaganym prądzie 300 mA wychodzi niskie napięcie anodowe 200 lub 150 plus spadek na zarzeniu 36 czyli potrzebne zasilanie to ok 230 trioda lub 180 pentoda {oczywiście trochę mniej można}. W jednym i drugim przypadku napięcie siatek może być identyczne z anodowym {trioda
} i zbyteczne jest kombinowanie z obniżaniem. Co do mocy wyjściowej, to będzie skromna {5 -10}, ale chyba nie o to tu chodzi. Jeśli chodzi o żarzenie,to mniejsza bezwładność PCF ograniczy trochę prąd pentod, ale trzeba się liczyć z kilkusekunowym przekroczeniem 300 mA. To przekroczenie nie będzie miało żadnego wpływu na PCF-ki, ale bardzo obciąży PL-ki {duży prąd z zimnych katod}, co wpłynie na ich trwałość. Istnieje także ryzyko przekroczenia prądu żarzenia w wyniku przejścia z klasy ,,A,, do ,,AB,, np. podłączenia mniejszej rezystancji głośnika {nieodpowiedniego transformatora} i podkręcenia gałki
. Zastosowanie żródła wymaga jednak wyższego napięcia przedwzmacniacza {lub dodatkowego ujemnego} i samo 180 może być za mało, by uzyskać dobre parametry. Ale to tylko eksperymenty
.

-
- 500...624 posty
- Kontakt:
I cały misterny plan poszet..
Ale jest plus można pomyslec o użyciu użyć ecf82 albo ruskich 6f12p, prąd spoczynkowy też można ustawiać dowolnie, tamto rozwiązanie miało te ograniczenia.
Czyli tryb ekonomiczny z tanim trafem separacyjnym, trochę nie wypalił, przy tak niskich napięciach anodowych tylko fixed bias. Co wiąże się z kolejnym uzwojeniem oprócz żarzenia - żarzeń.
Układ zostaje tylko w fazie eksperymentów
Ale jest plus można pomyslec o użyciu użyć ecf82 albo ruskich 6f12p, prąd spoczynkowy też można ustawiać dowolnie, tamto rozwiązanie miało te ograniczenia.
Czyli tryb ekonomiczny z tanim trafem separacyjnym, trochę nie wypalił, przy tak niskich napięciach anodowych tylko fixed bias. Co wiąże się z kolejnym uzwojeniem oprócz żarzenia - żarzeń.
Układ zostaje tylko w fazie eksperymentów

-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Jak ma być tanio to żarniki w szereg i zasilacz beztransformatorowy z kondensatorem szeregowym (rozruchowe do silników są tanie) i całość do sieci.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,