Firma wycinająca i wyginająca chassis itd

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Firma wycinająca i wyginająca chassis itd

Post autor: Olkus »

Witam,

Poszukuję namiarów na firmę, która zrobiłaby mi chassis wg projektu. Tj. wycięcie (także różnych otworów) i wygięcie. Ktoś może mógłby polecić jakąś firmę, która robi takie rzeczy?

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Misiek13
250...374 postów
250...374 postów

Re: Firma wycinająca i wyginająca chassis itd

Post autor: Misiek13 »

Poszukaj firmy która zajmuje się cięciem laserem. Wyszukiwarka sporo takich firm wyświetla. Często te firmy mają tez możliwość gięcia na prasach krawędziowych. Polecam stal nierdzewną - nie trzeba jej potem dodatkowo obrabiać. Ja zrobiłem dxf-a z blachą do wycięcia i do tego zrobiłem szkic do gięcia. Efekt był dla mnie zadowalający.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Olkus- mogę ci to zamówić w Gdańsku -> Zakład Ślusarski Henryk Karcz u;lica Kartuska 377. Bardzo tanio- za dwie blachy do Retrona ( cięcie wodą CNC, gięcie) wziął ok.280zł z VAT. Istnieje możliwość pracy na materiale klienta. Prześlij mi na maila rysunki tego chassis bo będą potrzebne pliki DXF do maszyny.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Misiek13 pisze: sob, 9 marca 2024, 18:25 Poszukaj firmy która zajmuje się cięciem laserem. Wyszukiwarka sporo takich firm wyświetla. Często te firmy mają tez możliwość gięcia na prasach krawędziowych. Polecam stal nierdzewną - nie trzeba jej potem dodatkowo obrabiać. Ja zrobiłem dxf-a z blachą do wycięcia i do tego zrobiłem szkic do gięcia. Efekt był dla mnie zadowalający.
Tak tylko, że niektórym firmom nie chce się robić jednostkowo albo walą zaporowe ceny typu 500 zł za element.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Misiek13 pisze: sob, 9 marca 2024, 18:25 Poszukaj firmy która zajmuje się cięciem laserem. Wyszukiwarka sporo takich firm wyświetla. Często te firmy mają tez możliwość gięcia na prasach krawędziowych. Polecam stal nierdzewną - nie trzeba jej potem dodatkowo obrabiać. Ja zrobiłem dxf-a z blachą do wycięcia i do tego zrobiłem szkic do gięcia. Efekt był dla mnie zadowalający.
Dzięki za sugestię czego szukać, rozejrzę się za tego typu firmą.
Natomiast blachę to raczej zwykłą stalową bym wybrał, bo to i tak będzie malowane, a będzie taniej.
CHOPIN66 pisze: sob, 9 marca 2024, 21:24 Olkus- mogę ci to zamówić w Gdańsku -> Zakład Ślusarski Henryk Karcz u;lica Kartuska 377. Bardzo tanio- za dwie blachy do Retrona ( cięcie wodą CNC, gięcie) wziął ok.280zł z VAT. Istnieje możliwość pracy na materiale klienta. Prześlij mi na maila rysunki tego chassis bo będą potrzebne pliki DXF do maszyny.
Dzięki za namiary. Znalazłem stronę tej firmy, skontaktuje się z nimi, ważne że ceny są przystępne. Co do rysunków całość jest ostatecznie nie powstała :wink: Dopiero jestem na etapie projektowym.

Pozdrawiam,
A.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Nie wiem o jakich wymiarach mowa, ale 280zł to wcale nie jest tanio.
O wiele taniej jest w dawnej firmie Blachmet (zmienili nazwę na Centrum Laserowe S.C.) z Warszawy.
Tylko że mają inny wymóg: minimalne zamówienie na cięcie i gięcie (zdaje się że odpowiednio 200zł i 50zł).
Ale przy okazji jakiegoś większego zamówienia, opłaca się zamówić.

Dodatkowo co go gięcia: można je zrobić samemu. Na chassis zwykle nie ma cudów, i odginane są tylko jakieś wąskie nóżki.
Jak się porobi nacięcia/otwory w odpowiednich miejscach, to potem da się po pogiąć dosłownie w rękach (nie że tak lekko idzie, tylko że idzie po założonej linii gięcia bez użycia przyrządów).

Jakbyś tu wstawił rysunek, to bym ocenił ile mniej więcej by to wyniosło gdybym to dorzucił do mojego zamówienia.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

atom1477 pisze: ndz, 10 marca 2024, 10:01 Nie wiem o jakich wymiarach mowa, ale 280zł to wcale nie jest tanio.
O wiele taniej jest w dawnej firmie Blachmet (zmienili nazwę na Centrum Laserowe S.C.) z Warszawy.
Tylko że mają inny wymóg: minimalne zamówienie na cięcie i gięcie (zdaje się że odpowiednio 200zł i 50zł).

Dodatkowo co go gięcia: można je zrobić samemu. Na chassis zwykle nie ma cudów, i odginane są tylko jakieś wąskie nóżki.
Jak się porobi nacięcia/otwory w odpowiednich miejscach, to potem da się po pogiąć dosłownie w rękach (nie że tak lekko idzie, tylko że idzie po założonej linii gięcia bez użycia przyrządów).

Jakbyś tu wstawił rysunek, to bym ocenił ile mniej więcej by to wyniosło gdybym to dorzucił do mojego zamówienia.
280 z VAT za dwie blachy 33x44x11cm 3mm to nie jest tanio? To wychodzi 140 szt. z VAT
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

atom1477 pisze: ndz, 10 marca 2024, 10:01 Nie wiem o jakich wymiarach mowa, ale 280zł to wcale nie jest tanio.

Dzięki za namiary, tam akurat było 140zł, a to wg mnie bardzo dobra cena.
Gięcia sam nie zrobię, o ile przy jakimś małym chassis z cienkiej blachy (powiedzmy do 1mm) to może i dałbym radę, to np. 2mm lub 3mm nie sądzę aby tak łatwo poszło.
Wstawiam rysunek dla zobrazowania wymiarów, tym razem nie jest to chassis a fragment obudowy (najbardziej "pilne"):
20240310_140505.jpg
Linia przerywana to miejsce gięcia. Materiał, myślę że stal 2mm będzie odpowiednia.
Nie wiem jak duży wpływ na koszty mają otwory, jeśli spory to postram się potem większość dorysować.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Po pierwsze wymiaruje się w milimetrach. Po drugie obliczając długość rozwinięcia blachy do gięcia, należy od sumarycznej długości zewnętrznej boków odjąć dwie grubości blachy na każde gięcie (przy kącie gięcia 90º).
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: hellcat »

:arrow: Olkus
Załączniki
Pewnie chciałbyś dostać obudowę po obróbce taką.
Pewnie chciałbyś dostać obudowę po obróbce taką.
Niestety przy podanych wymiarach nie uwzględniając grubość materiału przy gięciu będzie to tak wyglądało.
Niestety przy podanych wymiarach nie uwzględniając grubość materiału przy gięciu będzie to tak wyglądało.
Üdv
Macska
Misiek13
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Misiek13 »

Taki prosty kawałek obudowy można wykonać przez wycięcie tego prostokąta na gilotynie i następnie wygięcie na prasie krawędziowej. Krawędzie należy ogratować przed gięciem. Jeżeli obudowa ma mieć otwory to do jej wycięcia używa się maszyn CNC takich jak laser lub wykrawarka. Laser ma niej ograniczeń jeżeli chodzi o kształt, wykrawarka jednak jest tańsza i często osiąga się na niej lepszy efekt niż na laserze w przypadku blach ocynkowanych lub alucynkowanych - nie widać śladów wpaleń. Aby taka maszyna zaczęła wycinać należy do niej stworzyć program. Do tego potrzebny jest rysunek, przynajmniej dxf. Tu zaczynają się schody - należy uwzględnić poprawki na gięcie - w uproszczeniu odejmuje się na każde gięcie 90 stopni 2 grubości blachy tajk jak pisał kol. Thereminator - przy małych promieniach gięcia jest to wystarczające. Jeżeli lubisz przygody z darmowym oprogramowaniem to możesz wykonać płaski rysunek w programie LibreCAD lub jeżeli chcesz pobawić się w modelowanie 3D to możesz skorzystać z FreeCAD-a z dodatkiem Sheet Metal Workbench. Uzyskasz podobne efekty jak pokazywał kol. Hellcat.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Misiek13 pisze: ndz, 10 marca 2024, 20:09 Taki prosty kawałek obudowy można wykonać przez wycięcie tego prostokąta na gilotynie i następnie wygięcie na prasie krawędziowej. Krawędzie należy ogratować przed gięciem. Jeżeli obudowa ma mieć otwory to do jej wycięcia używa się maszyn CNC takich jak laser lub wykrawarka. Laser ma niej ograniczeń jeżeli chodzi o kształt, wykrawarka jednak jest tańsza i często osiąga się na niej lepszy efekt niż na laserze w przypadku blach ocynkowanych lub alucynkowanych - nie widać śladów wpaleń. Aby taka maszyna zaczęła wycinać należy do niej stworzyć program. Do tego potrzebny jest rysunek, przynajmniej dxf. Tu zaczynają się schody - należy uwzględnić poprawki na gięcie - w uproszczeniu odejmuje się na każde gięcie 90 stopni 2 grubości blachy tajk jak pisał kol. Thereminator - przy małych promieniach gięcia jest to wystarczające. Jeżeli lubisz przygody z darmowym oprogramowaniem to możesz wykonać płaski rysunek w programie LibreCAD lub jeżeli chcesz pobawić się w modelowanie 3D to możesz skorzystać z FreeCAD-a z dodatkiem Sheet Metal Workbench. Uzyskasz podobne efekty jak pokazywał kol. Hellcat.
Jakie schody :arrow: Wystarczy odpalony w przeglądarce EasyEDA-ma eksport do DXF :D ja tak wykonałem projekty blach do łącznie 3 Retronów :D , włanie w EasyEDA. Robimy to na warstwie obrys płyty.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Dzięki za wszystkie uwagi.
Zwłaszcza ważne jest to uwzględnienie grubości blachy, co prawda jak coś się nie będzie zgadzać co do 1mm to nie będzie tragedii ale jednak lepiej by było jak trzeba. Efekt powinien być taki jak na rysunku Kolegi hellcat.
A co do wycinania, jest jeszcze opcja cięcia wodą. Ale mi laser nie przeszkadza, jeśli będą jakieś przypalenia to nie problem, jak pisałem całość będzie malowana.

Pozdrawiam,
A.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

CHOPIN66 pisze: ndz, 10 marca 2024, 11:04 280 z VAT za dwie blachy 33x44x11cm 3mm to nie jest tanio? To wychodzi 140 szt. z VAT
A kto mówił że o takich wymiarach? :D
Założyłem coś o wielkości chassis z Pioniera U2. Kiedyś coś zamawiałem o takich wymiarach, i wyszło jakieś 70 zł za sztukę (z nierdzewki 2 mm, i z gięciem w 3 miejscach).
Natomiast 44 cm to już sporo, więc Twoja cena jest ok.

A co go gięcia: jak najbardziej da się wygiąć blachę 2 czy 3 mm. Po prostu na linii gięcia trzeba zaprojektować podłużne otwory. Wtedy wygnie się to w rękach. No ewentualnie po ściśnięciu jednej strony w imadle. Nie idzie łatwo, ale otwory gwarantują że gięcie wyjdzie w dokładnie tym miejscu co trzeba (i że gięcie będzie o małym promieniu).
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Też robiłem u p. Karcza w zakładzie, zaprojektowałem sobie chassis w programie Fusion 360 (jest licencja darmowa pozwalająca zrobić do 10 projektów). Za małe chassis zapłaciłem 100zł + VAT, z nierdzewki 1mm - jestem zadowolony z efektów (chociaż musiałem troszkę popracować papierem ściernym aby wyrównać tu i tam).
pozdrawiam,
Paweł
ODPOWIEDZ