Układ pomiarowy dla lamp serii AZ

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

InsMan
10...14 postów
10...14 postów

Układ pomiarowy dla lamp serii AZ

Post autor: InsMan »

Witam wszystkich,
Dla niektórych temat pewnie trywialny, lecz warto się poradzić, aby czegoś nie zepsuć :wink:

Chciałbym zmierzyć/wyznaczyć stopień zużycia lamp AZ 1 (AZ11) oraz AZ4 (AZ12), ponieważ mam z każdego rodzaju używane lampy i tak defakto nie wiem czy w ogóle są sprawne. Chodzi mi bardziej o pomiar podobny jak w miernikach np. Elpo p512 , aby wyeliminować zużyte lampy lub na granicy użyteczności bez aptekarskiej precyzji :D
Fabrycznego miernika lamp nie mam, a radia kompletnego żeby wypróbować te lampy też nie mam. Transformator sieciowy się jakiś znajdzie lub pożyczy do testów :wink:

Jedyne co mi przychodzi do głowy budowa pełnolampowego zasilacza, lecz co z obciążeniem?Mierniki lamp, które nie mają w układzie lampy jakoś potrafią zmierzyć te lampy. Znalazłem jeszcze w nocie Telefunkena lampy AZ11 układ do wyznaczania "krzywej rozładowania" z tłumaczeniem Google'a, lecz nie do końca jestem pewien czy o to chodzi.
Chyba, że coś jeszcze mi umyka :D Czy ktoś z Was miał podobny problem? :)
"Nawet najprostsze rzeczy mogą cieszyć lub zaskakiwać"
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Układ pomiarowy dla lamp serii AZ

Post autor: OTLamp »

Do sprawdzenia lamp prostowniczych potrzebujesz źródła napięcia żarzenia (w tym przypadku 4 V) oraz źródła napięcia stałego o wartości nieprzekraczającej 30 V, na przykład 24 V.

ukłpom.png
AZ1.png

Jak widać na powyższej charakterystyce (dla AZ1/AZ11), typowy prąd anodowy przy Ua = 24 V wynosi około 45 mA (dla jednego systemu). Dla AZ4/AZ12 będzie to około 70 mA.
InsMan
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: InsMan »

Dziękuję za pomoc,
To wiele mi wyjaśniło teraz :)
"Nawet najprostsze rzeczy mogą cieszyć lub zaskakiwać"
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Zawsze podkreślam, że należy tak mierzyć (nie tylko diody prostownicze) a nie kupować tester np. P508 za niewiarygodną kasę, przecież tak mierzyło się lampy w każdej szkole elektronicznej na laborkach tylko trochę wcześniej. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

cirrostrato pisze: ndz, 18 lutego 2024, 14:46 Zawsze podkreślam, że należy tak mierzyć (nie tylko diody prostownicze) a nie kupować tester np. P508 za niewiarygodną kasę, przecież tak mierzyło się lampy w każdej szkole elektronicznej na laborkach tylko trochę wcześniej. Pozdrawiam.
Miernik {tester} przydaje się w serwisie różnorakiego sprzętu {nie mylić ze wzmacniaczami na ECL-kach :lol: } i oczywiście w handlu {nawet nie hurtowym}. A przy obecnej ,,cenie,, dobieranych lamp może się teoretycznie zamortyzować po sprzedaży kilku lamp :lol: :evil: . Takie czasy {nie dla ...}. :D
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Od paru lat przymierzam się do odpalenia synowi P-507A i ciągle ,,brak czasu'' a sprzęt zacny, w stanie idealnym wizualnie za grosze z CENRiT-u lata temu, chyba nadszedł czas aby bańki parować i ,,kwarcić'' a naprawdę jest co. Obaj zaczynamy ,,wycofywać się z lamp'', ja trochę sobie zostawię ale nie PCL86, syn ma ciekawsze różne EL i ECC ale to już nie mój ból głowy. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

cirrostrato pisze: ndz, 18 lutego 2024, 19:00 Od paru lat przymierzam się do odpalenia synowi P-507A i ciągle ,,brak czasu'' a sprzęt zacny, w stanie idealnym wizualnie za grosze z CENRiT-u lata temu, chyba nadszedł czas aby bańki parować i ,,kwarcić'' a naprawdę jest co. Obaj zaczynamy ,,wycofywać się z lamp'', ja trochę sobie zostawię ale nie PCL86, syn ma ciekawsze różne EL i ECC ale to już nie mój ból głowy. Pozdrawiam.
Ale P507/P508 to przy mierniku co najwyżej mogły stać :lol:
To są testery... obarczone błędem pomiarowym rzędu 10%.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Ja testowałem w układzie prostownika lampy GU-32....chodziło o przybliżoną emisję i stan próżni.
Łączyłem anodę z S2 a katodę z S1, rezystor 22k, napięcie około 150V, dla 8 lamp były minimalne różnice w prądzie płynącym w układzie.
Ale wtedy chodziło o "odsianie" szmelcu zużytego/wadliwego/zagazowanego a nie pomiary.
A w ogóle, to bez miernika lamp to nie ma sensu interpretacja takich wyników w improwizowanych układach pomiarowych.
Miernik bym kupił, nawet rosyjski Ł-3 ale brak funduszy, a kredytu nie będę brał na takie coś.
A przydałby się nawet taki, stary gówniak.....choćby do "odsiania " lamp, które pochodzą z rozbiórek czy kupionych od żuli, tudzież otrzymanych za darmo.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Locutus pisze: ndz, 18 lutego 2024, 19:48 Ale P507/P508 to przy mierniku co najwyżej mogły stać :lol:
Co też potwierdzam (plus zdziwko skąd te ceny na Allegro) bo ja mierzę na piechotę (zestaw zasilaczy i mierników mam) a dodatkowo ,,nie mam czasu'' uruchomić synowi P508A, jak się zgodzi (bo to jego) go sprzedać to czas znajdę. Pozdrawiam.
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Radiowiec »

Locutus pisze: ndz, 18 lutego 2024, 19:48 Ale P507/P508 to przy mierniku co najwyżej mogły stać :lol:
Nie przesadzaj. Czy 10% to jakaś szczególnie wygórowana wartość na czasy w których ten miernik/tester powstał?
Zapominasz, że służy on do SZYBKIEJ i WYGODNEJ kontroli lamp w serwisie, gdzie za jednym zamachem (w przypadku podwójnych triod) możesz skontrolować prąd anodowy obydwu anod oraz ich nachylenia. W Ł3-3 aby dokonać takiego samego pomiaru to musiałbyś wymieniać karty... (pomijając fakt, że do lamp zachodnich musiałbyś sobie je wykonać we własnym zakresie).
Co więcej, jeśli nawet mamy ten błąd wynoszący 10 % to w parowaniu/kwadrowaniu lamp to wcale nie przeszkadza, bo każda lampa danego typu jest mierzona z takim samym błędem, więc ustawiasz napięcie anodowe, napięcie siatki pierwszej i porównujesz prądy anodowe / nachylenia i tyle. Lampy masz sparowane.
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron6 »

Zgadza się P508 nie jest zły mimo, iż może nie jest super dokładny ale spokojnie możemy ocenić czy lampa jest padaką czy nie. Zaletą jest bardzo szybki pomiar, intuicyjna obsługa oraz duża wersja mierzonych lamp w tym lamp bocznostykowych. W obecnych czasach każdy szanuje sobie czas i kto tam będzie robił na chacie laboratorium z zasilaczy, mierników, podmiany podstawek ech. Dużą wadą pomiaru lamp miernikami zewnętrznymi jest skłonność obwodu pomiarowego do wzburzeń - czasami po prostu nie da się tego zrobić. Czu też trzeba kombinować z ferrytami etc, W P508 bardzo rzadko są takie problemy. Dodatkowe plusy to dostępny schemat, szybki demontaż, niski stopień trudności w naprawach. Cena miernika jak to cena - miernik jest tyle wart ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić.
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

cirrostrato pisze: ndz, 18 lutego 2024, 14:46 Zawsze podkreślam, że należy tak mierzyć (nie tylko diody prostownicze) a nie kupować tester np. P508 za niewiarygodną kasę, przecież tak mierzyło się lampy w każdej szkole elektronicznej na laborkach tylko trochę wcześniej. Pozdrawiam.
Wybacz, ale to jest rada typu "Zamiast kupować rower, złóż go sobie sam, będziesz miał taniej".
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

To jaki rower na dziś proponujesz czyli pytam konkretnie: jest ktoś kto chce mierzyć parametry lamp, zakładam, że jest to ,,średniej klasy amator'' a nie kompletny laik (takich pomijam) i co ma dziś ze współczesnych gotowych sprzętów kupić i za ile?
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

A dlaczego ze współczesnych skoro to technologia masowo używana w zeszłym stuleciu?
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Czyli popierasz zakup przez amatora testera P-coś tam za tysiące(?), no może gdyby ten sprzęt był używany w ramach kółka radioamatorskiego ale te czasy były i minęły.....kolega OTLamp pokazał autorowi tematu jak tanio I ZE ZROZUMIENIEM podejść do tematu jak mierzyć (wzięte np. z katalogu Franka) parametry lamp, młody człowiek chcący bawić się lampami od początku zabawy wiedział by jak się mierzy lampy i musiał by zestawić układ pomiarowy SAMODZIELNIE, dziś najlepiej aby podłączyć ,,coś'' do, a jakże arduino, wsadzić dowolną lampę (optymalnie żeby cudo samo stwierdziło jaka to bańka choć ,,mierniczy'' musiał by samodzielnie rozpoznać do jakiej podstawki lampę wsadzić, to i tak dużo...sam kiedyś naprawiałem TV gdy gość do podstawki z PCL84 wsadził PFL200) i podało gotowe parametry na ile lampa dobra bez wnikania co i jak. Przepraszam za może zbyt napastliwy ton ale ja jestem zwolennikiem dawania wędki a nie ryby a ,,ryba'' wcale nie jest droga, łatwa do skompletowania a wielkością też nie przekroczyła by gabarytów P508 ale zmusiła by użytkownika do myślenia. Pomijam handlarzy lampami, oni mnie nie obchodzą choć ostatnio ceny lamp to już jakiś absurd bo tłumaczenie, że ,,mierzone''. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ