Marvel Atom 18W brumi
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Marvel Atom 18W brumi
Witam !
Jest to mój drugi wzmacniacz zbudowany na podstawie projektu Marvel_a.
5W działa idealnie brumienia prawie nie słychać. Niestety nie mogę tego powiedzieć o kolejnym 18W projekcie .
Prawdopodobnie jest coś nie tak z prowadzeniem masy, bo jak dotykam strun gitary to brum się zwiększa. Wyjćie TR głośnikowego mam podłączone do PKT wspolnego masy. PCB Pętli FX jeszcze jest nie podłaczone. Lampy zmieniałem miejscami bez porządanego efektu.Może ktoś bardziej doświadczony rzucić okiem na załączone fotki i coś doradzić.
Zgóry dziękuję za pomoc.
Jest to mój drugi wzmacniacz zbudowany na podstawie projektu Marvel_a.
5W działa idealnie brumienia prawie nie słychać. Niestety nie mogę tego powiedzieć o kolejnym 18W projekcie .
Prawdopodobnie jest coś nie tak z prowadzeniem masy, bo jak dotykam strun gitary to brum się zwiększa. Wyjćie TR głośnikowego mam podłączone do PKT wspolnego masy. PCB Pętli FX jeszcze jest nie podłaczone. Lampy zmieniałem miejscami bez porządanego efektu.Może ktoś bardziej doświadczony rzucić okiem na załączone fotki i coś doradzić.
Zgóry dziękuję za pomoc.
Re: Marvel Atom 18W brumi
Odłącz cały preamp i zobacz jak się zachowuje sama końcówka, potem końcówka z inwerterem itd. po kolei aż do pierwszego stopnia.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Odłączyłem preamp na złączu INV_Out, po załączeniu żarzenia i wysokiego w głośniku cisza. Podłączyłem z powrotem sygnały inwertera i rozłączyłem środek potencjometru master volume - po załączeniu zasilania w głośnikach cisza. Czyli ten brum to preamp. Jak pisałem wcześniej, zamiana lamp nic nie pomaga. Co mogę jeszcze sprawdzić ? Czy przewody OT_A, OT_B i środkowy odczep uzwojenia pierwotnego TG powinny być ekranowane?
A nie masz czasem zamienionych przewodów masy z sygnałowym na kostce do gniazda wejściowego?
Ze zdjęcu niezbyt wyrażnie widać, ale chyba jest odwrotnie.
Ze zdjęcu niezbyt wyrażnie widać, ale chyba jest odwrotnie.
Teraz to trzeba uważnie zrewidować montaż przedwzmacniacza. Połączenie po połączeniu.
-Jó vevökészuleke van?
STAKU !
Ty to masz oko . To mój głópi błąd miałem odwrotnie podpięte gniazdo wejściowe gitary. Poprawiłem teraz jest wszystko OK!
Serdecznie DZIEKUJĘ !
Ty to masz oko . To mój głópi błąd miałem odwrotnie podpięte gniazdo wejściowe gitary. Poprawiłem teraz jest wszystko OK!
Serdecznie DZIEKUJĘ !
Mam jeszcze jedno pytanie do szanownych kolegów.
Na stronie https://www.18watt.com/viewtopic.php?&t=12916
jest prosty schemat do podłaczenia magicznego oka EM 80 do anody pentody wzmacniacza SE.
schemat: jak ten układ ze schematu podłączyć do wzmacniacza PP tego z mojego tematu ?
Na stronie https://www.18watt.com/viewtopic.php?&t=12916
jest prosty schemat do podłaczenia magicznego oka EM 80 do anody pentody wzmacniacza SE.
schemat: jak ten układ ze schematu podłączyć do wzmacniacza PP tego z mojego tematu ?
Znalazłem odpowiedź:
Pochwalę sie obudową . Wzmacniacz ma lampową pętlę efektów i wskażnik wysterowania na lampie EM84.
Pokrycie EM84 stroiłeś do przesterowania czy do pełnej mocy?
-Jó vevökészuleke van?
Pętla FX:
EM84 w/g tego PCB- Załączniki
-
- Termotransfer - Magiczne Oko EM84_2.pdf
- (1.73 MiB) Pobrany 35 razy
Sterowanie EM84 jest zaczerpniete z forum elektroda.pl
Lampowa Pętla FX jest z tego forum.
Lampowa Pętla FX jest z tego forum.
Sterowanie EM84 jest tak wyrególowane aby efekt mrugania oczka był przy niskim poziomie głośności.
Przesyłam plik stl do wydrukowania 3D dla oczka EM84: