100 lat temu też było google-translate :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
100 lat temu też było google-translate :)
Naprawdę trudno domyślicć się o co chodzi 

Re: 100 lat temu też było google-translate :)
W zasadzie identyczny poziom technicznego języka jak na ALI. Może z tych samych słowników korzystali

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Widziałem na YT "Czterech pancernych" z amatorskim ruskim tłumaczeniem. Z ciekawości odpaliłem i trafiłem na perełkę. Brak łączności z powodu rozbitych lamp w radiostacji przetłumaczono jako "rozbity reflektor" 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Nie pamiętam w jakim filmie, ale w podobnej sytuacji tłumaczonej na polski wyszło "pękła rura"Thereminator pisze: ↑pn, 12 lutego 2024, 23:01Brak łączności z powodu rozbitych lamp w radiostacji przetłumaczono jako "rozbity reflektor"![]()

-
- 2500...3124 posty
A tutaj to raczej z angielskiego, pamiętam "tuby próżniowe" w jakimś opowiadaniu sci-fi.Ola Boga pisze: ↑wt, 13 lutego 2024, 09:53Nie pamiętam w jakim filmie, ale w podobnej sytuacji tłumaczonej na polski wyszło "pękła rura"Thereminator pisze: ↑pn, 12 lutego 2024, 23:01Brak łączności z powodu rozbitych lamp w radiostacji przetłumaczono jako "rozbity reflektor"![]()
![]()
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
O tubach czy rurach radiowych to już kilka razy słyszałem w różnych miejscach. Tłumacz wiedzieć wszystkiego nie musi, ale redaktor powinien potem zauważyć.
Nigdy nie rozumiałem języka przedwojennej radioelektroniki. Bełkot reklamowy był wtedy jeszcze bardziej absurdalny niż w PRL i niż dziś.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Zawsze był problem ze znalezieniem tłumacza języka technicznego -,,transformator z dielektrykiem ciekłym,, . Przykładem może być np. woda zepsuła się stojąc w dzbanach wystawionych na działanie słońca, a po przetłumaczeniu -woda zmieniła się w wino
.