Unipolbrit 2086
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Unipolbrit 2086
Witam!
Chciałbym się pochwalić nowym nabytkiem. Produkt "polonijnej"firmy- klon Spectrum. Zewnętrznie stan dobry, w slocie pod klapką kartridż Emulator ZX Spectrum. W komplecie karta gwarancyjna z datą zakupu 16-12-1987. Co ciekawe zakupiony w sklepie GS z artykułami do produkcji rolnej. Czyli już wtedy rolnictwo komputeryzowało się na potęgę. Do komputerka dostałem też dedykowaną drukarkę Seikosha SP 50.
Jest też zasilacz, ale bez jakichkolwiek oznaczeń, więc nie wiem czy to od niego-na wyjściu ma 13 V, a komputerek powinien dostać 9V. W dodatku zasilacz ma + na "masie", a na sprzęcie nie ma podanej biegunowości. Nie chcę rozkręcać sprzętu, bo ma jeszcze plombę.
Może ktoś ma taki zabytek z oryginalnym zasilaczem i coś podpowie.
Pozdrawiam-Grzegorz
Chciałbym się pochwalić nowym nabytkiem. Produkt "polonijnej"firmy- klon Spectrum. Zewnętrznie stan dobry, w slocie pod klapką kartridż Emulator ZX Spectrum. W komplecie karta gwarancyjna z datą zakupu 16-12-1987. Co ciekawe zakupiony w sklepie GS z artykułami do produkcji rolnej. Czyli już wtedy rolnictwo komputeryzowało się na potęgę. Do komputerka dostałem też dedykowaną drukarkę Seikosha SP 50.
Jest też zasilacz, ale bez jakichkolwiek oznaczeń, więc nie wiem czy to od niego-na wyjściu ma 13 V, a komputerek powinien dostać 9V. W dodatku zasilacz ma + na "masie", a na sprzęcie nie ma podanej biegunowości. Nie chcę rozkręcać sprzętu, bo ma jeszcze plombę.
Może ktoś ma taki zabytek z oryginalnym zasilaczem i coś podpowie.
Pozdrawiam-Grzegorz
Re: Unipolbrit 2086
Jeżeli komputer ma jakieś złącza DB9/DB25, to możesz sprawdzić czy ich obudowa (czyli masa) łączy się z zewnętrznym czy wewnętrznym stykiem gniazda zasilania.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Tu pisze że minus ma być na zewnątrz:
http://oldcomputer.info/8bit/unipolbrit/index.htm
http://oldcomputer.info/8bit/unipolbrit/index.htm
Dzięki za link do strony, jednak na rysunku jest akurat odwrotnie to oznaczone:
1-styk zewnętrzny, +9 V niestabilizowane
2- styk wewnętrzny-ground czyli masa, to będzie minus.
1-styk zewnętrzny, +9 V niestabilizowane
2- styk wewnętrzny-ground czyli masa, to będzie minus.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Zrób sobie kabelek do gniazda słuchawkowego smartfona, program, który konwertuje pliki programów na dźwięk i wgraj coś z telefonu....opisy jak do ZX Spectrum/Timex.
Fajna zabaweczka, ale jak ktoś ma 50+ lat, dla 40+ to prędzej C64/Amiga i PC-ty z DOS/Windows 9x/Me.
Ja miałem Atari 65XE, kolega rówieśnik miał C64.
https://baltazarstudios.com/playzx/
Pobaw się....ja bym też spróbował, jednak w technologiach komputerowych spoza środowiska Microsoft/Linux/UNIX to jestem "cienki bolek"
Zrób sobie kabelek do gniazda słuchawkowego smartfona, program, który konwertuje pliki programów na dźwięk i wgraj coś z telefonu....opisy jak do ZX Spectrum/Timex.
Fajna zabaweczka, ale jak ktoś ma 50+ lat, dla 40+ to prędzej C64/Amiga i PC-ty z DOS/Windows 9x/Me.
Ja miałem Atari 65XE, kolega rówieśnik miał C64.
https://baltazarstudios.com/playzx/
Pobaw się....ja bym też spróbował, jednak w technologiach komputerowych spoza środowiska Microsoft/Linux/UNIX to jestem "cienki bolek"
Cześć!
Z tych starszych mam Atari 65,Commodore 64,Amigę i ZX Spectrum,ale niesprawny-uszkodzona folia klawiatury.
Trochę się obawiam podpięcia tego Uni pod ten zasilacz, bo ma 13V zamiast 9.Wiem,że to nie stabilizowane i pod obciążeniem siądzie, ale szkoda coś upalić.
Z tych starszych mam Atari 65,Commodore 64,Amigę i ZX Spectrum,ale niesprawny-uszkodzona folia klawiatury.
Trochę się obawiam podpięcia tego Uni pod ten zasilacz, bo ma 13V zamiast 9.Wiem,że to nie stabilizowane i pod obciążeniem siądzie, ale szkoda coś upalić.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!inar pisze: ↑ndz, 11 lutego 2024, 18:37 Cześć!
ZX Spectrum i klony miały LM7805 na wejściu zasilania, zasilacz jest tu identyczny jak w ZX Spectrum/Timex.
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-zx-s ... 4203795700
Plus na zewnątrz, minus w środku.
Zresztą pomiędzy minusem zasilania a ogólną masą MUSI BYĆ PRZEJŚCIE!!!!]
Twój zasilacz daje 13V, bo i niestabilizowany, a poza tym kiedyś było 220V(na ogół mniej), a obecnie jest 230V oficjalnie, realnie nawet 260V w porywach.
Dlatego radzę kupić ten zasilacz z linku albo taniej, to byle jaki zasilacz 9V 1-2A i zamienić polaryzację, przeciąć kabel, obrócić o 180 stopni i złączyć.
Ewentualnie uniwersalny ale TYLKO IMPULSOWY!
Ja bym kupił ten z linku albo przetwornicę StepDown
Tu masz z zapasem, wtedy byle jaki zasilacz od dekodera czy laptopa, ustawiasz na przetwornicy 9V i masz bezpiecznie.
https://allegro.pl/oferta/przetwornica- ... 2874188199
Źle napisałem. Właśnie o to mi chodziło.
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Raczej bym jednak rozplombował, gdyż mogą być uszkodzone elektrolity, a to często w ZX-spectrumopodobnych skutkowało uszkodzeniem pamięci RAM.
Zmierz chociaż rezystancję na gnieździe zasilania między plusem a minusem. Tam powinno być kilka kiloomów gdy wszystko jest sprawne. Oczywiście włącznik musi być w pozycji ON.
Zmierz chociaż rezystancję na gnieździe zasilania między plusem a minusem. Tam powinno być kilka kiloomów gdy wszystko jest sprawne. Oczywiście włącznik musi być w pozycji ON.

Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!^ToM^ pisze: ↑pn, 12 lutego 2024, 13:28 Raczej bym jednak rozplombował, gdyż mogą być uszkodzone elektrolity, a to często w ZX-spectrumopodobnych skutkowało uszkodzeniem pamięci RAM.
Zmierz chociaż rezystancję na gnieździe zasilania między plusem a minusem. Tam powinno być kilka kiloomów gdy wszystko jest sprawne. Oczywiście włącznik musi być w pozycji ON.![]()
Ja układ podejrzany, zapuszczony, niepewny, po przeróbkach, to ja odpalam na zasilaczu z ograniczeniem prądowym.
Po prostu zwiększam prąd stopniowo, jeśli coś "nie halo" jest, to widać na wyświetlaczu zasilacza.
Od czasu jak dostałem kawałkiem NE555 pod okiem, to używam ograniczenia prądu .
Super sprzęcik. Przypomniała mi się piosenka pani Jurksztowicz właśnie z 1987 roku ze słowami "gonić Zachód". No i goniliśmy...
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.