LAMPA OSCYLOSKOPOWA 11ŁM3G
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
LAMPA OSCYLOSKOPOWA 11ŁM3G
Witam,
Czy ktoś się może orientuje do czego taka lampa była stosowana (nie znam niestety rosyjskiego) albo ma o niej jakieś informacje lub potrafi przetłumaczyć z grubsza ?
Nie ma elektrody ogniskującej a na bańce oprócz wtopionego wyprowadzenia anody ma wtopione jeszcze jedno oznaczone jako "ключ" czyli z tłumaczenia wychodziło by - klucz.
Zdjęcia wyprowadzeń lampy i dokumentacja po rosyjsku w załączeniu.
Czy ktoś się może orientuje do czego taka lampa była stosowana (nie znam niestety rosyjskiego) albo ma o niej jakieś informacje lub potrafi przetłumaczyć z grubsza ?
Nie ma elektrody ogniskującej a na bańce oprócz wtopionego wyprowadzenia anody ma wtopione jeszcze jedno oznaczone jako "ключ" czyli z tłumaczenia wychodziło by - klucz.
Zdjęcia wyprowadzeń lampy i dokumentacja po rosyjsku w załączeniu.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: LAMPA OSCYLOSKOPOWA 11ŁM3G
To bardzo specyficzny kineskop z "ciemnym śladem" - skiatron. Jest to swego rodzaju lamp pamięciowa - luminofor po naświetleniu wiązką elektronów przybiera trwałą ciemną barwę. Kasowanie rysunku odbywa się termicznie - w tym typie lampy poprzez nadmuch gorącego powietrza na ekran lampy. Lampa ma ogniskowanie i odchylanie magnetyczne.
Czas życia nie za długi - 100 godzin przy podanych kryteriach długowieczności...
-
- 25...49 postów
O matko !
Ja to sobie umiem kupić "zabawkę" na części
Nie sprawdziłem i masz babo placek 
Ogniskowanie magnetyczne, odchylanie też - a do czego służy ta dodatkowa elektroda nazwana kluczem ?
Ja to sobie umiem kupić "zabawkę" na części

Ogniskowanie magnetyczne, odchylanie też - a do czego służy ta dodatkowa elektroda nazwana kluczem ?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Do niczego. Jest na bańce jedno wyprowadzenie anody, to drugie nie wiem w sumie po co zrobili.
A zabawka ciekawa - taki rodzaj luminoforu nie był często spotykany, choć fakt - trzeba się napracować przy magnetycznym odchylaniu i ogniskowaniu, zwłaszcza, że nie wiadoma jest ilość amperozwojów ogniskujących i miejsce umiejscowienia cewki na szyjce.
A zabawka ciekawa - taki rodzaj luminoforu nie był często spotykany, choć fakt - trzeba się napracować przy magnetycznym odchylaniu i ogniskowaniu, zwłaszcza, że nie wiadoma jest ilość amperozwojów ogniskujących i miejsce umiejscowienia cewki na szyjce.
-
- 25...49 postów
Ok, dzięki za info.
Klucz to zazwyczaj taka wypustka na cokole, żeby było wiadomo jak włożyć lampę w podstawkę, ewentualnie od którego miejsca liczyć kolejność wyprowadzeńTechnik_221 pisze: ↑pt, 9 lutego 2024, 22:50a do czego służy ta dodatkowa elektroda nazwana kluczem ?

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Tu akurat klucz jest na bańce, na stożku blisko ekranu. I naprawdę nie wiem czemu miało to służyć.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Jako "zabawkę" kup sobie coś typowego, na przykład 8LO29
https://allegro.pl/oferta/lampa-oscylos ... 7050731741
Może dostaniesz B6S1, która nie wymaga 1000V napięcia anodowego, skiatron to akurat był kiepski pomysł
Jako "zabawkę" kup sobie coś typowego, na przykład 8LO29
https://allegro.pl/oferta/lampa-oscylos ... 7050731741
Może dostaniesz B6S1, która nie wymaga 1000V napięcia anodowego, skiatron to akurat był kiepski pomysł

-
- 25...49 postów
8Ł029 właśnie to mam, nauczyłem się nią sterować (chociaż odchylanie sprawia mi jeszcze trochę kłopotu), bo ma służyć jako gotowa wyrzutnia w takim "małym" eksperymencie zbudowania amatorskiego skaningowego mikroskopu elektronowego, wrzuciłem zresztą link do linkowni, na taki projekt, który zadziałał.
8Ł029 po testach sterowania skończyła u mnie tak:
Ale przed zespoleniem w/w chciałem sprawdzić coś o dłuższej szyjce, ze względu na wysokość klosza i obawy czy uzyskam ogniskową, oraz z wyższym napięciem anodowym bo wygodnym rozwiązaniem do zasilania jest użycie gotowego trafopowielacza, ale ciężko zejść w nich napięciem anodowym do 1KV aby nie stracić napięć pomocniczych + 300 - 500V, - 100V.
Dla tego zakupiłem kilka gabarytowo większych lamp, nie każdą sprawdziłem i dla tego tu cudo o które pytałem czyli 11ŁM3G

8Ł029 po testach sterowania skończyła u mnie tak:
Ale przed zespoleniem w/w chciałem sprawdzić coś o dłuższej szyjce, ze względu na wysokość klosza i obawy czy uzyskam ogniskową, oraz z wyższym napięciem anodowym bo wygodnym rozwiązaniem do zasilania jest użycie gotowego trafopowielacza, ale ciężko zejść w nich napięciem anodowym do 1KV aby nie stracić napięć pomocniczych + 300 - 500V, - 100V.
Dla tego zakupiłem kilka gabarytowo większych lamp, nie każdą sprawdziłem i dla tego tu cudo o które pytałem czyli 11ŁM3G

-
- 25...49 postów
Odnośnie elektrody "klucz" to nie sądzę aby tylko miała pozycjonować lampę montażowo. Wystarczył by przecież jakiś szklany wypustek. Zajrzałem sobie do środka i jest to elektroda w postaci miseczki z siatką na wierzchu.
Nie sądzę aby zadawano sobie trud wtopić elektrodę o jakiejś konstrukcji aby pozycjonować lampę w układzie montażowym. Do czegoś musi służyć. Wyprowadzenie elektrody jest obcięte i zalane szkłem (nie ma do niego dostępu elektrycznego z zewnątrz), więc domniemam była do czegoś potrzebna w procesie wytwarzania lampy.
Nie sądzę aby zadawano sobie trud wtopić elektrodę o jakiejś konstrukcji aby pozycjonować lampę w układzie montażowym. Do czegoś musi służyć. Wyprowadzenie elektrody jest obcięte i zalane szkłem (nie ma do niego dostępu elektrycznego z zewnątrz), więc domniemam była do czegoś potrzebna w procesie wytwarzania lampy.
Czołem.
Może ta metalowa miseczka, osłonięta siateczką zawiera jakiś pochłaniacz gazów, czyli może jest to rodzaj getteru?
Pozdrawiam
Romek
Może ta metalowa miseczka, osłonięta siateczką zawiera jakiś pochłaniacz gazów, czyli może jest to rodzaj getteru?
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Prędzej służyło to do naniesienia ekranu lub jakiegoś jego składnika. Co się tyczy zaś "istocznika elektronow" do mikroskopu to przecież zamiast tłuc 8ŁO29I i działać na zapowietrzonej katodzie tlenkowej mogłeś zrobić katodę z "geksaborida latana". Byłoby i nowocześniej i dostojniej.
Przecież ta wyrzutnia nawet jak zmienisz katodę, bo ta już zdążyła się zapowietrzyć, nie będzie miała tak małej średnicy wiązki, żeby jakąkolwiek sensowną rozdzielczość pomiarową osiągnąć na takim mikroskopie.