Nanoszenie, napylanie warstwy luminoforu na szkło - wnętrze rury, ekran szklany

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Technik_221
25...49 postów
25...49 postów

Nanoszenie, napylanie warstwy luminoforu na szkło - wnętrze rury, ekran szklany

Post autor: Technik_221 »

Witam,

Mam taki niby prosty i banalny problem ale jednak nigdzie od dłuższego czasu nie mogę znaleźć informacji w jaki sposób nakłada się luminofory w neonach, kiedyś kineskopach czy lampach oscyloskopowych, dzisiaj np. w świetlówkach :(

Niby proste ale nie do końca..

Luminofor można kupić lub zrobić, tu nie ma problemu, ale co do niego dodać aby zechciał się przykleić do szkła czy metalu !? Dodatkowo trzeba go nie zatruć :(

Chciałem nanieść warstwę luminoforu ZnS na szkło i utknąłem, ktoś coś w temacie poratuje ?
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Nanoszenie, napylanie warstwy luminoforu na szkło - wnętrze rury, ekran szklany

Post autor: Einherjer »

A nie było o tym w wątku o regeneracji kineskopów?
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Re: Nanoszenie, napylanie warstwy luminoforu na szkło - wnętrze rury, ekran szklany

Post autor: Radiowiec »

Einherjer pisze: czw, 25 stycznia 2024, 16:37 A nie było o tym w wątku o regeneracji kineskopów?
Tutaj:
viewtopic.php?t=9978
Technik_221
25...49 postów
25...49 postów

Padły tytuły naukowe ale o nakładaniu luminoforu niewiele :(

Einherjer pisze: ↑czw, 25 stycznia 2024, 16:37
A nie było o tym w wątku o regeneracji kineskopów?

Tutaj:
viewtopic.php?t=9978

Owszem było:

"Upragnioną zawiesinę sporządzamy z luminoforów: niebieskiego i żółtego. Normalnie powinno się do tego celu używać odpowiednich luminoforów, tj. o odpowiednich koordynatach barw (x, y). Ja musiałem zadowolić się takimi, które wydały mi się do tej próby odpowiednie. Zawiesinę wodną z dodatkiem odpowiedniego lepiku i peptyzatora sporządzać trzeba z dobrej jakości wody dejonizowanej.
Szczegółów przepisu nie ma co zdradzać, zresztą po co komu te informacje. "

No właśnie , "odpowiedniego lepiku". Czyli jakiego ?

Czy ma ktoś w zasobach pdf książkę: "Podstaw konstrukcji i technologii lamp elektronowych" W. Barwicza. ??

W internecie krąży skan ale jest to skan do strony 202 :( A o luminoforach jest dużo dalej :( Sprawdzałem chyba wszystkie źródła jakie udało mi się znaleźć w google i są to skany po 351Mb lub 56,7 Mb i jest to wersja do 202 strony.

Link do tej książki na forum nie działa :(

Podstawy konstrukcji i budowy lamp elektronowych:
viewtopic.php?f=12&t=5460

Ewentualnie jestem skłonny kupić jeśli ktoś posiada egzemplarz papierowy na sprzedaż ;)
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krasul »

Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

O nakładaniu ekranów jest w zasadzie od str. 348 do 354 rzeczonej książki.
Technik_221
25...49 postów
25...49 postów

O stokroć dzięki , bo już traciłem nadzieję na pozyskanie tej pozycji w całości :)

Mam takie inne praktyczne pytanie. Wszędzie gdzie patrzę na jakieś filmy odnośnie preparowania luminoforów to one tak pięknie świecą pod wpływem światła UV.

Mam latarkę UV 365nm, której używałem i używam zresztą do lokalizacji uszkodzeń w klimatyzacji po wpuszczeniu w układ barwika.

Poświeciłem tą latarką w ekran lampy oscyloskopowej 8Ł029 ze spodziewanym efektem wow zielono świecącego luminoforu a tuuu - NIC :( Nie reaguje na oświetlenie UV. Nie mając innej lampy oscyloskopowej ani latarki o innej długości fali poświeciłem z ciekawości w luminofor świetlówki 18W i tu też nic :( Co świetlówki na parach rtęci są czyli luminofor pobudzany UV jest przecież :(

Ze zdziwienia wykopałem jakąś sprawną jeszcze latarkę LED gdzie diody pokryte są tym nowoczesnym luminoforem na bazie glinianu strontu, są nawet w internecie filmy, iż ten luminofor z płaskiej, nie osłoniętej diody można sprytnie usunąć żyletką lub nożem do tapet i pozyskać tym samym po taniości mocną diodę UV - świecę w tą diodę moją latarką i co ?? Jak wyżej - brak efektu :(

To o co tu chodzi ?

Wikipedia twierdzi, że: Rozróżniamy trzy podstawowe typy światła UV: UV-A (długość fali: 315…380 nm), UV-B (280…315 nm) oraz UV-C (100…280 nm)

To moja latarka mieści się w przediale UV-A

A odnośnie emisji par rtęci:

"W niskociśnieniowych lampach wyładowczych światło powstaje przez
pobudzenie pary rtęci znajdujących się między dwiema elektrodami. Efektem
niskociśnieniowego wyładowania jest generacja dwóch linii rezonansowych rtęci
w części nadfioletu widma: 184,9 i 253,7 nm i relatywnie słabych linii 313, 365,
405, 435, 546 nm. "
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie dziwota: wilemit nie jest wrażliwy na UV. Jak jest z glinianem strontu, nie wiem.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

I jeszcze jedna sprawa- jeśli świeciłeś na luminofory przez obudowę diody czy szkło świetlówki- też nie miało prawa świecić, gdyż te materiały nie przepuszczają UV.
Technik_221
25...49 postów
25...49 postów

?? Nie bardzo rozumiem, bo z Wikipedi chociażby:

Willemit, krzemian cynku
Zn2[SiO4]

Tworzy kryształy izometryczne, krótkosłupowe, tabliczkowe przyjmujące postać romboedru. Występuje w skupieniach zbitych, ziarnistych, naciekowych, promienistych. Jest kruchy, przezroczysty, w świetle ultrafioletowym wykazuje intensywną fluorescencję (żółtawą, zieloną), i zieloną fosforescencję.

?? Szkło nie przepuszcza UV , pochłonęło by całe promieniowanie latarki UV (to taką mocną mam z soczewkowaniem ustawianym) ?

Poświeciłem nią przez szkło sodowe, borokrzemowe i kwarcowe w białą kartkę i nie widać aby szkło blokowało UV, lub nawet obniżało intensywność rozświetlania tej kartki przez w/w szkła podług oświetlenia bezpośrednio kartki.

To z jakiego szkła robione są świetlówki w takim razie ?

Doczytałem, że w świetlówkach: "Wyładowania zachodzące pomiędzy elektrodami wolframowymi zabudowanymi przy końcach rury wytwarzają głównie niewidzialne promieniowanie ultrafioletowe o długości fali ok. 254 nm."

Czyli nie do końca z moją latarką zgodne - 365 nm , dzisiaj aż potłukę świetlówkę i poświecę, bo mnie to zaintrygowało :)
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Bezgraniczne ufanie w wikipediowe mądrości często kończy się źle. Ja wiem jedno: wilemit stosowany na ekrany lamp oscyloskopowych nie wykazuje fluorescencji w świetle UV, przynajmniej tym "banknotowym", a więc bliskim 400 nm.

Gdyby szkło świetlówek (normalnych) przepuszczało UV, to użytkownicy masowo mieliby "melanoma malignum" czy jak kto woli- czerniaka, zaś w powietrzu tworzyłyby się znaczne ilości ozonu. Inne typy nowotworów byłyby więc też nagminne.

Są oczywiście takie "świetlówki"- to lampy bakteriobójcze. Tyle, że włączając je, trzeba opuścić pomieszczenie.
Technik_221
25...49 postów
25...49 postów

Świetlówka rozbita i w bezpośrednim oświetleniu luminoforu UV 365nm luminofor nie świeci :(

Czyli jak przypuszczałem nie chodzi o szkło tylko długość fali UV zapewne. Przypuszczam iż w sprawie świecenia wilemitu jest tak samo i literatura nie kłamie tylko długość fali mojej latarki nie jest dobra.

Zamówiłem więc sobie kilka rodzajów ledów UV, 270-280nm UV-C, 290-300nm UV-B, 390-410nm, 410-420nm, 420-430 nm + moja latarka na 365 daje spory zestaw testowy :) Zobaczymy jak się zachowają luminofory świetlówki i wilemitu. Będzie też okazja zweryfikować szkło i lampy oscyloskopowej i ze świetlówek, czy to cokolwiek zmienia bo nie sądzę..

Zależy mi aby to sprawdzić doświadczalnie, bo potrzebuję zrobić własny luminofor (odczynniki jadą) , i nie tylko luminofor zresztą, stąd też temat o jego nakładaniu. Nie chce się zastanawiać czy luminofor nie wyszedł czy może UV nie takie :) Będzie to luminofor siarczkowy, o barwie zielonej, czerwonej i niebiesko / białej, tylko wykonane trochę bardziej profesjonalnie niż dokładanie "odrobinę aktywatora" i z innych roztworów niż 99% powielanych w internecie przepisów. Aktywacja i prażenie odbędzie się w stabilizowanej temperaturze i atmosferze obojętnej.

Ktoś z forumowiczów wykonywał już może własny luminofor ?
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Z ciekawości sprawdziłem jeszcze przed chwilą posiadane wilemity. W ultrafiolecie "banknotowym" nie świecił żaden. Oświetlane kwarcówką, a więc "twardym" ultrafioletem natomiast świeciły. Przesłonięte natomiast szybką ze szkła sodowego o grubości około 0,5 mm nie chciały świecić.

Wniosek jest taki, że chodzi zarówno o szkło jak i o długość fali promieniowania UV.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Odpwiedz masz we własnym poście:
Technik_221 pisze: pn, 29 stycznia 2024, 22:16 To moja latarka mieści się w przediale UV-A

A odnośnie emisji par rtęci:

"W niskociśnieniowych lampach wyładowczych światło powstaje przez
pobudzenie pary rtęci znajdujących się między dwiema elektrodami. Efektem
niskociśnieniowego wyładowania jest generacja dwóch linii rezonansowych rtęci
w części nadfioletu widma: 184,9 i 253,7 nm
i relatywnie słabych linii 313, 365,
405, 435, 546 nm. "
Luminofor widocznie świeci tylko w UV-C (jak większość), a Ty masz latarkę co emituje UV-A. I tyle w temacie.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
ODPOWIEDZ