Rosyjskie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Rosyjskie
Tłumaczenie wysoce zabawne. Jest gdzieś wersja oryginalna?
Z tym linkiem bym profilaktycznie uważał.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
W linku wirus/trojan jest!!!
Moderatora proszę o niezwłoczne usunięcie tego!
Szrot majster pisze: ↑wt, 9 stycznia 2024, 21:20 Witam!

Super... Bo wczoraj sobie oglądałam ten link, a dziś zepsuł mi się komputer. Co prawda na 10 minut, po czym ożył, więc nie wiem, czy mam się niepokoić...?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
A twierdzisz tak na jakiej podstawie?Szrot majster pisze: ↑wt, 9 stycznia 2024, 21:20 Witam!
-
- 6250...9374 posty
Znam tę stronę, czasem jeszcze zaglądam, komputer nie świruje.
Nie łączyłbym tych faktów. Strona nie jest idealna i przez przycisk "cofnij" potrafi wysłać w jakieś dziwne miejsce. To wszystko.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!tszczesn pisze: ↑śr, 10 stycznia 2024, 15:44A twierdzisz tak na jakiej podstawie?Szrot majster pisze: ↑wt, 9 stycznia 2024, 21:20 Witam!
Mam legalny G-DATA Internet Security, w podanym linku mi wykrył dwa trojany, które pojawiły się po wejściu w głąb tej zalinkowanej strony.
System mam Windows 11 Home, też legalny(klucz Windows 7 Home OEM).
Ostatnio takie alerty mam na Facebooku, również ktoś mi w 2022 roku na Elektrodzie "podłożył świnię" i był konieczny format całego dysku systemowego.
Z uwagi na zwiększoną aktywność rosyjskich trolli bym raczej uważał na takie linki z Rosji, sam też z 5 razy na trojana trafiłem.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
To było to od razu napisać - co (jaki program) co (jakie świństwo znalazł), bo inaczej to tylko sianie paniki jest. W każdym razie na szczęście w na bieżąco łatanym systemie nie da się [1] zainstalować jakiegoś świństwa automatycznie ze strony, nawet jak się zestawu WIN+Edge używa.
[1] Pomijając wszystkie 0-Days, ale to już trzeba mieć naprawdę dużego niefarta.
[1] Pomijając wszystkie 0-Days, ale to już trzeba mieć naprawdę dużego niefarta.
Legalność czy nielegalność klucza nie ma nic do rzeczy...Szrot majster pisze: ↑śr, 10 stycznia 2024, 20:53
Mam legalny G-DATA Internet Security, w podanym linku mi wykrył dwa trojany, które pojawiły się po wejściu w głąb tej zalinkowanej strony.
System mam Windows 11 Home, też legalny(klucz Windows 7 Home OEM).
Ostatnio takie alerty mam na Facebooku, również ktoś mi w 2022 roku na Elektrodzie "podłożył świnię" i był konieczny format całego dysku systemowego.
Z uwagi na zwiększoną aktywność rosyjskich trolli bym raczej uważał na takie linki z Rosji, sam też z 5 razy na trojana trafiłem.
Nie wierzę że na elektrodzie (chronionej 100 razy bardziej niż twój komputer) przeszedłby "trojan" którego działanie wymagałoby formatowania dysku. Takich trojanów które tak działają jest na świecie może kilka. Jeżeli "musiałeś" sformatować dysk systemowy to wynikło jedynie z twojej niewiedzy oraz paniki w działaniu.
-
- 250...374 postów
No nawet zakładając że chciałem sprawdzić i wejść mimo focha o certyfikat, to nie powiem czy Malwarebytes i Bitdefender mają coś do tego, bo mój firewall uwalił stronę z automatu.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
I napisał, że to spam, czyli śmieci a nie wirusy.