Misiek13 pisze: ↑ndz, 31 grudnia 2023, 08:06
Olkus pisze: ↑sob, 30 grudnia 2023, 21:25
A napięcia ±6V jak pisałem będą brane z zasilacza ATX, z linii 12V, gdzie będą kondensatory połączone szeregowo.
Właśnie tego nie mogę zrozumieć - sensu kondensatorów połączonych szeregowo przy prądzie stałym. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie tego układu. Poczekam jednak na gotowy układ
Nie pisałem nigdzie o napięciu stałym

Bezpośrednio z diod prostujących napięcie na linii 12V, czyli pulsujące a nie stałe napięcie przez dławiki trafi na kondensatory, dzięki czemu będą te wymagane ±6V.
Te moje dywagacje na temat MJL-ów i zmienności ich parametrów w zależności od temperatury nie miały na celu kwestionowania w jakikolwiek sposób działania układu miernika, lecz były uzewnętrznieniem moich wątpliwości na temat metodyki parowania tranzystorów do pary komplementarnej. Po prostu zastanawiam sie, jak tą operację wykonać aby ten dobór był jak najlepszy
Myślę, że dobranie w pary na tym mierniku będzie wystarczające. Raczej ciężki w amatorskich warunkach zrobić to jeszcze lepiej.
Marek7HBV pisze: ↑ndz, 31 grudnia 2023, 09:36
Zasilanie 6V musi być stabilne i nie można go uzyskiwać przez redukcję 12V rezystorami szeregowymi. Niestety musi Kolega zrobić zasilacz 6V/10A {albo zastosować stabilizator} .
Żadnej redukcji rezystorami nie będzie. To byłoby bez sensu, duże ciepło no i zmienność napięcia w zależności od prądu obciążenia.
cirrostrato pisze: ↑ndz, 31 grudnia 2023, 10:49
Kiedyś coś podobnego robiłem, sprzęt nawet dostał atest, toroid 100W (taki miałem), nawinąłem trochę zwojów bez nawijarki, stabilizacja na uA723(do dziś je lubię i stosuję a kilkadziesiąt jeszcze mam), BC211 i trzy (kto bogatemu zabroni) 2N3055, dziś koszt żaden.
Stabilizator to żaden problem, to raczej bardzo prosta sprawa. LM317 z tranzystorami w gałęzi dodatniej i LM337 w ujemnej też z tranzystorami. Problem to transformator. Nie kupię łatwo trafa 2 x 6V 10A. Ewentualnie trafo 12V 20A i patent z kondensatorami szeregowymi, to już bardziej realne. Można by nawinąć, ale tu będą potrzebne grube druty a trafo mniejszej mocy to więcej zwoi.
Miałem zrobić do tego flyback na UC384x ale też niezbyt miałem chęci wykonywać trafo do tego, bo trzeba by dużo zwoi cienkim drutem, bo nie można użyć grubego przez efekt naskórkowy, a przez to duży transformator by wszystko weszło na karkas.
Pozdrawiam,
A.