W ubiegłym roku w jednym z tomikow ze schematami odbiornikow radiowych do 40 roku (i po) natrafiłem na schemat OR - OLYMPIA 430 GWK. Była też starsza wersja z urdoksem.
Jest niemalże identyczny z naszym kultowym już PIONIERKIEM-U. Nasuwa się pytanie (z calym szacunkiem dla polskiej myśli technicznej) czy uklad el. PIONIERA-U nie był przypadkiem "zerżnięty" ?
Co Wy na to ? :roll:
PIONIER U czy OLYMPIA
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: [b]PINIER U czy OLYMPIA[/b]
Bo i był, ale nie 'zerżnięty', tylko AFAIK udostępniony. Jest to układ opracowany przez Philipsa bodajże w 1940 roku i wykorzystywany z niewielkimi zmianami w wielu odbiornikach - np. Pionierze, Tesli Talizmanie czy kilku modelach Philipsa. Zajrzyj sobie do Schaltungenów i podejrzyj Philipsy na 2 x UC21, UBL21 i UY21 - są też bardzo podobne.s-waldek pisze:W ubiegłym roku w jednym z tomikow ze schematami odbiornikow radiowych do 40 roku (i po) natrafiłem na schemat OR - OLYMPIA 430 GWK. Była też starsza wersja z urdoksem.
Jest niemalże identyczny z naszym kultowym już PIONIERKIEM-U. Nasuwa się pytanie (z calym szacunkiem dla polskiej myśli technicznej) czy uklad el. PIONIERA-U nie był przypadkiem "zerżnięty" ?
Co Wy na to ? :roll:
Czołem.
Zdaje się, że oryginał (Philetta 203U) jest tu:
http://www.cs.uu.nl/~gerard/RadioCorner ... urTube.htm
Pozdrawiam,
Jasiu
Zdaje się, że oryginał (Philetta 203U) jest tu:
Pozdrawiam,
Jasiu
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Jeszcze tak przy okazji:Jasiu pisze: Zdaje się, że oryginał (Philetta 203U) jest tu:
Ten układ Philips reklamował w swoich katalogach jako wielkie osiągnięcie. Mam taki katalog lamp Philipsa (nie mogę go jakoś teraz znaleźć, więc nie powiem z jakiego roku), gdzie jest opisana seria 21 jako wielki sukces - za pomocą czterech typów lamp: UCH21, UF21, UBL21 i UY21 można zbudować dowolny układ, i typowy (Pionierowy właśnie) układ podany jest jako przykład.
Pierwszy chipset - sorry valveset
Przeciez wprowadzajac serie lamp 21 firma Phillips jednoczesnie zaproponowala zunifikowany schemat odbiornika.
Roznice sa niewielkie - rodzaj zasilania, barwa dzwieku, ilosc zakresow fal, czasem oczko magiczne, ale koncepcja odbiornika jest jedna.
Najwieksza roznica to uzywanie UY1N zamiast UY21, i AZ1 zamiast AZ21.
To pierwszy pomysl minimalizacji typow lamp. Dwie jednakowe lampy U(E)CH21 zawrowno jako mieszacz i heterodyna jak i wmacniacz p.cz. i mcz.
Pomysl na tyle ciekawy ze nawet go zastosowano do lamp starszej generacji.
Popatrzczie ze pozniej tez powstawaly takie valvesety:
ECC85 ECH81, EBF89 (pozniej wstawiano EAF801), ECL82 (pozniej ECL86),
ECC85, ECH81, EF89, EABC80, EL95 (EL84).
Wersje U tez byly ...
No i genialny "patent" Grundiga:
ECC85, EBF89 (EAF801 w pozniejszym okresie) ECL82 (ECL86...).
Roznice sa niewielkie - rodzaj zasilania, barwa dzwieku, ilosc zakresow fal, czasem oczko magiczne, ale koncepcja odbiornika jest jedna.
Najwieksza roznica to uzywanie UY1N zamiast UY21, i AZ1 zamiast AZ21.
To pierwszy pomysl minimalizacji typow lamp. Dwie jednakowe lampy U(E)CH21 zawrowno jako mieszacz i heterodyna jak i wmacniacz p.cz. i mcz.
Pomysl na tyle ciekawy ze nawet go zastosowano do lamp starszej generacji.
Popatrzczie ze pozniej tez powstawaly takie valvesety:
ECC85 ECH81, EBF89 (pozniej wstawiano EAF801), ECL82 (pozniej ECL86),
ECC85, ECH81, EF89, EABC80, EL95 (EL84).
Wersje U tez byly ...
No i genialny "patent" Grundiga:
ECC85, EBF89 (EAF801 w pozniejszym okresie) ECL82 (ECL86...).