Dlaczego nie można już kupić kondensatorów?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Dlaczego nie można już kupić kondensatorów?

Post autor: Ola Boga »

Czy też macie wrażenie, że coś się podziało z ofertą kondensatorów elektrolitycznych w sklepach?
Nie wspominam już o takich na 500V, bo to pytanie na inną okazję, ale tym razem utknęłam na napięciu 160V. Przeglądam strony wszystkich sklepów, jakie znam, a tam setki modeli, różne rozmiary, temperatury, żywotności itd, tylko wszystkie mają stan magazynowy 0 (zero). A jak dzwonię i pytam, to okazuje się, że owszem, można zamówić, ale 1000 (tysiąc) sztuk. I będą w przyszłe wakacje... No i zastanawiam się wtedy, po co jest sklep, czy nawet hurtownia, skoro taką ilość to i ja mogę sobie zamówić w fabryce, do tego pewnie taniej.

Znacie jakieś miejsce, gdzie można kupić kondensatory elektrolityczne w ilościach, które można samodzielnie zużyć przed emeryturą?
Konkretnie szukam 3300-4700uF/160V, ale każdy namiar na porządny sklep z kondensatorami może się przydać.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Dlaczego nie można już kupić kondensatorów?

Post autor: ^ToM^ »

Ola Boga pisze: pt, 20 października 2023, 09:27 Znacie jakieś miejsce, gdzie można kupić kondensatory elektrolityczne w ilościach, które można samodzielnie zużyć przed emeryturą?
Konkretnie szukam 3300-4700uF/160V, ale każdy namiar na porządny sklep z kondensatorami może się przydać.
W TME mają:
https://www.tme.eu/pl/details/hj2c338m3 ... in/samwha/
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

^ToM^ pisze: pt, 20 października 2023, 10:07
Ola Boga pisze: pt, 20 października 2023, 09:27 Znacie jakieś miejsce, gdzie można kupić kondensatory elektrolityczne w ilościach, które można samodzielnie zużyć przed emeryturą?
W TME mają:
No mają aż 0 w magazynie a dostawa za pół roku spodziewana. O 200 sztukach minimum nie wspomnę :lol: A z kondensatorami były problemy już przed pandemią, tylko nie dotykały za bardzo takich szaraczków jak my. Swoją drogą, TME ma też taką kategorię "Układy programowalne", gdzie jest ponad 900 produktów. Kto bez patrzenia zgadnie ile jest dostępnych?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
^ToM^ pisze: pt, 20 października 2023, 10:07
W TME mają:
Raczej mogą mieć..., może za może pół roku, gdyż obecnie stan magazynowy wynosi 0, a przewidywany termin dostawy (ten się może jeszcze zmienić) to 21 tygodni...

W firmie FARNELL podobnie:
https://pl.farnell.com/w/c/komponenty-p ... &st=3300uf

Przy tej pojemności łatwiej dostępne będą dopiero kondensatory o dopuszczalnym napięciu pracy 400...450 V, ale ich gabaryty i cena będą już duże.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Olu, udało mi się znaleźć w Farnell dostępne (ponad 800 sztuk w magazynie) kondensatory 3300 μF/200 V.

https://pl.farnell.com/epcos/b43630a233 ... 300uf+200v

Myślę, że kondensatory o dopuszczalnym napięciu 200 V i 250 V będą bardziej dostępne, gdyż bywają stosowane (w połączeniu szeregowym) w zasilaczach sieciowych na 115 V (to jest podwajane) lub 230 V (bez podwajania). Spróbuj rozejrzeć się za takimi również u innych dystrybutorów.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

Na allegro są 3300uF ale na 450V, śrubowe po 45zł.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

Romekd pisze: pt, 20 października 2023, 11:13Myślę, że kondensatory o dopuszczalnym napięciu 200 V i 250 V będą bardziej dostępne, gdyż bywają stosowane (w połączeniu szeregowym) w zasilaczach sieciowych na 115 V (to jest podwajane) lub 230 V (bez podwajania).
Dzięki, Romku. Masz rację, 200V czasem się pojawia.
Muszę popytać nasze sklepy, bo niestety ceny w Mouserze, czy Farnellu są około dwukrotnie wyższe, niż u nas.

Przy okazji zauważyłam, że wyszukiwarka w TME nie działa poprawnie, przynajmniej na moim komputerze. Chciałam znaleźć kondensator, o którym napisał na początku ^ToM^. Otóż jeżeli najpierw zaznaczę napięcie 160V, albo 160V i 200V, to w pojemnościach wyświetla się, że w ogóle nie ma nic na 3300uF. Natomiast jeżeli najpierw zaznaczę pojemność, to napięcia do wyboru wyświetlają się już dobrze.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Też miałem tak z wyszukiwarką w TME, nie tylko w przypadku kondensatorów.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Olkus pisze: pt, 20 października 2023, 12:44 Na allegro są 3300uF ale na 450V, śrubowe po 45zł.
Przy zakupach starych-nowych kondensatorów elektrolitycznych na Allegro trzeba zachować dużą ostrożność, gdyż te "doskonałej jakości", pochodzące z "magazynów wojskowych" potrafią być zwykłymi bublami lub elementami właśnie kończącymi swoją żywotność... :?
Sam "nadziałem się na minę" kupując takie elementy :( Kondensatory w momencie zakupu faktycznie były jeszcze sprawne i wyglądały bardzo dobrze, choć po zaledwie kilku miesiącach leżenia w ładnym "wojskowym" pudełku stały się niesprawne. Być może przed ich wystawieniem na portalu aukcyjnym miała miejsce jakaś "akcja serwisowa", polegająca na wymianie wszystkich kondensatorów tego typu w pewnych urządzeniach, gdyż powoli zaczynały one wysiadać i stawać się przyczyną poważnych awarii, po czym ktoś pomierzył te wymontowane i te jeszcze sprawne wystawił na Allegro...
Tu np. aukcja kondensatorów firmy KANDEIL, które zakupiłem: https://allegro.pl/oferta/kondensator-e ... 4086824539 i które w ciągu kilku miesięcy "leżakowania" stały się bezwartościowe.
Te uszkodzone porozbierałem i okazało się, że we wszystkich "ugniły" (w wyniku elektrolizy) doprowadzenia jednej z okładzin do zacisków śrubowych (w każdym tej samej polaryzacji), więc kondensatory po krótkim okresie wykazywały przerwę.
KENDEIL_6800uF_450V.jpg
KENDEIL_6800uF_450V_2.jpg

Pozdrawiam
Romek
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron6 »

Co to za firma Kandeil? - żaden punkt odniesienia dla elektrolitów. Nichicon, Elna, Nippon to ma żywotność.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

To firma robiąca wysokiej jakości kondensatory, tak jak wspomniany Nippon czy Nichicon.
Ale ten pokazany przez Romka to faktycznie bardzo niefajny przypadek, pech czy to faktycznie kondensatory które już dość dużo przepracowały, a może wada produkcyjna?

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
elektron6 pisze: ndz, 22 października 2023, 19:53 Co to za firma Kandeil? - żaden punkt odniesienia dla elektrolitów. Nichicon, Elna, Nippon to ma żywotność.
Duża i znana firma:

https://www.kendeil.com/

Dystrybutorzy na całym świecie:

https://www.kendeil.com/Sales/Distributors

Podobne przypadki miałem nawet z kondensatorami naszej krajowej firmy ELWA - też potrafiły ulec pełnemu rozkładowi wewnętrzne odcinki doprowadzeń w znanych i lubianych (przez niektórych naszych Użytkowników) kondensatorach elektrolitycznych 61/L, KEN, KEO...
W stereofonicznym magnetowidzie SONY pierwsze w zasilaczu zaczęły się wylewać kondensatory firm Nichicon i Elna tylu "Long Life", a po kilku latach na module audio wylały się wszystkie kondensatory ELNA typu DUOREX II (seria opracowana specjalnie dla audiofilów... - cóż trochę "niewypał"...; wiele lat temu pisałem o tym na "Triodzie" - https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 395#p62395 ).

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Olkus pisze: ndz, 22 października 2023, 21:15 To firma robiąca wysokiej jakości kondensatory, tak jak wspomniany Nippon czy Nichicon.
Ale ten pokazany przez Romka to faktycznie bardzo niefajny przypadek, pech czy to faktycznie kondensatory które już dość dużo przepracowały, a może wada produkcyjna?

Pozdrawiam,
A.
Cztery niefajne przypadki, na cztery zakupione na All... (od tego samego sprzedawcy) sztuki, podobno "bardzo dobrej jakości" i "wyprodukowane specjalnie dla wojska"... :?

Pozdrawiam
Romek
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

https://sklep.avt.pl/pl/menu/kondensato ... t-499.html Kupuję w sklepie AVT, kolejek nie ma a ode mnie o rzut beretem.
ODPOWIEDZ