Szał MFM'ów

Komputery retro, konsole do gier itd.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Szał MFM'ów

Post autor: Locutus »

Witam.
Dostałem od znajomego kilka dysków MFM do sprawdzenia.... zapowiada się niezła zabawa :lol:

Nomero uno:
Miniscribe M8425 - 3.5" :shock: , 21MB, rocznik 1987.

Na 'dzieńdobry' zły znak - głowice ustawione na cylindrze 0 :evil:
MS1.jpg
Próba formatowania, zakończona totalną porażką....
MS2.jpg
CDN.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Szał MFM'ów

W paczce dysków był 'braciszek' numero uno, który okazał się być w pełni sprawny (o ile nie zwracać uwagi na kilka bad sector'ów).
Przekładając PCB między nimi, potwierdziłem, że obie elektroniki są sprawne.
MS2i1.jpg
Skoro 'numero uno' i tak nie nadaje się do użytku, warto wykonać sekcję zwłok...
MS1CR.jpg
Jest i winowajca....
MSP.jpg
Siostro !
Skalpel !!!

8)
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Przy dotknięciu ułamanego wyprowadzenia, drugie doprowadzenie cewki ułamało się centymetr od miejsca lutowania :twisted: .
Generalnie, taki sposób podłączenia głowic uważam za błąd konstrukcyjny (a może to celowe działanie?).
Minimalne ruchy spowodowane bezwładnością przewodów powodują zmęczeniowe przełamanie doprowadzeń.
Udało się dosztukować przewód i przylutować ten, który odpadł (mikroskop się przydał....).
Mimo, że starałem jak najmniej 'zaśmiecić' komorę z talerzami, na pewno trochę pyłków do środka się dostało.
Jak się trafi kolejny wymagający interwencji w środku to mam już plan zrobienia sobie mikro 'clean room'.

Dysk złożony, przechodzi wszystkie testy.... jak na razie bad sectorów brak..... zobaczymy co będzie dalej 8)
1:0 dla mnie...
IMG_6705.jpg
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Kolejny pacjent NEC D5126, 5.25", 20MB.
IMG_6729.jpg
Dysk działa, ale powierzchnia na początkowych 30 cylindrach to istna 'rzeźnia' :cry: :cry: :cry:
Chyba nigdy nie był "parkowany"....
IMG_6730.PNG

Oczywiście, przy takich uszkodzeniach, utworzenie partycji nie jest możliwe...
Dysk przepięknie 'śpiewa' przy seek'u, szkoda go złomować - wypróbuję pewnien 'szatański' pomysł...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Dysk 20MB ma tyle duże (fizycznie, w µm²) sektory, że pyłki pewnie mało groźne są.
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Radiowiec »

Locutus pisze: sob, 14 października 2023, 12:34 [...] mikro 'clean room'.
Podczas składania, dysk możesz spróbować zamknąć w takim oto worku: https://allegro.pl/oferta/worki-proznio ... 4249517850 po czym podłączyć to do odkurzacza aby odessać powietrze. Jeśli jedną stronę wieczka podeprzesz jakimś klinem na reszcie obudowy i dobrze potem wymanewrujesz to może Ci się nawet udać zamknąć ten dysk w warunkach podciśnienia.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

tszczesn pisze: wt, 17 października 2023, 22:57 Dysk 20MB ma tyle duże (fizycznie, w µm²) sektory, że pyłki pewnie mało groźne są.
Dysk już wrócił do właściclela, czas pokaże :roll:
Radiowiec pisze: śr, 18 października 2023, 20:45
Locutus pisze: sob, 14 października 2023, 12:34 [...] mikro 'clean room'.
Podczas składania, dysk możesz spróbować zamknąć w takim oto worku: https://allegro.pl/oferta/worki-proznio ... 4249517850 po czym podłączyć to do odkurzacza aby odessać powietrze. Jeśli jedną stronę wieczka podeprzesz jakimś klinem na reszcie obudowy i dobrze potem wymanewrujesz to może Ci się nawet udać zamknąć ten dysk w warunkach podciśnienia.
Ten dysk, faktycznie nie miał przepustów 'odprężających' ale przy otwieraniu nie 'zaobserwowałem' podciśnienia w środku....
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Radiowiec »

Locutus pisze: czw, 19 października 2023, 13:21
Ten dysk, faktycznie nie miał przepustów 'odprężających' ale przy otwieraniu nie 'zaobserwowałem' podciśnienia w środku....
Nawet jak nie miał podciśnienia, to i tak taki sposób pozwoli lepiej usunąć kurz ze środka.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

A może mi ktoś wyjasnić dlaczego to w dysku powinno być podciśnienie??
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Też wydaje mi się to dziwne - między głowicami i wirującymi tarczami powinna tworzyć się cienka "poduszka" powietrzna, niwelująca tarcie mechaniczne, więc ciśnienie wewnątrz dysku nie może być dużo niższe od atmosferycznego. Zresztą większość dysków, które w życiu rozebrałem (na pewno dziesiątki lub jeszcze więcej) , miały filtr i kanalik wyrównujący ciśnienie wewnątrz z zewnętrznym. Dysków z podciśnieniem jakoś sobie nie przypominam. Może w nowszych i o większej pojemności stosowało się zmniejszone ciśnienie gazu wypełniającego wnętrze? :roll:

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

staszeks pisze: czw, 19 października 2023, 21:49 A może mi ktoś wyjasnić dlaczego to w dysku powinno być podciśnienie??
Żeby w razie rozszczelnienia zassało do wnętrza więcej kurzu. 8)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

No proszę - jednak ktoś 'TO' czyta :shock:
staszeks pisze: czw, 19 października 2023, 21:49 A może mi ktoś wyjasnić dlaczego to w dysku powinno być podciśnienie??
Sądzę, że nie powinno...
Tak jak wspomniał Kol. Romek, głowice unoszą się na poduszce powietrznej nad powierzchnią talerza, podciśnienie tego nie będzie ułatwiało...
99.999% dysków jakie spotkałem, było wyposażone w otwory do wyrównywania ciśnień 'z filtrem' pyłów - ten jeden takich otworów nie miał.

A wracając do tematu 'bezużytecznego' dysku NEC...
Locutus pisze: ndz, 15 października 2023, 23:31 Kolejny pacjent NEC D5126, 5.25", 20MB.
Dysk działa, ale powierzchnia na początkowych 30 cylindrach to istna 'rzeźnia' :cry: :cry: :cry:
Chyba nigdy nie był "parkowany"....
Oczywiście, przy takich uszkodzeniach, utworzenie partycji nie jest możliwe...
Dysk przepięknie 'śpiewa' przy seek'u, szkoda go złomować - wypróbuję pewnien 'szatański' pomysł...
Dyski z silnikiem krokowym mają czujnik położenia 'cylindra 0' więc mój pomysł polegał na tym, aby zmienić jego położenie...
Jest to jak najbardziej możliwe a uzyskany efekt okazał się spektakularny...
Udało mi się tak ustawić czujnik, że 'cylinder 0' wypada tuż za zniszczonym obszarem a 'zewnętrzny' cylinder jest jeszcze w zakresie max ruchu ramienia. Co prawda ostatnie cylindry są teraz w miejscu, które kiedyś było przeznaczone do parkowania głowic, ale podejrzewam, że ten dysk nie był używany przez uświadomionych użytkowników i nie był parkowany.
Efekt jest taki, że dysk przechodzi wszelkie testy i nie ma ani jednego 'bad sectora' :lol: :lol: :lol:
IMG_6670.jpg
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Myślę, że czytających jest sporo, choć niewielu ma coś ciekawego do dodania i nie uczestniczą aktywnie w dyskusji. To co napisałem w poprzednich wypowiedziach dotyczyło niemal wszystkich starych dysków HDD, wtedy jeszcze o małej gęstości zapisu i odczytu danych na talerzach. W nowszych dyskach o dużej gęstości zapisu (bardzo dużej pojemności) powstała potrzeba zmniejszenia grubości poduszki gazowej między głowicami i powierzchnią talerzy, więc zaczęto stosować dyski całkowicie hermetyczne i wypełnione np. helem, co spowodowało, że ich rozhermetyzowanie w warunkach domowych było dla nich niszczące, bo jak później napełnić taki dysk helem i to jeszcze o odpowiednim ciśnieniu?

https://klinikadanych.pl/artykuly/dyski ... ione-helem

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Może to nie MFM -y, to jednak nie utylizuję na ,,alumynum,, , bo może w przyszłości znajdzie je następca Kolegi Locutusa :P :wink:
DSC00541.JPG
:D P.S.Zamierzałem robić z nich ruchomą dekorację :wink: .
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Locutus pisze: pt, 20 października 2023, 00:21 .................
Tak jak wspomniał Kol. Romek, głowice unoszą się na poduszce powietrznej nad powierzchnią talerza, podciśnienie tego nie będzie ułatwiało...
99.999% dysków jakie spotkałem, było wyposażone w otwory do wyrównywania ciśnień 'z filtrem' pyłów - ten jeden takich otworów nie miał.
...............
I jeszcze jedno.
Przy szczelnym dysku cisnienie to bardzo bedzie zależało od temperatury panujacej wewnątrz.. (dysk zaraz po starcie, rozgrzany, zasyfiony komputer z niesprawnymi wentylatorami - to wszystko bedzie wpływać na temperaturę wewnątrz a zatem i ciśnienie)
co bedzie powodować różną grubość wspomnianej poduszki.
Przy nieszczelnym dysku ciśnienie to bedzie zależeć od ciśnienia atmosferycznego i bedzie do niego zblizone.
(Wewnatrz dysku będa na powietrze oddziaływać siły odsrodkowe powodujace wypychanie powietrza na zewnątrz gdzie z reguły znajduje się otwór z filtrem, czyli podcisnienie jednak bedzie)
Jednakże zmiany cisnienia wewnatrz spowodowane zmianami ciśnienia atmosferycznego będa minimalne w porównaniu ze zmianami ciśnienia spowodowanego zmianami temperatury w szczelnym dysku.
Tak przynajmniej ja to sobie wyobrażam.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
ODPOWIEDZ