Dostałem od znajomego kilka dysków MFM do sprawdzenia.... zapowiada się niezła zabawa

Nomero uno:
Miniscribe M8425 - 3.5"

Na 'dzieńdobry' zły znak - głowice ustawione na cylindrze 0

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Podczas składania, dysk możesz spróbować zamknąć w takim oto worku: https://allegro.pl/oferta/worki-proznio ... 4249517850 po czym podłączyć to do odkurzacza aby odessać powietrze. Jeśli jedną stronę wieczka podeprzesz jakimś klinem na reszcie obudowy i dobrze potem wymanewrujesz to może Ci się nawet udać zamknąć ten dysk w warunkach podciśnienia.
Dysk już wrócił do właściclela, czas pokaże
Ten dysk, faktycznie nie miał przepustów 'odprężających' ale przy otwieraniu nie 'zaobserwowałem' podciśnienia w środku....Radiowiec pisze: ↑śr, 18 października 2023, 20:45Podczas składania, dysk możesz spróbować zamknąć w takim oto worku: https://allegro.pl/oferta/worki-proznio ... 4249517850 po czym podłączyć to do odkurzacza aby odessać powietrze. Jeśli jedną stronę wieczka podeprzesz jakimś klinem na reszcie obudowy i dobrze potem wymanewrujesz to może Ci się nawet udać zamknąć ten dysk w warunkach podciśnienia.
Żeby w razie rozszczelnienia zassało do wnętrza więcej kurzu.
Sądzę, że nie powinno...
Dyski z silnikiem krokowym mają czujnik położenia 'cylindra 0' więc mój pomysł polegał na tym, aby zmienić jego położenie...Locutus pisze: ↑ndz, 15 października 2023, 23:31 Kolejny pacjent NEC D5126, 5.25", 20MB.
Dysk działa, ale powierzchnia na początkowych 30 cylindrach to istna 'rzeźnia'![]()
![]()
![]()
Chyba nigdy nie był "parkowany"....
Oczywiście, przy takich uszkodzeniach, utworzenie partycji nie jest możliwe...
Dysk przepięknie 'śpiewa' przy seek'u, szkoda go złomować - wypróbuję pewnien 'szatański' pomysł...
I jeszcze jedno.Locutus pisze: ↑pt, 20 października 2023, 00:21 .................
Tak jak wspomniał Kol. Romek, głowice unoszą się na poduszce powietrznej nad powierzchnią talerza, podciśnienie tego nie będzie ułatwiało...
99.999% dysków jakie spotkałem, było wyposażone w otwory do wyrównywania ciśnień 'z filtrem' pyłów - ten jeden takich otworów nie miał.
...............