Żeby podłączyć się ze wskaźnikiem "zero FM" trzeba się wpiąć w piny 2 czy 12 ULN2111 ( obwód detektora) ?. W układzie tym zastosowano detektor kwadraturowy. ARW mam w odbiorniku zrobione różnicowe na wzmacniaczu operacyjnym z możliwością przełączenia na ręczną regulacje wzmocnienia. Co do układu samego wskaźnika zero FM to początkowo chciałem skopiować wskaźnik z trzema LED'ami ale zastanawiam się czy nie użyć elektronicznego zamiennika oka magicznego EM84 wyglądało by to lepiej.
Tak bym to widział układowo
Czyli wzmacniacz różnicowy i dwa UAA180 i zasilanie z 12V.
R45 ma 3.3k a nie 1k
CHOPIN66 pisze: ↑wt, 10 października 2023, 04:11
Cześć
Żeby podłączyć się ze wskaźnikiem "zero FM" trzeba się wpiąć w piny 2 czy 12 ULN2111 ( obwód detektora) ?. W układzie tym zastosowano detektor kwadraturowy. ARW mam w odbiorniku zrobione różnicowe na wzmacniaczu operacyjnym z możliwością przełączenia na ręczną regulacje wzmocnienia. Co do układu samego wskaźnika zero FM to początkowo chciałem skopiować wskaźnik z trzema LED'ami ale zastanawiam się czy nie użyć elektronicznego zamiennika oka magicznego EM84 wyglądało by to lepiej.
Tak bym to widział układowo
Zrzut ekranu 10-10-2023 03.59.17.png
Czyli wzmacniacz różnicowy i dwa UAA180 i zasilanie z 12V.
R45 ma 3.3k a nie 1k
Pozdrawiam
Witam!
A na cholerę drogie UAA180, jak po 5 diod LED tu jest?
KA2284
Planowałem zrobić coś podobnego z wykorzystaniem wzmacniacza operacyjnego zasilanego napięciem symetrycznym zamiast pary różnicowej tranzystorowej.
Szrot majster pisze: ↑czw, 7 marca 2024, 22:58Poza tym w razie "W", KA2284 Chińczycy cały czas klepią, UAA180 jest nieprodukowany prawie 40 lat.....zastanów się na sensem przyszłej naprawy.
Jeszcze łatwiej jest zdobyć popularne poczwórne komparatory LM339 i na nich zrobić linijki zawierające cztery diody LED. Wadą jest konieczność stosowania dużej ilości elementów zewnętrznych.