Kolejny, bardzo ciekawy film o studyjnym przedwzmacniaczu lampowym

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Kolejny, bardzo ciekawy film o studyjnym przedwzmacniaczu lampowym

Post autor: Romekd »

Czołem.
Polecam kolejny film Pana Tomasza Wróblewskiego z kanału "0dB.pl" na YouTube. Jest to odcinek o lampowym przedwzmacniaczu studyjnym...

https://www.youtube.com/watch?v=dCM8Lc2ZKgw

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Kolejny, bardzo ciekawy film o studyjnym przedwzmacniaczu lampowym

Post autor: Ola Boga »

Około drugiej minuty prowadzący mówi, że prezentowane urządzenie jest w pełni symetryczne, dlatego mimo trzech podwójnych triod jest trzystopniowy, a nie sześciostopniowy, oraz, że dzięki temu rozwiązaniu można uniknąć stosowania kondensatorów sprzęgających.
Czy to jakiś daleko idący skrót myślowy, bo nie rozumiem jak to ostatnie ma wynikać z symetryczności toru...
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Kolejny, bardzo ciekawy film o studyjnym przedwzmacniaczu lampowym

Post autor: Romekd »

Czołem.
Ola Boga pisze: pn, 23 października 2023, 12:11 Około drugiej minuty prowadzący mówi, że prezentowane urządzenie jest w pełni symetryczne, dlatego mimo trzech podwójnych triod jest trzystopniowy, a nie sześciostopniowy, oraz, że dzięki temu rozwiązaniu można uniknąć stosowania kondensatorów sprzęgających.
Czy to jakiś daleko idący skrót myślowy, bo nie rozumiem jak to ostatnie ma wynikać z symetryczności toru...
Też mnie to zastanawiało. Myślę że do tego urządzenia pasuje tylko pierwsza część zdania, mówiąca o symetrycznym wzmacnianiu obu sygnałów z każdego z symetrycznych wejść, w dwóch niezależnych lampowych torach, gdzie w każdym z nich pracują po trzy triody. Następnie sygnał z obu torów mógłby być przekazywany na symetryczne wyjście lub oba sygnały mogłyby być dodawane do siebie w transformatorze wyjściowym, który jednocześnie zapewnia separację dla składowych stałych napięć, które występują na lampach. Natomiast taka konstrukcja i tak wymagałaby użycia kondensatorów sprzęgających, więc przy każdej z lamp widzimy po dwa czerwone kondensatory firmy WIMA (typ: MKS4). Kondensatory są w sumie cztery, więc mogłyby to być kondensatory sprzęgające między poszczególnymi stopniami lampowymi, przy czym na wejściu nie są niezbędne, a na wyjściu rolę separatora składowej stałej może pełnić transformator wyjściowy (to pozwala zaoszczędzić na czterech dodatkowych kondensatorach sprzęgających). Przy zasilaniu mikrofonu napięciem 48 V (zasilaniu typu phantom) rolę separatora może pełnić wejściowy transformator sygnałowy (mikrofonowy).
Biskup_1.png
Biskup_2.png
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ