Problem z działaniem wzmacniacza z regulowanym napięciem zasilania

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

MikeP
5...9 postów
5...9 postów

Problem z działaniem wzmacniacza z regulowanym napięciem zasilania

Post autor: MikeP »

Cześć wszystkim!

Mam problem z działaniem/uruchomieniem wzmacniacza SE na 6p1p, który ma regulację mocy za pomocą zmiany napięcia końcówki (schemat zasilacza na dole).

Przy minimalnym napięciu zasilania końcówki (potencjometr na min., napięcie ok. 160V) wzmacniacz działa idealnie, pod warunkiem, że końcówka jest wysterowana nie więcej niż w ok. 70%. Przy mocnym wysterowaniu wzmacniacz przechodzi w tryb stałego buczenia i piszczenia, przestaje reagować na sygnał sterujący, dopiero wyłączenie i włączenie zasilania przywraca go do sprawności.
Natomiast przy zwiększeniu napięcia zasilania wzmacniacz samoistnie przechodzi w stan opisany wyżej, z tym że dźwięk jest zdecydowanie bardziej jazgotliwy.
Dla obu przypadków "buczenia" zmierzyłem napięcia na wyjściu zasilacza, zarówno dla końcówki jak i przedwzmacniacza multimetr (cyfrowy) pokazuje wartości z kosmosu: napięcie skacze pomiędzy plus 70V a minus 600V :shock:
Z kolei bez obciążenia, tj. po wyjęciu lamp, regulacja napięcia działa tak jak powinna.

Wydaje mi się, że problem dotyczy zasilacza i jest związany z poborem prądu przez końcówkę.
Przedwzmacniacz raczej jest ok, bo gdy rozkręciłem go na maksa, a skręciłem potencjometr Return/Master Vol na powrocie pętli efektów, wszystko jest ok. Również pominięcie przedwzmacniacza i wpięcie się gitarą prosto w gniazdo Return wywołuje wyżej opisany efekt przy mocniejszym uderzeniu w struny.

Słowem komentarza wzmacniacz ma 2 kanały (clean Fender i drive Marshall), pętlę efektów i końcówkę SE ze sprzężeniem zwrotnym. Lampy to 3 x 6n2p-ew i 1 x 6p1p-ev.

Czy ktoś ma pomysł gdzie dokładniej/przy jakim elemencie szukać źródła problemu?
Schemat zasilacza
Schemat zasilacza
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Re: Problem z działaniem wzmacniacza z regulowanym napięciem zasilania

Post autor: thrasher »

Wydaje mi się że sekcja zasilacza końcówki z przełączaniem mocy można by zrobić prościej. W Labodze są np. dwa uzwojenia Anodowego ( ~180/270V ) i przełącznik wyboru mocy ( 15/30W ) proste - ale działa bez zarzutu. Może warto iść w tym kierunku?
Pozdrawiam
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Zwiększyć R14 i C6 oraz zastosować kondensator 1u między suwakiem potencjometru a masą. :D
MikeP
5...9 postów
5...9 postów

Marek7HBV pisze: ndz, 20 sierpnia 2023, 08:47 Zwiększyć R14 i C6 oraz zastosować kondensator 1u między suwakiem potencjometru a masą. :D
Miałem dziś chwilę i udało mi się zrobić szybki test z podłączeniem kondensatora między suwakiem a masą. Miałem pod ręką tylko 470n i to wystarczyło, żeby wyeliminować buczenie i piszczenie.
Teraz efekt jest taki, że przy mocniejszym uderzeniu w struny wzmacniacz milknie i po kilku sekundach znowu gra.
Zmierzyłem na szybko napięcie na wyjściu na przedwzmacniacz (Pre Vout) i spada do ok. 70V po czym szybko wraca do 300V i dopiero chwilę po tym pojawia się ponownie dźwięk z głośników (więc pewnie i napięcie na końcówce).

Wygląda na to, że zabezpieczenie nadprądowe na obydwu tranzystorach się włącza (co wcześniej powodowało wzbudzenie), tylko nie za bardzo rozumiem dlaczego... Co prawda nie jestem pewien, czy wlutowałem Zenery 12V, czy 9V1, ale i tak w najgorszym wypadku zabezpieczanie powinno włączać się co najmniej przy 400mA, a 6p1p w SE ciągnie w najgorszym wypadku ok. 60mA rms i ok. 100mA w pulsie.

Mam jeszcze pomysł, żeby zmniejszyć R7 i R12 na 6 Ohm i Zenery na 15V.
Nie próbowałem jeszcze z R14 i C6 - czy zmiana na 100u może pomóc?
thrasher pisze: sob, 19 sierpnia 2023, 23:52 (...) W Labodze są np. dwa uzwojenia Anodowego ( ~180/270V ) i przełącznik wyboru mocy ( 15/30W ) ...
No właśnie, to wymaga specjalnego dedykowanego transformatora. A tu miało być tanio i uniwersalnie, a na dodatek bardziej elegancko, bo z płynną regulacją mocy. Tego typu rozwiązanie można spotkać w kilku butikowych wzmacniaczach, więc ktoś je nawet sprawdził. Przypuszczam tylko, że coś zbytnio nawymyślałem lub któryś z komponentów się uszkodził :roll:
Niemniej dzięki za sugestię! :wink:
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Stopień mocy w klasie A pobiera praktycznie stały prąd średni i ważna jest wielkość pojemności C6 {nie zamieścił Kolega reszty schematu, więc nic więcej nie wiadomo}. Zadziałanie zabezpieczenia nadprądowego może wystąpić w wyniku przesterowania stopnia mocy i przesunięcia jego punktu pracy do B lub nawet C {co byłoby słyszalne } lub wzbudzenia na wysokiej częstotliwości. Przy prawidłowych diodach zenera i rezystorach nie ma szans na zadzialanie ograniczania przy takim obciążeniu jakim jest stopień na jednej lampie. Prostm testem zasilacza byłoby podłączenie do pracującego zasilacza żarówki {prawdziwej} 15 W na kondensator C6 lub dwóch 40 -60 połączonych szeregowo. Osobiście przerobiłbym pierwszy stopień filtra zasilania { Q1} na stabilizowany {zmienić wartość R4 na mniejszą i zastąpić R5 zenerami}. Należy też sprawdzić rezystor upływowy lampy mocy {między siatką a masą} -jego optymalna wielkość w takim ,,regulowanym,, układzie to 330 k. :D
MikeP
5...9 postów
5...9 postów

Działa! :D

Dziękuję Marek7HBV, uratowałeś mnie przed godzinami dłubania i niepotrzebnego wymieniania części. Zmiana C6 na 100u rozwiązała problem. Sam o tym nie pomyślałem, bardziej obstawiałem przebicie kondensatora lub same mosfety.
Teraz wzmacniacz gra wyśmienicie, jestem bardzo zadowalony z działania regulacji i uzyskanego brzmienia. :D

Już wiem na czy polegał mój błąd: potraktowałem tranzystory jak idealne i uzmałem, że pojemności przed nimi (np. C5 = 100u) są w zupełności wystarczające dla końcówki, a dla C6 = 22uF zasilacz będzie bardziej "miękki". Nie pomyślałem o tym, że przy przestrowaniu końcówki spadek napięcia na C6 będzie na tyle duży, że dioda D4 może zacznąć przewodzić i/lub spowoduje to wzbudzenie tranzystorów. Idąc tym tropem wydaje mi się, że można dodatkowo próbować podności wartość rezystora (R12) i napięcia diody (D4) w układzie zabezpieczającym.
Z tego co widzię, transystory w tym układzie nie lubią nagłych skoków napięć po każdej ze stron, więc miałem sporo szczęścia z tym, że pozostałe pojemności w zasilaczu są tak duże (akurat takie miałem). Z tego punktu widzenia pomysł z diodą zenera na bramce Q1 jest dobry, bo lepiej stabilizuje skoki napięcia.
W moim przypadku układ działa, w SE pobór prądu jest nieduży, jednak gdyby ktoś chciał zobić coś podobnego w PP, to może okazać się, że zarówno przed i za Mosfetem trzeba dać oprócz pojemności dodatkowe filty RC. Warto mieć to na uwadze dobierając zasilacz z zapasem - kolejne filtry oznaczają spadki napięć nawet przy mocy ustawionej potencjometrem na maksimum.
Marek7HBV pisze: wt, 22 sierpnia 2023, 08:26 (...) {nie zamieścił Kolega reszty schematu, więc nic więcej nie wiadomo}. (...)
(...) Należy też sprawdzić rezystor upływowy lampy mocy {między siatką a masą} -jego optymalna wielkość w takim ,,regulowanym,, układzie to 330 k. :D
Napięcie ze złącza zasilacza J2 idzie bezpośrednio na transformator głośnikowy oraz przez rezystor 1k na s2, nie ma już żadnych pojemności po drodze. Na s1 jest rezystor stopujący/blokujący 1,5k i upływowy 470k (przed którym jest 10n z poprzedniego stopnia).
Jeśli wzmacniacz działa, to czy wartość 470k na rezystorze upływowym może mieć negatywne skutki?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Przy grze dynamicznej z przesterami stopnia mocy rezystor siatkowy ma wpływ na uzyskiwane brzmienie i można coć wybrać dla siebie. :D
ODPOWIEDZ