Żarnik z wolframu torowanego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Żarnik z wolframu torowanego
Zastanawiam się, jakie lampy z żarnikiem wykonanym z wolframu torowanego są jeszcze w miarę łatwo dostępne. Czasem na aukcjach pojawiają się 801 i 841, ale tanie nie są. Czy np. RGN 504 lub RGN 564 też są wyposażone w taki żarnik? Czy sam fakt żarzenia bezpośredniego w przedwojennych lampach implikuje zastosowanie właśnie tego rozwiązania?
Re: Żarnik z wolframu torowanego
W żadnym razie z żarzenia bezpośredniego nie można wywodzić, że katoda jest wolframowa, torowana. W przypadku przywoływanych dwóch lamp katoda była tlenkowa.
-
- 375...499 postów
Zdaje sie ze zdecydowana wiekszosc lamp nadawczych miala/ma katody wolframowe torowane.
Zdaje sie ze torowane znacznie lepiej toleruja wyzsze napiecia.
Mam gdzies katalog lamp nadawczych RCA z bodajze 35tego, moge przeskanowac jak kogos to zainteresuje.
Zdaje sie ze torowane znacznie lepiej toleruja wyzsze napiecia.
Mam gdzies katalog lamp nadawczych RCA z bodajze 35tego, moge przeskanowac jak kogos to zainteresuje.
Katody torowane w lampach małej mocy, a więc w lampach radiowych wyszły z użycia z końcem lat 20. Charakterystyczna była dla nich prawie całkowicie lustrzana bańka (getter magnezowy), więc żarzącą się katodę było widać słabo lub nawet wcale. Typowym przykładem jest bardzo popularna amerykańska UX201A. Pod koniec lat 20 zostały zastąpione przez lampy z katodą barową i tlenkową.
Natomiast lampy nadawcze mają najczęściej katodę torowaną nawęglaną, aby zmniejszyć jej wrażliwość na bombardowanie jonami. Gruba warstwa węglika wolframu przy okazji ogranicza parowanie toru, wobec czego pracują one w wyższej temperaturze niż normalne katody torowane - świecą jaśniej. Niestety taka katoda jest krucha, wrażliwa na wstrząsy i bez odpowiedniego zabezpieczenia lampy nie przetrwa transportu.
W nielicznych małych lampach stosowano katody czysto wolframowe nawet do lat 50 ubiegłego wieku. Przykładem może być radziecka ГУ4 (GU4), świeci bardzo jasnym, oślepiającym wręcz światłem.
Dziękuję wszystkim za ciekawe komentarze. @alpher: Interesowałby mnie taki katalog.