ALGA 21-czy to uszkodzony kineskop ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
ALGA 21-czy to uszkodzony kineskop ?
Uruchomiłem ALGĘ 21 (kilka lat temu przed przerwą) ale
obraz był ledwo widoczny po rozkręceniu prka obok regulacji jasności, w całkowitej ciemności.
Po podłączeniu dekodera w chwili włączania modulatora obraz zniknął, dźwięk odbierał bardzo dobrze.
Nie udało się przywrócić obrazu, wszystko sprawdzane nowe lampy.
Czy możliwe żeby kineskop się całkiem zużył/uszkodził w chwili ?
obraz był ledwo widoczny po rozkręceniu prka obok regulacji jasności, w całkowitej ciemności.
Po podłączeniu dekodera w chwili włączania modulatora obraz zniknął, dźwięk odbierał bardzo dobrze.
Nie udało się przywrócić obrazu, wszystko sprawdzane nowe lampy.
Czy możliwe żeby kineskop się całkiem zużył/uszkodził w chwili ?
Re: ALGA 21-czy to uszkodzony kineskop ?
Żeby się uszkodził w jednej chwili to raczej niemożliwe. Jakie są napięcia na podstawce tego kineskopu? W szczególności katoda oraz S1? Co się dzieje po ostrożnym i KRÓTKOTRWAŁYM połączeniu przewodem wyprowadzenia S1 i katody?
Wysokie napięcie jest?
Wysokie napięcie jest?
Obraz zniknął płynnie, jakby ktoś zmniejszył jasność pokrętłem.
Wszystkie napięcia były, zasilania, WN, lampy wymieniane, WN prostownicza się żarzy.
Nie mam aktualnie dostępu, bo nie znajdują się u mnie (gdzieś na magazynie) tak samo jak 2 Wisły (właściwie 1,5 jedna cała i jedna bez obudowy i niektórych części) Belweder 14" i Belweder 17" ... Szmaragd, Neptun ...
Będę szukać kogoś do transportu.
Wszystkie napięcia były, zasilania, WN, lampy wymieniane, WN prostownicza się żarzy.
Nie mam aktualnie dostępu, bo nie znajdują się u mnie (gdzieś na magazynie) tak samo jak 2 Wisły (właściwie 1,5 jedna cała i jedna bez obudowy i niektórych części) Belweder 14" i Belweder 17" ... Szmaragd, Neptun ...
Będę szukać kogoś do transportu.
Podstawą jakiegokolwiek działania jest pomiar napięć na podstawce kineskopu wszystkich elektrod i stwierdzenie we właściwy sposób czy jest WN.
Bez tego nie da się stwierdzić żadnej przyczyny.
Bez tego nie da się stwierdzić żadnej przyczyny.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Witam. Przepraszam ale podepnę się pod temat żeby nie zakladać nowego z jednym tylko pytaniem. Uruchomiłem Algę 21 ale szyjka kineskopu świeci na niebiesko (kenotron z resztą też). To co, zapowietrzony, szmelc i szukać drugiego?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Trzeba zrobić zdjęcie świecenia. Może być, że sam kenotron jest zły i wtedy obrazu nie będzie, bo bardzo spada wysokie....
To przesądza sprawę. Kineskop jest zagazowany. Teraz jeszcze ważne jest, jaki jest kolor tego świecenia. Jeśli to jest kolor fioletowy- zapowietrzony jest powietrzem. Jeśli kolor jest bardziej różowy- wodorem. W tym drugim przypadku niekiedy udawało mi się pomóc kineskopowi, ale musiałby do mnie przyjechać.
.