Spadek czułości ustroju
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Spadek czułości ustroju
Dobry wieczór,
czy ktoś z Państwa spotkał się już ze spadkiem czułości ustroju magnetoelektrycznego (np. ze 150 do 180 uA)? Jest jakiś sposób aby to naprawić?
czy ktoś z Państwa spotkał się już ze spadkiem czułości ustroju magnetoelektrycznego (np. ze 150 do 180 uA)? Jest jakiś sposób aby to naprawić?
Re: Spadek czułości ustroju
Niestety, nie. Tylko nowy magnes pomoże, a to raczej nie do zrobienia. Oczywiście wzrost tarcia na łożyskach pomijam. 

Ostatnio zmieniony pn, 13 marca 2023, 09:10 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:
Powód:
Dzień dobry.
Ja również nie spotkałem się z podobnym zjawiskiem (spadkiem czułości ustroju). Przebadałem ponad setkę starych i nowszych mierników wskazówkowych, ale nigdy nie trafiłem na taki przypadek.
Pozdrawiam
Romek
Ja również nie spotkałem się z podobnym zjawiskiem (spadkiem czułości ustroju). Przebadałem ponad setkę starych i nowszych mierników wskazówkowych, ale nigdy nie trafiłem na taki przypadek.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Mój stuletni multimetr marki Siemens też trochę stracił na czułości, ale to nigdy nie był dla mnie instrument pomiarowy.
Być może obecność silnych zewnętrznych pól magnetycznych (lub np. wielu wstrząsów) wpłynęła na poziom namagnesowania elementu magnetycznego w mierniku. Wiem, że niezbyt uczciwym znajomym, po próbie wpływania przez nich na wskazania liczników pobieranej przez nich energii elektrycznej, osłabieniu działania uległ wewnętrzny hamulec tarczy w licznikach, co bez problemu wykryli specjaliści, a osoby stosujące takie metody "obniżenia rachunków" za prąd dostali wysokie kary pieniężne...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Można też wymienić ,,sprężynki,, lub przedłużyć je, sztukując. Ale prawdziwych zegarmistrzów ze świecą szukać

Ostatnio zmieniony pn, 13 marca 2023, 10:04 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuję za odpowiedzi.
Ten patent ze sprężynkami mógłby się sprawdzić ale faktycznie nie za łatwy to zabieg.
Ten patent ze sprężynkami mógłby się sprawdzić ale faktycznie nie za łatwy to zabieg.
-
- 3125...6249 postów
Temat postu brzmi politycznie.Brr...