Moduł - linijka LED?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Moduł - linijka LED?
Witam,
Mam moduł jak na zdjęciach, ktoś może kojarzy od czego pochodzi? Pozdrawiam,
A.
Mam moduł jak na zdjęciach, ktoś może kojarzy od czego pochodzi? Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Re: Moduł - linijka LED?
Czołem.
Nie wiem czy taki moduł nie był czasem montowany w polskich magnetofonach kasetowych ZRK, w modelach M3015 i M3016. Zerknij na dokumentację (trzecia strona) pod linkiem poniżej:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/magne ... wisowa-7bl
Pozdrawiam
Romek
Nie wiem czy taki moduł nie był czasem montowany w polskich magnetofonach kasetowych ZRK, w modelach M3015 i M3016. Zerknij na dokumentację (trzecia strona) pod linkiem poniżej:
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Zgadza się, to jest ten moduł, dziękuję.Romekd pisze: ↑czw, 2 lutego 2023, 17:15 Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Plan jest taki aby wykorzystać jako wskaźnik wysterowania - nada się?
Pozdrawiam,
A.
Powinna się nadawać - w magnetofonach służyła do odczytu wartości sygnału podczas dokonywania zapisu, więc można ją wykorzystać również jako wskaźnik wysterowania we wzmacniaczu.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Wartości wysterowania były podawane w skali logarytmicznej więc powinien być odpowiedni, warunek - właściwe wyskalowanie.
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
Zapisu i Odczytu. Na PCB są peerki i jako, że zdarzyło mi się to robić w pracowni elektronicznej (chyba 4 klasa, młodość, młodość), na własnej konstrukcji z części ZRK, to pamiętam. Przełączane isostatem zapis/odczyt? W każdym bądź... działają w obu przypadkach i jest wesoło także przy odsłuchu. Ładne kolory diod, świecenia wtedy były.
kalibrować wskaźnik
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Odnośnie wyskalowania - jak to dobrze zrobić?
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Skalowanie można wykonać używając generatora małej częstotliwości lub transformatora sieciowego o niskim napięciu.
Skalowanie można wykonać używając generatora małej częstotliwości lub transformatora sieciowego o niskim napięciu.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Zechciałby kolega rozwinąć oba sposoby? Będę wdzięczny.
Pozdrawiam,
A.
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
Nagrywanie: podać 0,7V (czyli 0dB, tak się przyjmuje, ponoć 0,707V U skuteczne, czyli to, co pokazuje miernik - najlepiej wskazówkowy moim zdaniem, Często są wyskalowane i w dB, po za tym) napięcia przemiennego z Tr, U> od 0.8V, więc raczej. Przez dzielnik z potencjometrem. Ustawić także 0 db, na linijce (zapala się pierwsza czerwona - masz tam napisane). Zamiast Trafo, można użyć programu: Audacity i dowolnego PC, który jest Generatorem, dowolnych przebiegów z jakością Twojego PC. Więcej, nawet pilota stereo -19kHz, da się generować i używać, do nastawienia dekodera FM. Biały szum, przebiegi i widma, zdejmowanie charakterystyki.{ Ostrożnie z łączeniem urządzeń uziemianych i zerowanych z sieci.
}
Odtwarzanie: nagrać sygnał 0dB na taśmie. Ustawić świecenie linijki diod, na 0, podczas odtwarzania wytworzonej Taśmy testowej. Kalibracja taśmy bez przyrządów, to np na innym magnetofonie, ustawionym. [f] z zakresu pracy.
}
Odtwarzanie: nagrać sygnał 0dB na taśmie. Ustawić świecenie linijki diod, na 0, podczas odtwarzania wytworzonej Taśmy testowej. Kalibracja taśmy bez przyrządów, to np na innym magnetofonie, ustawionym. [f] z zakresu pracy.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Dziękuję za opis ale z tego co zrozumiałem chodzi o skalowanie w odtwarzaczu, ja chciałbym wykorzystać ten moduł we wzmacniaczu jako wskaźnik wysterowania.czyt pisze: ↑sob, 18 lutego 2023, 16:55 Nagrywanie: podać 0,7V (czyli 0dB, tak się przyjmuje, ponoć 0,707V U skuteczne, czyli to, co pokazuje miernik - najlepiej wskazówkowy moim zdaniem, Często są wyskalowane i w dB, po za tym) napięcia przemiennego z Tr, U> od 0.8V, więc raczej. Przez dzielnik z potencjometrem. Ustawić także 0 db, na linijce (zapala się pierwsza czerwona - masz tam napisane). Zamiast Trafo, można użyć programu: Audacity i dowolnego PC, który jest Generatorem, dowolnych przebiegów z jakością Twojego PC. Więcej, nawet pilota stereo -19kHz, da się generować i używać, do nastawienia dekodera FM. Biały szum, przebiegi i widma, zdejmowanie charakterystyki.{ Ostrożnie z łączeniem urządzeń uziemianych i zerowanych z sieci.
}
Pozdrawiam,
A.
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
W czym więc problem, to połowa powyższej "roboty". "we wzmacniaczu jako wskaźnik wysterowania" - konkretnie TO CZEGO WYSTEROWANIA: wejścia, sygnał wejściowy, czy wyjścia→ sygnał wyjściowy (na głośnik, słuchawkę, kolorofon, generator dymów i świateł) - Wydaje mi się, że chciałbyś, żeby migało w takt muzyki?
"skalowanie" - nie, to kalibracja torów odczytu/zapisu ze wskaźnikiem typu linijka, do nagrywania Taśm np. CC i ich odtwarzania w popularnych magnetofonach. "Zgranie" wskazań "linijki" z poziomem sygnału, zmierzonym miernikiem o danej Klasie Pomiarowej, (symbol 1, 1,5, 2, 2,5 itp na tarczy, pod wskazówką, napisane). Obecne cyfraki, są bezklasowe i takich Danych, nie określa się.
-
- 3125...6249 postów
Mam pytania do tego tematu:
1.Gdzie można znaleźć ten schemat nieodpłatnie?
Wiem,że przez Google,ale może Ktoś ma bliższe wskazanie?
Dzięki"z góry".
2.Jakiego koloru są diody NIE-czerwone na tej płytce?
Chciałbym powtórzyć układ, ale z diodami TYLKO ZIELONYMI.
Poproszę o odpowiedź i pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
1.Gdzie można znaleźć ten schemat nieodpłatnie?
Wiem,że przez Google,ale może Ktoś ma bliższe wskazanie?
Dzięki"z góry".
Jacek"b/t"
-
- 3125...6249 postów
W uzupełnieniu: schemat znalazłem-dziękuję.
Na fotce z postu jest UAA180,a na w/w schemacie UL1990.
Czyżby błąd na schemacie?
dla 1990 nic nie chce pokazać tego rodzaju.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
U mnie plastik diod jest zielony, nie sprawdzałem jak świecą.ballasttube pisze: ↑pn, 20 lutego 2023, 00:58 Mam pytania do tego tematu:
Jacek"b/t"
Też zwróciłem na to uwagę, na schemacie mam inny układ a tutaj inny w dodatku zagraniczny, gdyby na schemacie był UL1980 to byłby to odpowiednik tego UAA, tak więc pewnie błąd w druku.ballasttube pisze: ↑pn, 20 lutego 2023, 01:13 W uzupełnieniu: schemat znalazłem-dziękuję.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek
Z ciekawości, w jakim celu chce Kolega powielić układ?

Pozdrawiam,
A.