Ktoś tu odleciał... ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ktoś tu odleciał... ?
Manufaktura Sisound - https://www.sisound-audio.pl/produkt/wz ... -a-hi-end/
PS. Za tyle kasy mogli by chociaż poprawnie zamieścić specyfikację. Brak zdjęć środka ani tyłu, to taki zakup "kota w worku".
PS. Za tyle kasy mogli by chociaż poprawnie zamieścić specyfikację. Brak zdjęć środka ani tyłu, to taki zakup "kota w worku".
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Re: Ktoś tu odleciał... ?
Ktoś tu jakiś czas temu brylował wykonanym przez siebie wzmacniaczem, także w konfiguracji SE na równolegle połaczonych lampach EL84, i w dodatku mógł liczyć na specjalną ochronę, ponieważ głosy krytyki lądowały w koszusaico pisze: ↑czw, 12 stycznia 2023, 01:25 Manufaktura Sisound - https://www.sisound-audio.pl/produkt/wz ... -a-hi-end/

Klasyczna pralnia kasy? :DA oni dalej na wysięgniku siedzą.
Żeby jeszcze wkładali dobre lampy z "epoki" a tu ładują JJ. Oni poszli w kierunku plagiatu wzmacniaczy Phoenix, ale tam kosztowały jeszcze rozsądnie.
- disaster
- 1250...1874 posty
Cieniasy są.
To jest zabawa: https://www.tophifi.pl/przewody/przewod ... ne-2m.html
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Ooo fajnie, jest dealer w moim mieście.disaster pisze: ↑czw, 12 stycznia 2023, 09:43 Cieniasy są.
Koniecznie trzeba pójść i posłchać co może zdziałać 1.5m przewodu

-
- 6250...9374 posty
Zaraz po studiach Ximian (nieprzypadkowo mój pierworodny) pracował na zlecenie robiąc wymagane okresowe pomiary elektryki w pewnej Warszawskiej spółdzielni mieszkaniowej, zawsze go śmieszyło, jak w mieszkaniu w bloku z lat ,,gierkowskich'' i wcześniejszych spotykał sprzęt lampowy (najczęściej), kabelki za tysiące zwłaszcza zasilające grube jak przedramię.....a w gniazdku w ścianie przewód 2x 2,5mm alu.
- disaster
- 1250...1874 posty
Trzeba się spieszyć. Ponoć schodzą jak ciepłe bułeczkiLocutus pisze: ↑czw, 12 stycznia 2023, 11:08Ooo fajnie, jest dealer w moim mieście.disaster pisze: ↑czw, 12 stycznia 2023, 09:43 Cieniasy są.
Koniecznie trzeba pójść i posłchać co może zdziałać 1.5m przewodu![]()
![]()
![]()

Kiedyś wszedłem do tego salonu. Po czym zaraz wyszedłemLocutus pisze: ↑czw, 12 stycznia 2023, 11:08Ooo fajnie, jest dealer w moim mieście.disaster pisze: ↑czw, 12 stycznia 2023, 09:43 Cieniasy są.
Koniecznie trzeba pójść i posłchać co może zdziałać 1.5m przewodu![]()
![]()
![]()

Tych w ścianach przecież nie widać i nawet metki nie ma gdzie przykleić.cirrostrato pisze: ↑czw, 12 stycznia 2023, 11:26 Zaraz po studiach Ximian (nieprzypadkowo mój pierworodny) pracował na zlecenie robiąc wymagane okresowe pomiary elektryki w pewnej Warszawskiej spółdzielni mieszkaniowej, zawsze go śmieszyło, jak w mieszkaniu w bloku z lat ,,gierkowskich'' i wcześniejszych spotykał sprzęt lampowy (najczęściej), kabelki za tysiące zwłaszcza zasilające grube jak przedramię.....a w gniazdku w ścianie przewód 2x 2,5mm alu.

no to trzeba wyeksponowac, nie?
juz to widze, szklo, metal i okablowanie na wierzchu i dla kontrastu sprzet lampowy. pomieszanie Giger'a ze steampunkiem, to jest cos...

'All the stars in the north are dead now.'
- disaster
- 1250...1874 posty
A propos instalacji jestem pełen podziwu dla przedwojennego wykonania.
Wymieniałem instalację w bloku z lat 30. Mało gniazdek, niewielkie przekroje.
Była to instalacja dość oszczędnościowa (o tym później), czyli przewody w izolacji bawełnianej smołowanej, pojedyncze, miedziane w rurach bergmana (taka zwinięta stalowa taśma z nasmołowanym papierem wśrodku).
Przed wypruciem zrobiłem pomiar rezystancji izolacji. Instalacja go przeszła! Mimo, że smoła w większości zmieniła się w proszek.
A dlaczego mówię oszczędnościowa? Taka na bogato była robina w stalowych gwintowanych rurach (tzw. pancernych) z osprzętem (puszki, etc) również skręcanym na gwint. Przewody zaś robiono w izolacji z pancerzem ołowianym (żyła -przekładka izolacyjna - ołów + drugi taki zestaw, na to również przekładka i ołów na zewnętrz).
Wymieniałem instalację w bloku z lat 30. Mało gniazdek, niewielkie przekroje.
Była to instalacja dość oszczędnościowa (o tym później), czyli przewody w izolacji bawełnianej smołowanej, pojedyncze, miedziane w rurach bergmana (taka zwinięta stalowa taśma z nasmołowanym papierem wśrodku).
Przed wypruciem zrobiłem pomiar rezystancji izolacji. Instalacja go przeszła! Mimo, że smoła w większości zmieniła się w proszek.
A dlaczego mówię oszczędnościowa? Taka na bogato była robina w stalowych gwintowanych rurach (tzw. pancernych) z osprzętem (puszki, etc) również skręcanym na gwint. Przewody zaś robiono w izolacji z pancerzem ołowianym (żyła -przekładka izolacyjna - ołów + drugi taki zestaw, na to również przekładka i ołów na zewnętrz).
-
- 3125...6249 postów
Ostatnio przetapiałem kilkadziesiąt metrów takich przewodów z rozbiórki. Na oko identyczne ale tylko na oko. Przewód prawdopodobnie z dolnej półki, drut owinięty papierkiem + szmaciana owijka + ołów. Na drugim biegunie drut bielony w izolacji gumowej + kolorowa koszulka bawelniana. Instalacja w budynku drewnianym puszczona na wierzchu + rozety porcelanowe. Natomiast ze wspomnianych rurek pancernych ( chyba 3/8 " ) z rozbiórki wykonałem sobie instalacje w piwnicach. Tak dla zabawy. Łatwiej, taniej, szybciej kładzie się winidurowe. Tyle że wtedy takich nie było.disaster pisze: ↑pt, 13 stycznia 2023, 20:07 A dlaczego mówię oszczędnościowa? Taka na bogato była robina w stalowych gwintowanych rurach (tzw. pancernych) z osprzętem (puszki, etc) również skręcanym na gwint. Przewody zaś robiono w izolacji z pancerzem ołowianym (żyła -przekładka izolacyjna - ołów + drugi taki zestaw, na to również przekładka i ołów na zewnętrz).
- Copper_Lucas
- 100...124 posty
Kiedyś za cebulkę tulipana, albo książkę można było kupić wieś, dziś za przewód zasilający można kupić średniej klasy samochód, nie ma się czym ekscytować, raczej trzeba podziwiać ludzi których z uczciwej pracy stać na takie zbytki.