Turystyczny DUX

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Turystyczny DUX

Post autor: ed_net »

Odgrzebuję temat ,który przeleżał kilka lat , a mianowicie radio turystyczne DUX czyli PHILIPS z serii 381B lub 382B .
Skrzynkę odnowiłem już dawno , ale jakoś się wcześniej nie udało zakończyć uruchomienia . Aktualnie głównie zajmuję się lżejszymi radiami , bo nie bardzo jest w moim wieku jak dżwignąć ciężkich odbiorników , więc i DUX się doczekał.
Od początku radio było bardzo czułe na zakłócenia więc zarzuciłem uruchomienie z przetwornicy i daję zasilanie z baterii.
Zmieniłem trochę kondensatorów , aktualny zestaw sprawnych lamp to DK40 , DF91, 2x 1S5 , 2xDL41 .
M. cz. bez problemów , współpracuje z odtwarzaczem CD , natomiast z odbiorem radiowym jest trochę schodów .
Słychać W-wę I bardzo cicho - po dołączeniu kilkumetrowej anteny jest głośniej . Dotykanie palcem do chassis pozwala na jeszcze głośniejszy odbiór , a podanie anteny zewnętrznej na siatkę 4 lampy DK40 daje bardzo głośny odbiór aczkolwiek trochę zniekształcony .
Sygnał 465kHZ z próbnika przechodzi bez problemu dla zakresu fal długich od gniazda anteny głośno i wyrażnie , dla zakresu fal średnich ciszej i gorzej , a dla zakresu fal krótkich jest cisza.
Oczywiście przy odbiorze radiowym muszę wyłączyć wszelkiego rodzaju zasilacze impulsowe , bo zakłócają w niesamowity sposób.
I myślę co by tu jeszcze podziałać , żeby udało się poprawić odbiór .
Załączam schemat i zdjęcie skrzynki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Turystyczny DUX

Post autor: Marek7HBV »

Odbiornik posiada wewnętrzną {?} antenę ramową i w razie jej braku {niepodłączenia w punktach zaznaczonych na schemacie } może reagować, tak jak Kolega opisał. Jak zmienia się napięcie ARW na siatce pierwszego stopnia p.cz.? :D
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

A czy to radio faktycznie częstotliwość pośrednią 465 kHz?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Co do anteny ramowej wewnętrznej to mam ją podłączoną . Przećwiczyłem to dokładnie przy poprzednim bateryjnym Philipsie LX391B o którym pisałem na forum .
Sygnał z próbnika 465 kHZ z modulacją przepuściłem bo akurat taki mam , a nie ma on żadnej regulacji . Wydaje mi się że powinien sygnał przechodzić przez całe radio na wszystkich zakresach pomimo że jego pośrednia jest troszkę inna .
Myślałem że się obejdzie bez rozbierania kubków p.cz. ale jednak będę musiał się za to zabrać .
Dziękuję za serwisówkę , tyle że ja się poruszam w językach obcych angielskim, rosyjskim i francuskim . Inne ani w ząb .
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dotykanie siatki czwartej może powodować wzbudzenie i stąd te zniekształcenia,dlatego trzeba zmierzyć napięcie ARW w każdym przypadku pracy.Przy poprawnie zestrojonym torze p.cz. różnica częstotliwości miałaby znaczenie.Można przestroić tor na 465 kHz {jeśli konstrukcja filtrów bardzo to utrudnia,to łatwo jest zrobić generator na 455 wykorzystując popularny rezonator ceramiczny,by nie niszczyć orginałów. :D
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam
Nie jest problem w liczbach p.cz. 452 ,455 czy 465 , ale główny problem jest w liczbie 80 ....moich .lat .
Ale staram się jak mogę i nie poddaję się .
Pozdrawiam Edward
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam
Wróciłem do pomiarów napięć na lampach i tak : DL 41 ma na S2 i A około 78 V co powinno być dobrze. Lampy 1S 5 mają napięcia na S2 i A nie przekraczające 20 V . Lampy DF 91 i DK mają napięcie A około 77 V natomiast mają znacznie mniejsze napięcia S2 bo rzędu 45V dla
DF91 i 30 V dla DK 40.
Z niderlandzkiej instrukcji serwisowej dla modelu Philips LX 381 , wynikają trochę inne napięcia niż te moje pomierzone .
Tabelkę załączam i proszę Kolegów o łaskawe spojrzenie czy wartości napięć w moim modelu mogą mieć wpływ na jakość odbioru i czy próbować podciągać je do wartości napięć w tabelce .
Niezależnie od powyższego odlutowałem ARW i odbiór wtedy zanika zupełnie .
Pozdrawiam Edward
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Pomiar napięć siatki pierwszej jest dość trudny i obarczony błędami.Aby je mnimalizować stosuję szeregowo z sondą pomiarową rezystor 1M,umieszczony na jej końcu-zapobiega to potencjalmym wzbudzeniem układu.Stopień przemiany-na siatce pierwszej powinno być napięcie ujemne,o ile pracuje oscylator.Dotknięcie sondą pomiarową może gasić drgania.Stopień pośredniej przy braku sygnału -powinno być bardzo małe ujemne napięcie {z detekcji szumów},rosnące {w dół :lol: } wraz z sygnałem.Pomiar stopni sterujących m.cz. jest najtrudniejszy i -4,7 V wskazywałoby na wzbudzenie w chwili pomiaru.Zresztą wzmacniacz działa dobrze i można uznać że dość niskie napięcia na anodach są jeszcze do przyjęcia.Ogólnie prądy anod wszystkich stopni mieszczą się rozsądnych granicach.Problem z odbiorem jest zlokalizowany w obwodach wejściowych i najprostsze co można zrobić to pomiar omomierzem przejścia od siatki czwartej,przez przełącznik,do obwodów konkretnych zakresów. :D
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam
Zakończyłem prace przy bateryjnym klonie Philipsa . Radio gra dobrze na W-wie I i trochę na średnich w nocy z użyciem kilkumetrowej anteny pokojowej . Antena wewnętrzna też jest podłączona . Wstawiłem nieoryginalny głośnik , daje trochę lepszy odbiór w porównaniu z philipsowskim.
Niestety nasz przyjaciel ś.p. Tomasz nie zdążył naprawić oryginalnego głośnika , bo jakoś mi schodziło z doręczeniem , a póżniej było za póżno .
Dorobiłem do kompletu tylną ściankę , lakier na skrzynce i ściance jest tzw. młotkowy firmy H .... co niby jej wyroby można malować na rdzę .
Do kompletu brakuje mi tylko zrobienie pudełka na baterie . Mam przetwornicę z 6 lub 12 V, ale obawiam się że będą zbyt duże zakłócenia do uzyskania przyzwoitego odbioru .
Załączam kilka fotek łącznie z bliżniakiem.
Dzięki jeszcze raz Koledze Ballasttube za prezent , który choć po dosyć długim czasie , ale jednak zawędruje do ekspozycji .
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Witaj,Edwardzie,gratulacje i na zdrowie,niech Ci długo służy.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Jacek "b/t"