TV Antares 23-3 gubi sam nastawioną częstotliwość
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- walllker
- 625...1249 postów
TV Antares 23-3 gubi sam nastawioną częstotliwość
Szanowni koledzy, potrzebuje porady, wiele lat temu od jednego kolegi z forum otrzymałem TV Antares 23-3, telewizor działa po dzień dzisiejszy, stoi u mnie w małym pokoju, podłączony pod dekoder i modulator, i co jakiś czas oglądam sobie na nim jakiś stary czarnobiały Polski film, od taki powrót do przeszłości. Dwa lata temu padła w nim głowica, byłem zaskoczony, pierwszy raz spotkało mnie takie dziwne uszkodzenie, napięcia w normie, programator ok, a głowica na wszystkich zakresach trup. Wymieniłem na inną i TV działa do dziś, ale od kilku miesięcy prześladuje go z pozoru drobna usterka, dość upierdliwa której nie potrafię zdiagnozować. Po wymianie głowicy przez 1,5 roku było wszystko OK, ale obecnie jak TV się porządnie nagrzeje, czyli po około 15-20 minutach, zaczyna gubić sygnał z modulatora, wystarczy drobna korekcja potencjometrem strojenia w programatorze i wszystko na kolejne 20-30minut znów wraca do normy, czasami nic nie musze robić, TV na chwilę się od stroi i sam dostroi. Pomiary nie wykazują żadnych uszkodzeń, napięcia w normie, zasilacz pracuje w TV stabilnie, napięcia zasilające głowicę ok, programator na próbę założyłem inny i ten sam objaw, profilaktycznie zacząłem podejrzewać modulator i podłączyłem drugi, ale to także nic nie dało, np. modulatory doskonale współpracują z Szmaragdem 901, bo taki miałem pod ręką, a z antaresem nie. Dlatego podejrzewał TV a szczególnie układ stabilizacji napięcia strojenia oparty na UL1550l, co prawda napięcie na stabilizatorze jest stabilne 33,3V, a sama stabilizator nie wykazuje uszkodzenia, ale zastanawiam się czy pod wpływem nagrzewania TV, coś nie zaczyna pływać, bo jak TV jest otwarty na warsztacie to tego objawu nie ma. Zawsze dążę do zachowania jak to najdalej możliwe autentyczności TV, a obecnie mam totalny brak nówek UL1550l w metalowych obudowach. Czy zdarzało się wam że te stabilizatory uszkadzały się, pływały ich parametry pod wpływem temperatury, robiły jakieś psikusy, jak nie to wymiennie na inną, np.TAA550, KA33V. Proszę o wasze opinie.
Re: TV Antares 23-3 gubi sam nastawioną częstotliwość
Pamiętam, że w tych głowicach wymieniało się kondensatory ceramiczne przy varikapach, dostawały upływności.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Akurat UL1550L się właśnie w ten sposób psuł. Nie musi być koniecznie ten układ i w metalowej obudowie....możesz wstawić KA33V i każdy inny jego odpowiednik.
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_taa550.html
Taka usterka jak Twoja często trapi stare amplitunery, które mają głowice UKF strojone warikapami, tam stosowano TAA550 i też kilka razy widziałem ten układ zepsuty.
A nie wolał byś tak zrobić?
https://edw.elportal.pl/pdf/k04/05_01e.pdf
TL431 mniej "płynie" z temperaturą, niż ten ponad 50 letni układ, będący w istocie diodą Zenera.
,, Proszę o wasze opinie.,,
[Awaryjność głowic zntegrowanych była tak duża,że nawet powstawały serwisy zajmujące się naprawą tego,dość drogiego,podzespołu.Wysiadały {dostawały upływności kodensatory} oraz diody warikapowe.Ze względu na połączenie równoległe tych elementów namierzenie usterki było kłopotliwe i wymagało jednoczesnego pomiaru w kilku punktach.Nie pisze Kolega na którym zakresie odbiera sygnał z modulatora,ale sugestia podłączenia pod Szmaragda oznacza że chyba niski zakres?A to oznacza że zmiany napięcia muszą być duże.Można ułatwić sobie diagnozę odłączając UHF {zasilanie warikapów wewnątrz głowicy}.Ale w pierwszej kolejnośći należy sprawdzić potencjalne przyczyny rozstrajania,czyli czyli stabilizator scalony i bocznikujący go kondensator.W praktyce należy podłączyć miernik i obserwować zmiany na 1550,oraz oczywiście odbiór {wskazany obraz kontrolny}.Następnie przełączyć miernik na wejście strojenia głowicy i przy występujących zmianach napięcia obliczyć sobie wartość procentową tychże.Tam gdzie są większe zmiany,tam jest usterka.Praktycznie należy wymienić kondensatory blokujące nie tylko napięcie przestrajania,ale także zasilania głowicy i przełączania zakresów.Z czasów,,telewizyjnych,, zostało mi pudełko uszkodzonych głowic,które miały pojechać do serwisu-ale nie zdążyłem wysłać przed rewolucją japońsko/chińsko/koreańską

[Awaryjność głowic zntegrowanych była tak duża,że nawet powstawały serwisy zajmujące się naprawą tego,dość drogiego,podzespołu.Wysiadały {dostawały upływności kodensatory} oraz diody warikapowe.Ze względu na połączenie równoległe tych elementów namierzenie usterki było kłopotliwe i wymagało jednoczesnego pomiaru w kilku punktach.Nie pisze Kolega na którym zakresie odbiera sygnał z modulatora,ale sugestia podłączenia pod Szmaragda oznacza że chyba niski zakres?A to oznacza że zmiany napięcia muszą być duże.Można ułatwić sobie diagnozę odłączając UHF {zasilanie warikapów wewnątrz głowicy}.Ale w pierwszej kolejnośći należy sprawdzić potencjalne przyczyny rozstrajania,czyli czyli stabilizator scalony i bocznikujący go kondensator.W praktyce należy podłączyć miernik i obserwować zmiany na 1550,oraz oczywiście odbiór {wskazany obraz kontrolny}.Następnie przełączyć miernik na wejście strojenia głowicy i przy występujących zmianach napięcia obliczyć sobie wartość procentową tychże.Tam gdzie są większe zmiany,tam jest usterka.Praktycznie należy wymienić kondensatory blokujące nie tylko napięcie przestrajania,ale także zasilania głowicy i przełączania zakresów.Z czasów,,telewizyjnych,, zostało mi pudełko uszkodzonych głowic,które miały pojechać do serwisu-ale nie zdążyłem wysłać przed rewolucją japońsko/chińsko/koreańską

Radzę wyprowadzić przewód pomiarowy od 1550 na zewnątrz, podłączyć miernik i w normalnie użytkować telewizor. W trakcie, gdy zacznie pływać zobaczyć na miernik. Często przy otwartym chassis i obudowie po krótkim czasie nic się nie dzieje, a zaczyna pływać dopiero jak są normalne warunki pracy.
-
- 3125...6249 postów
Sprawdź jeszcze opór ( chyba 33 k.) zasilający UL1550. Miałem przypadki że był nadpalony i zanim wysiadł to się takie cuda działy.
- walllker
- 625...1249 postów
Dziękuję koledzy za podpowiedzi, mam wrażenie że wszyscy mają rację. Na razie wymieniłem rezystor wpięty w układ UL1550l 27k, kondensator 6n8 oraz kupiłem nówki sztuki UL1550l i podmieniłem, sytuacja poprawlia się, otóż nadal tv się odostraja, ale dużo rzadziej maks 1 raz na godzinę, i prawie zawsze po około 2-5 sekundach sam się dostraja, tyle że teraz zmieniły się objawy, otóż na chwilę przed odstrojeniem ścisza się głos, samoczynie, na chwilę pojawią się biały obraz, potem pasy jakby braku synchronizacji V i H w głosniku powstają głosne trzaski, pojawią się śnieg i szum, a potem wszystko wraca do normy, bez moje ingerencji, tak jakby na chwilę wyłączała się całą głowica lub p.cz, albo zasilanie głowicy lub p.cz znikło i wróciło do normy, jeszcze raz dokładnie sprawdzę zasilanie i jak nic nie znajdę podmienię kondensatory przy varikapach zestroje głowice i zobaczymy co dalej bo objaw jest zarówno na zakresie VHL jak i UHF
-
- 1875...2499 postów
Miałem tak w Silelis 42tc401 najpierw był obraz z wypalającą kineskop bielą i trzaski w głośniku + widoczna co któraś linia powrotu ( myślę sobie może ten typ tak ma ) , wylutowałem i wlutowałem ponownie podejrzany o awarię układ matrycy RGB przylutowując nie wlutowany przewód , jest obraz , ledwo widoczny i tego czarno-biały i ostra biel . Uciąłem na szybko ten przewód będąc pewnym , że to jego wina . Brak obrazu - tylko biel . Mierzę napięcia na matrycy RGB i są takie jak były . Na kolektorach wzmacniaczy wizji 125V DC - nagle głośne pyk i smród ozonu i intensywne "cykanie " z wnętrza trafa WN , mierzę szybko napięcia na wzmacniaczach wizji i co 21V DC a było 125V - padło trafo WN . Fonia normalnie . Więc uważaj aby nie "usmażyć "trafa WN
- walllker
- 625...1249 postów
Problem rozwiązany, jednak nie leżał on tylko w samym telewizorze, a w cudownych chińskich modulatorach, kiedy miałem podłączony inny TV dokładnie Koral było ok, ale tylko do czasu, po 2 godzinach zaczęły robić się te same objawy co na Antaresie, podłączyłem 2 modulator i to samo, mało muślący otworzyłem oba modulatory i zdziwko, mimo że oba różnych firm z czego jeden to rodowity chińczyk to drugi niby made in France, a płytka z elektroniką dokładnie ta sama co w chińskim, tyko inne obudowy i naklejki, w obu modulatorach ostro spuchnięte elektrolity w zasilaczu, jest tam prosty zasilacz impulsowy dający dziwne napięcie 7,8V po wymianie elektrolitów w modulatorach telewizory działają niezawodnie od 2 tygodni, wszystkie objawy ustąpiły. Nie ma jak produkt chiński z kiepskimi elektrolitami, dodam że rodowity chiczyk kupiony jako nówki sztuka z 5 lat temu podrabiany francuz z chińskimi bebechami 8 lat temu. Zastanawiam się czy ktoś ma schemat modulatora TV na tranzystorach na jeden kanał żeby sobie zrobić samemu, bo współczesne produkty zbyt trwałe nie są.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W którymś z czasopism elektronicznych (chyba Nowy Elektronik albo Elektronik Hobby) w okolicy 2000 roku opublikowano schemat nadajnika TV na pasmo VHF (1 lub 2 kanał, na pewno poniżej 100MHz) na specjalizowanym układzie scalonym.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 6250...9374 posty
Jeszcze nie tak dawno modulator na kanały 1-60 kosztował od 45zł.jeden, zafoliowana nówka, trafilem na Wolumenie znacznie taniej. Tego były tysiące na krajowym rynku, gdzie to się wszystko podziało.......
- walllker
- 625...1249 postów
Chyba wiem ojakim modulatorze mówicie był opisany w AVT koło właśnie 2000 roku zbudowany bodajrze na MC1374 tyko że ten układ nie tak łatwo zdobyć, dostępny jest jeszcze w sklepie wysyłkowym AVT dlatego wołałbym schemat czegoś na Polskich lub europejskich tranzystorach z opisem cewek i filtrów, a o taki schemat też nie łatwo
- disaster
- 1250...1874 posty
https://artmedia-sklep.pl/2082-modulato ... -1-69.html
Ogólnie urządzenia instalacji antenowych ten firmy są niezawodne.
To akurat zabawka, ale Terra produkuje też kompletne stacje czołowe i inne takie.
Ogólnie urządzenia instalacji antenowych ten firmy są niezawodne.
To akurat zabawka, ale Terra produkuje też kompletne stacje czołowe i inne takie.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
- walllker
- 625...1249 postów
Bardzo ciekawy układ warto się przyjrzeć tym bardziej skoro kolega poleca
Takie coś całkowicie wystarcza-jedynie zasilanie należy stabilizować. http://electronics-diy.com/schematics/865/01.jpg