TTG-KT88PP czy LO PP80-1 ?

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
PiotrRDiablo
75...99 postów
75...99 postów

TTG-KT88PP czy LO PP80-1 ?

Post autor: PiotrRDiablo »

Witam.
Pytanie do znawców tematu. Który z tych 2 transformatorów wybrać do układu z KT88 PP ?
Nigdy nie stosowałem w stopniu wyjściowym transformatorów toroidalnych i przyznaję że mnie trochę kusi.
Który będzie lepszy ?
Awatar użytkownika
Michal_Pol
250...374 postów
250...374 postów

Re: TTG-KT88PP czy LO PP80-1 ?

Post autor: Michal_Pol »

Możesz śmiało iść toroidy, lepszy bas, lepsze wysokie. No i jest mniejszy. U mnie od roku "testują się" 10 watowe na 6P9.
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

Mnie się wydaje, że w tym przypadku to zupełnie kwestia gustu. Oba będą działać. Jeżeli cena jest mocno różna, to warto wziąć tańsze.
RomekD kiedyś bardzo wnikliwie badał różne transformatory, nie wiem czy zamieszczał wyniki na forum, trzeba by poszukać.
Awatar użytkownika
PiotrRDiablo
75...99 postów
75...99 postów

To że będą działać to się domyślam :D
Chodziło mi o praktyczne uwagi z użytkowania, ponieważ nigdy nie stosowałem transformatorów toroidalnych w stopniu wyjściowym (kształtkowe motałem dla siebie na ręcznej, prymitywnej nawijarce) jestem ciekaw wszelkich opinii z użytkowania.
TTG-KT88PP są tańsze o 140 PLN i lżejsze. Nie wiem tylko jak z jakością wykonania (po parametrach i wymiarach wyglądają dobrze) nigdy nie stosowałem transformatorów z toroidy.pl, z kolei jakość transformatorów Pana Leszka Ogonowskiego znam i w te właśnie celowałem.
W toroidalnych kusi mnie to, że powinny mieć dużo lesze sprzężenie magnetyczne pomiędzy uzwojeniami (tak sądzę) z racji kształtu rdzenia.
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

Oczywiście. Chodziło mi o to, że oba będą działać dobrze. Sprzężenie magnetyczne toroida będzie lepsze, ale w EI będzie wystarczająco dobre, żeby uzyskać pełne pasmo. Toroid, z racji ogromnej przenikalności rdzenia, może bardzo źle reagować na nawet odrobinę niesymetryczne prądy spoczynkowe lamp. Z tego samego powodu może wnosić większe zniekształcenia przy mocnych sygnałach niskich częstotliwości, mimo że jego pasmo będzie szersze. Nie wiem też jak z rezonansami powyżej pasma, o które łatwiej przy sporych pojemnościach wynikających z geometrii toroida. Możliwe, że będziesz musiał użyć trochę więcej elementów kompensujących w różnych miejscach.
Ale podkreślam, że są to moje teoretyczne przypuszczenia, bo nie mam doświadczenia z tymi konkretnymi modelami. Musiałbyś zapytać kogoś, kto je porównywał. Jedyne, co wiem na pewno, to że 140zł piechotą chodzi coraz rzadziej :)
Awatar użytkownika
PiotrRDiablo
75...99 postów
75...99 postów

dokładnie to 2x140 :D
O tym, że nawet niewielkie niesymetrie prądów spoczynkowych mają przy transformatorze toroidalnym znaczenie, wiem dlatego (m.in.) wybrałem układ ze stałą polaryzacją z regulacją napięcia siatkowego na wieloobrotowych potencjometrach i wyprowadzeniem do miernika zewnętrznego (ewentualnie wmontuję na panel przedni jakiś cyfrowy miliwoltomierz - ale raczej nie - o tym zdecyduję na końcu).
Co do większych pojemności międzyuzwojeniowych też brane pod uwagę, ale jeśli osiągnę 20 Hz - 20 kHz na -3 dB to będzie dla mnie "full wypas" :D
A rezonans - zobaczy się, skoro ludzie budują wzmacniacze na transformatorach toroidalnych problem jest do ogarnięcia.
ODPOWIEDZ