Stałem się zimą posiadaczem curve tracera uTracer 6. Posłużył mi do pozyskania charakterystyk ciekawego, radzieckiego i niskonapięciowego nuwustora 6S63N. Zainteresowanie tą lampą wynikło z planów zbudowania hybrydowego wzmacniacza - boostera słuchawkowego, zasilanego bateryjnie z powerbanku. Podawane dane charakterystyczne były zachęcające ale dostępne w internecie charakterystyki niestety są praktycznie bezużyteczne.
Cóż więc pozostało, mając curve tracer samemu zdjąć charakterystyki tej lampy. Dość rzadkiej niestety od chwili wybuchu w ostatnich dniach lutego wojny trudniej już dostępnej. No ale trudniej jest nabyć układy scalone niż te lampy.
No to od czego zaczniemy, może od samych charakterystyk. Tu dodam kilka słów wyjaśnienia co to tych "skoków" Otóż zacznijmy że ten curve tracer to zaprojektowano dla zakresu pomiarowego aż do 1000 V i aż do 1000 mA. Praca z napięciami poniżej 50 mA i prądami poniżej 25 mA zoancza iż zaprojektowany z kilkoma kompromisami układ tego tracera ujawni chociażby skutki przełączania wzmocnień użytych wzmacniaczy o programowalnym wzmocnieniu.
Jak już mamy charakterystyki to kusi dopasować model SPICE. Dla triod to łatwe bo mamy tylko jedną elektrodę sterującą. Nie potrzeba używać kombajnu jak ExtractModel a wystarczy manualnie dopasować krzywe wykreślane modelu z dobieranymi ręcznie jego parametrami do wyrysowanych charakterystyk. Użyłem zmodyfikowanego paint_kit.
Oto rezultat dopasowania model do zdjętych charakterystyk.
Ten rysunek przedstawia też punkt pracy dla projektowane stopnia tegoż wzmacniacza - boostera. Ponadto do modułu wstawiłem pojemności międzyelektrodowe zmierzone mostkiem RLC zimnej lampy wraz tymi długimi wyprowadzeniami.
Ostatecznie model SPICE przedstawia się następująco:
Kod: Zaznacz cały
**** 6S63N_LV ******************************************
* Created on 05/03/2022 14:05 using paint_kit.jar 3.1
* www.dmitrynizh.com/tubeparams_image.htm
* Plate Curves image file: 6s63n1a2.bmp
* Generated with uTracer 6.1 by T.Proszynski
* Data source link:
*----------------------------------------------------------------------------------
.SUBCKT 6S63N_LV 1 2 3 ; Plate Grid Cathode
+ PARAMS: CCG=3.5P CGP=2.4P CCP=1.3P RGI=2000
+ MU=21.06 KG1=145.01 KP=43.56 KVB=276.6 VCT=0.1119 EX=1.316
* Vp_MAX=50 Ip_MAX=25 Vg_step=0.5 Vg_start=0 Vg_count=9
* Rp=4000 Vg_ac=55 P_max=40 Vg_qui=-48 Vp_qui=300
* X_MIN=130 Y_MIN=91 X_SIZE=647 Y_SIZE=452 FSZ_X=1938 FSZ_Y=1038 XYGrid=false
* showLoadLine=n showIp=y isDHT=n isPP=n isAsymPP=n showDissipLimit=y
* showIg1=n gridLevel2=n isInputSnapped=n
* XYProjections=n harmonicPlot=n dissipPlot=n
*----------------------------------------------------------------------------------
E1 7 0 VALUE={V(1,3)/KP*LOG(1+EXP(KP*(1/MU+(VCT+V(2,3))/SQRT(KVB+V(1,3)*V(1,3)))))}
RE1 7 0 1G ; TO AVOID FLOATING NODES
G1 1 3 VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG1}
RCP 1 3 1G ; TO AVOID FLOATING NODES
C1 2 3 {CCG} ; CATHODE-GRID
C2 2 1 {CGP} ; GRID=PLATE
C3 1 3 {CCP} ; CATHODE-PLATE
D3 5 3 DX ; POSITIVE GRID CURRENT
R1 2 5 {RGI} ; POSITIVE GRID CURRENT
.MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N)
.ENDS
*$