Marshall Valvestate - uszkodzony włącznik sieciowy IT4100200

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Marshall Valvestate - uszkodzony włącznik sieciowy IT4100200

Post autor: thrasher »

Witam
Wraca temat VS-ta.
Po udanej naprawię preampu - okazało się że właściciel wzmacniacza ma kłopot z włącznikiem sieciowym. Po upałach latem - suwak ze stykami czasem się zawieszał w tylnym położeniu ( OFF ) - więc właściciel zmuszał go do pracy wielokrotnym ( przyznał się do 2 setek ) "pstrykaniem" licząc ze "zaskoczy". Gość tak długo "pstrykał" - aż przycisk włącznika się wypstrykał i przestał się blokować w tylnym położeniu w pozycji ON ( suwak ze stykami i sam przycisk włącznika to dwa osobne elementy ). Mechanicznie wsio wygląda OK. Nic się nie ukruszyło/ułamało. Nie wygląda aby czegoś brakowało.
Niestety zapomniałem zrobić fotkę zapadki która odpowiada za blokowanie przycisku w tylnym położeniu.
Po rozłożeniu i użyciu odpowiedniego smarowania - suwak ze stykami zaczął współpracować. Niestety zapadka zlokalizowana w przedniej części "nie podjęła funkcji życiowych"...
Finalnie tymczasowo zablokowałem klientowi włącznik w pozycji ON i do czasu wymiany operuje wtyczką w kablu zasilania.

Ma ktoś doświadczenie z wymianą tego włącznika? Szukam zamiennika lub sprawnego wylutu.
Włącznik IT4100200 dostępny jest jedynie w Ju.Es.Ej ( Stanach ) i cena z dostawą do PL jest zaporowa...

Jeśli nie znajdę podobnego zamiennika - wyprowadzę przewody na tył obudowy i zamontuję jakiś porządny włącznik dźwigniowy...
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Re: Marshall Valvestate - uszkodzony włącznik sieciowy IT4100200

Nie mogę już edytować a fotka się nie wkleiła
MARSHALL VS80_włącznik.JPG
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Przypomina trochę isostat jaki stosowano jako wyłącznik zasilania w polskich radioodbiornikach stereofonicznych np. Duet czy Amator.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
A od złomowych "klocków" Hi-Fi z lat 90-tych by nie podszedł czasem?
Albo "na upartego" od jakiegoś TV czy starego zasilacza AT od PC by można wstawić.
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki Panowie za zainteresowanie i odp.

Tak. Zgadza się. Jest podobny do Isostat-a Unitry. Mam takie i niestety nie pasuje rozstawu pinów. A jest to o tyle kluczowe że oryginał jest wlutowany w PCB... Nie chce rzeźbić i kombinować na oryginalnym PCB.
Moje Isostaty są na 2A podczas gdy oryginał 4A - ale akurat nie taki problem po power fuse jest na 1A

Wrzucam link do karty produktu oryginału ( firmy APEM )
https://octopart.com/datasheet/it4100200-apem-6116890

Jeśli ktoś z was ma Isostata z pinami do PCB ( wiem ze wersje z oczkami da się przerobić ) o rozstawie i wielkości zbliżonej do oryginału - proszę napisać tutaj.
Po weekendzie pogadam z Amptone o dokładnych wymiarach ( rozstawie pinów ) tego co mają na swojej stronie:
https://amptone.pl/5011-przelacznik-prz ... tv8-on-off
In Gain I Trust
ODPOWIEDZ