Lampowy mini oscyloskop DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Lampowy mini oscyloskop DIY
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1875...2499 postów
Re: Lampowy mini oscyloskop DIY
Projekt fajny tylko skąd wziąć u nas tak małą i krótką lampę oscyloskopową ? 

Na takiej to by wyszedł nieco większy ale za to ładny prostokątny
ekran z naniesioną siatką.
ekran z naniesioną siatką.
-
- 6250...9374 posty
Praktycznie nie ma na rynku więc spytam (czysto teoretycznie....) jaka jest dziś do przyjęcia ,,umiarkowanie zasadna'' cena za 3ŁO1I oraz 5ŁO29I?
-
- 2500...3124 posty
a lampy z kamer ?
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Niestety, wszystkie lampy obrazowe, które widziałem w wizjerach przenośnych kamerach, miały magnetyczne odchylanie wiązki elektronowej. Z tego powodu nie nadawałyby się do mini oscyloskopów DIY...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Za 1szt 3ŁO1I dam 3szt 5ŁO29Icirrostrato pisze: ↑śr, 31 sierpnia 2022, 09:10 Praktycznie nie ma na rynku więc spytam (czysto teoretycznie....) jaka jest dziś do przyjęcia ,,umiarkowanie zasadna'' cena za 3ŁO1I oraz 5ŁO29I?

-
- 6250...9374 posty
No i jeszcze nieśmiertelna B6S1 pasująca np. do MINI4. Prawdę powiedziawszy dziś budowa jakiegokolwiek czegoś oscyloskopopodobnego, przy obecnych cenach używanego sprzętu 2kanały analog/kilkadziesiąt MHz, jest dla nadzwyczaj katujących się sportowców ekstremalnych. Jeśli już kogoś jednak przypili to może raczej coś w stylu nano na krzemem i kto zmieści w mniejszej obudowie. Ale wykonanie wskaźnika sygnału mcz do wzmacniacza (temat skrajnie niepopularny?) jest jeszcze dalej możliwe, proste, tanie i z dostępnych bez problemu (jeszcze...) elementów...lampy oscyloskopowe (jedna XY lub dwie z niewyzwalaną podstawą czasu dla każdego kanału stereo), tranzystory np. BF459 itd.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Fajna sprawa taki wskaźnikcirrostrato pisze: ↑śr, 31 sierpnia 2022, 16:20 Ale wykonanie wskaźnika sygnału mcz do wzmacniacza (temat skrajnie niepopularny?) jest jeszcze dalej możliwe, proste, tanie i z dostępnych bez problemu (jeszcze...) elementów...lampy oscyloskopowe (jedna XY lub dwie z niewyzwalaną podstawą czasu dla każdego kanału stereo), tranzystory np. BF459 itd.

Mam taką fajną małą lampę, czarno białą szczęśliwie razem z cewkami odchylajacymi, dostałem od kolegi Szrot Majster, czeka na zastosowanie

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Chodzi o goniometr? https://www.youtube.com/watch?v=YrrgYvgqKoo
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=18&t=32024

https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=18&t=32024
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 6250...9374 posty
Jako chomik nienaprawialny przegrzebałem swoje zasoby literatury i znalazłem schemat (Zbigniew Szpakowski SP5AHY ,,Pomiary w radiokomunikacji amatorskiej'' strona 184) oscyloskopu na 3ŁO1I ale na lampach żołędziowych (sztuk pięć plus jeden noval), zakładając, że wystarczył by do zabawy jeden zakres podstawy czasu (nikt takiego ,,sprzętu pomiarowego'' dziś na serio raczej nie bierze) odpada np. przełącznik podzakresów podstawy czasu (ciekawy przejrzysty układ na 6N16B), może dzielnik wejściowy i parę innych elementów i taka zabawka mogła by być naprawdę w stylu nano.
-
- 6250...9374 posty
Oczywiście na lampach paluszkowych....cirrostrato pisze: ↑pt, 2 września 2022, 06:59 Jako chomik nienaprawialny przegrzebałem swoje zasoby literatury i znalazłem schemat (Zbigniew Szpakowski SP5AHY ,,Pomiary w radiokomunikacji amatorskiej'' strona 184) oscyloskopu na 3ŁO1I ale na lampach żołędziowych (sztuk pięć plus jeden noval), zakładając, że wystarczył by do zabawy jeden zakres podstawy czasu (nikt takiego ,,sprzętu pomiarowego'' dziś na serio raczej nie bierze) odpada np. przełącznik podzakresów podstawy czasu (ciekawy przejrzysty układ na 6N16B), może dzielnik wejściowy i parę innych elementów i taka zabawka mogła by być naprawdę w stylu nano.