Piecyk węglowy tzw koza
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- taipan3
- 1250...1874 posty
Piecyk węglowy tzw koza
W związku z tym że państwo doi mnie na każdym kroku , postanowiłem te sytuację odwrócić i wystąpić o dotacje węglowa. Kominek to nie do końca to co jest potrzebne , więc potrzebuje koze albo cokolwiek innego na nasze czarne złoto któreho mieliśmy mieć na następne 200 lat.
Jak ktoś ma w pobliżu stolicy to wymienię na dobrą lampowe , transformatory , wodę ognista lub coś innego.
Jak ktoś ma w pobliżu stolicy to wymienię na dobrą lampowe , transformatory , wodę ognista lub coś innego.
-
- 375...499 postów
Pocztowki z republiki absurdu

Uwazaj co piszesz w podaniu o prosbe o mozliwosc zlozenia whiosku o zakup wegla.

https://wydarzenia.interia.pl/autor/irm ... Id,6180591
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Re: Piecyk węglowy tzw koza
Witam
Będziesz w w Krakowie to masz.
Pozdrawiam
tedi.
Będziesz w w Krakowie to masz.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
- taipan3
- 1250...1874 posty
Teściowa opala węglem więc się nie zmarnuje .
-
- 6250...9374 posty
,,Deklarację'' czym ogrzewam dom złożyłem choć w spisie powszechnym tez podałem (grzeję gazem, o kominku nie wspominałem, co będę urzędnikom mącił w łebkach....), teraz prezes ROD (mam ,,domek'' 2,5x3m, nawet komina brak) kazał złożyć ,,deklarację'' czym ogrzewam i zobaczył gest Kozakiewicza. Ludzie nie dajmy się totalnie ogłupiać........
- taipan3
- 1250...1874 posty
Tedi do Krakowa daleko ja z Warszawy, ale bardzo dziękuję za propozycje
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
U nas podczas budowy domu murarze się grzali przy tym, zarazem "utylizowali" odpady....palili gumy, buty, szmaty....czarny dym z komina walił cały dzień
Mam tą "kozę" ale z Kociewia trochę daleko a i piecyk mi się też przyda...u nas pali się w okolicy czym popadnie a najchętniej palone są opony i wygłuszenia ze starych aut i autobusów.
A tak zwany "Prezes" powiedział, że można palić wszystkim Z WYJĄTKIEM OPON.....na szczęście ja już nie będę śmieciem palił, już fotowoltaika pracuje a za kilkanaście dni będzie pompa ciepła.
Na wypadek "W" mam żeliwny piec ale żeby śmieciami w salonie palić
...choć znam jednego takiego idiotę, co płytami meblowymi pali w takim piecu od 20 lat.
U nas podczas budowy domu murarze się grzali przy tym, zarazem "utylizowali" odpady....palili gumy, buty, szmaty....czarny dym z komina walił cały dzień

Mam tą "kozę" ale z Kociewia trochę daleko a i piecyk mi się też przyda...u nas pali się w okolicy czym popadnie a najchętniej palone są opony i wygłuszenia ze starych aut i autobusów.
A tak zwany "Prezes" powiedział, że można palić wszystkim Z WYJĄTKIEM OPON.....na szczęście ja już nie będę śmieciem palił, już fotowoltaika pracuje a za kilkanaście dni będzie pompa ciepła.
Na wypadek "W" mam żeliwny piec ale żeby śmieciami w salonie palić

-
- 6250...9374 posty
Prezes nie ma samochodu więc nie wie, że są przecież opony zimowe a ten czas nadchodzi.Szrot majster pisze: ↑pn, 12 września 2022, 00:09 A tak zwany "Prezes" powiedział, że można palić wszystkim Z WYJĄTKIEM OPON.....
Koledzy, jeden z użytkowników naszego Forum opowiedział mi o tym, że w jego miejscowości (położonej kilkanaście kilometrów od Zawiercia) żaden z mieszkańców, poza nim jednym, od kilku lat nie wystawia już worków z "plastikami". Wszystko to "idzie w kominy"...
Ponoć w okresie grzewczym smród spalanych plastików i płyt wiórowych jest taki, że nie można wyjść z domu na spacer. U mnie pewnie będzie podobnie, gdyż podczas ostatniego wywożenia worków z plastikiem też dostrzegłem, że niektórzy z sąsiadów przestali je wystawiać...
Co się dziwić, skoro "Naczelnik Państwa" pozwolił...
Pozdrawiam
Romek

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Poza tym węgiel jest drogi, inne paliwa stałe też mocno podrożały a także gaz, więc ludzie będą zimą palić co tylko ogień chwyci, nie każdy ma las aby sobie drzewo ściąć czy chrust pozbierać

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- Copper_Lucas
- 100...124 posty
Fajnie się u Was bawią, u mnie na przedmieściach Katowic, które uchodzą w Polsce za miasto brudu, smrodu i smogu wystarczy żółtawy dymek z komina(odgazowanie węgla) i sąsiedzi za kilka dni fundują Ci wizytę Straży Miejskiej, oględziny kotłowni, rachunków i certyfikatów(!) za węgiel, pobieranie próbek popiołu i wymaz z komina. 

Słowo klucz ,,pozwolił,, nie dotyczy ,,nie popierających,, czynnie {i tu jest pies pogrzebany}.

Gdy ostatnio byłem w poczekalni "Zagłębiowskiego Centrum Onkologii" w Dąbrowie Górniczej (od kilku lat bywam tam dość często, ze względu na chorobę bliskiej mi osoby), te kilka godzin siedzenia uprzyjemniałem sobie czytaniem książki (dużo osób w poczekalni miało w tym czasie wzrok wpatrzony w ekrany smartfonów). Przez korytarz w pewnym momencie przechodziło dwóch "gimbazjalistów", z których jeden dość głośno i wyraźnie powiedział do drugiego: "patrz, jaki frajer, chyba wrócił do szkoły, książkę czyta...". Podskoczyło mi ciśnienie, ale dalej poświęcałem czas lekturze. Pomyślałem, że gdybym im zwrócił uwagę, może zostałbym przez nich oskarżony o napad, nieuzasadnioną agresje lub coś jeszcze gorszego (ewentualnie dostał w "dziób"...). Oni pewnie widzieliby lepsze wykorzystanie tej książki, w czasie zbliżających się problemów z zimowym ogrzewaniem mieszkań. Ale doczekaliśmy czasów...
Pozdrawiam
Romek

Pozdrawiam
Romek
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Bo paliwo stałe w popularnym kopciuchu trzeba rozpalać od góry, tj, podpałkę umieścić na górze paliwa. Jeszcze nie tak dawno paliłem tak drewnem w piecu kaflowym i praktycznie nie było widać dymu z komina.Copper_Lucas pisze: ↑pn, 12 września 2022, 15:08 Fajnie się u Was bawią, u mnie na przedmieściach Katowic, które uchodzą w Polsce za miasto brudu, smrodu i smogu wystarczy żółtawy dymek z komina(odgazowanie węgla) i sąsiedzi za kilka dni fundują Ci wizytę Straży Miejskiej, oględziny kotłowni, rachunków i certyfikatów(!) za węgiel, pobieranie próbek popiołu i wymaz z komina.![]()
Ratujmy stare tranzystory!
U nas to tak nie działaCopper_Lucas pisze: ↑pn, 12 września 2022, 15:08 Fajnie się u Was bawią, u mnie na przedmieściach Katowic, które uchodzą w Polsce za miasto brudu, smrodu i smogu wystarczy żółtawy dymek z komina(odgazowanie węgla) i sąsiedzi za kilka dni fundują Ci wizytę Straży Miejskiej, oględziny kotłowni, rachunków i certyfikatów(!) za węgiel, pobieranie próbek popiołu i wymaz z komina.![]()

Kiedyś już wrzucałem na nasze Forum mój film, pokazujący ograniczoną dymem widoczność na moim osiedlu w okresie zimowym. Jest po prostu tragicznie i z każdym kolejnym rokiem gorzej. Ruch samochodowy nie wywiera najmniejszego wpływu na poziom smogu w mniejszych miastach. Za to palenie "czegokolwiek" w piecach centralnego ogrzewania ma kluczowe znaczenie. Obecnie w mojej okolicy poziom pyłów PM10 ledwo osiąga 10% normy, a pyłów PM2.5 wynosi 22% normy.
W zeszłym roku przejrzystość powietrza na mojej ulicy pokazałem na filmie z linku:
https://www.youtube.com/watch?v=8TElcOa2Ffk
W tym czasie domowy filtr powietrza włączał się na pełne obroty i pokazywał fatalny stan powietrza w domu (sygnalizowała to czerwona kontrolka).
Pozdrawiam
Romek