Dobry,
Jestem nowy na forum , nie bardzo jeszcze obeznalem sie w strukturze watkow, aczkolwiek nie znalazlem niczego na temat, w ktorym potrzebuje pomocy, wiec to jest moj pierwszy post. W Miedzyczasie dziekuje za akceptacje i przyjecie do forum.
Mam mniej wiecej 45-cio letni, 9-cio calowy, monochromatyczny monitor, ktory jest bardzo prosty w konstrukcji i nie specjalnie ma powod, zeby nie dzialal, ale praktycznie wszystkie przwody z tytulu wieku sparcialy i z niektorych po prostu odpadla otoczka izolacyjna, co moglo by potencjalnie doprowadzic do zwarcia. Wiekszosc przewodow jest wlutowana w punkty z obu stron lecz jeden zestaw jest podpiety do kineskopu przy pomocy gniazda, ktorego nigdzie nie moglem znalezc. Postanowilem wiec otworzyc to gniazdo i zajrzec co jest w srodku i wyglada to tak jak na pierwszym zalaczniku.
W teorii wystarczyl by albo termoskurcz albo nawet tasma izolacyjna, ale to jest maszyna, ktora chcialbym odrestaurowac tak, zeby dzialala przez nastepne 45 lat.
Tutaj nie musze sie spieszyc i nie mam sytuacji, gdzie musze wypchnac dzialajaca maszyne najszybciej jak sie da, wiec jesli by sie udalo dokupic, lub dopasowac do tego piny bylbym bardziej zadowolony.
Gniazdo zakladane jest na kineskop takze tez nie chcialbym przesadzac ze "sztukowaniem" i jesli byla by mozliwosc to jest cos, co wolalbym wymienic na nowe.
Mozna by tez w teorii dopasowac cale gniazdo, ale to jest oryginalne i chcialbym je zostawic.
Posiadam profesjonalna zaciskarke i dokupilem nowe przeowdy, brakuje mi tylko sposobu, zeby albo znalezc model, albo dobrac piny, ktore wchodza w to gniazdo i poprosze o pomoc, jesli ktos wie jak takich rzeczy szukac.
Pozdrawiam.
Pin do bardzo starego gniazda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Pin do bardzo starego gniazda
Witam
Gniazdo typu heptal, stosowane w telewizorach Junost, Vela, Neptun 150. Można użyć takie zamiast oryginalnego.
Gniazdo typu heptal, stosowane w telewizorach Junost, Vela, Neptun 150. Można użyć takie zamiast oryginalnego.
Ratujmy stare tranzystory!
Re: Pin do bardzo starego gniazda
Udało mi się znaleźć identyczne piny zaciskowe.
Na fotkach gniazdo po wymianie kabli.
Pozdrawiam.
Na fotkach gniazdo po wymianie kabli.
Pozdrawiam.