Pytałem na Elektrodzie o układ pozytywki na TTL-ach, o ten schemat Układ ten zadziałał poprawnie, sam znalazłem przyczynę, którą był UL1111 nowy i bubel, po wymianie układ ruszył "od kopa".
Brali w tym temacie koledzy cirrostrato i kaem, niestety Elektroda słynie z trolli i ogólnej niechęci do ludzi początkujących i temat został "zaorany", wcześnie doniesiono na mnie i dostałem chamskiego maila

Chodzi mi o układ zbudowany na innych układach i mający 16 rejestrów z układem 74154, o ten Kolega kaem pisał, że w tym układzie jest błąd, który potem skorygowano, czy kolega cirrostrato(który ma doświadczenie z takim układami sprzed pół wieku) mógłby ocenić czy jest i gdzie jest, żebym czasu na szmelc nie trwonił i nie powielał czyichś błędów.
Pierwsze to potencjometry, na schemacie są 4,7k ale w tamtym układzie były 100k a podobno to nie jest wartość krytyczna.
Mam sporo 100k, jutro dojdzie jeszcze 30 sztuk tych starych NOS-ów TESLA, tez 100k. Sprzedawca ten ma też za grosze 4,7k ale nie wiem czy warto, czy mam wstawić 100k i nie szarpać się, tym bardziej, że te ostatnie moje pomysły generują nerwową atmosferę, zarówno na forum jak i w domu?
Diody mogą być dowolne krzemowe a 1N4148 kiedyś mi "wpadło" kilkaset sztuk i to nowych i je zastosuję.
Układy jutro będą w Paczkomacie i podstawki też, 7493 i 7400 aka D100D(NRD) też mam, również podstawki do nich.
Ogólnie wszystko mam a montaż będzie druciany na chińskiej płytce uniwersalnej.
Mam pytanie: czy na tym rysunku jest coś źle? Prosiłbym o wyrozumiałość, to jest układ retro, kiedyś popularny i składany przez wielu elektroników i pasjonatów.
Nie róbmy z tematu śmietnika, szamba, miejsca gdzie każdy daje upust swym najprymitywniejszym instynktom( tak było na Elektrodzie).
Obecnie się już TTL-i starej generacji nie stosuje, choć sporo ich siedziało w kultowych komputerach "Odra" ostatnich generacji a tan sprzęt to retro pełną gębą.
Może kolega kaem znajdzie ten błąd o którym pisał?