Jakiś czas temu zdobyłem taki telewizor. Niestety, jak na razie nie udało mi się go doprowadzić do pełnej sprawności. Początkowo problemem były zgniłe przewody wysokiego przy transformatorze odchylania poziomego, uszkodzona lampa stopnia końcowego odchylania poziomego oraz przerwa w transformatorze odchylania pionowego. Ten ostatni byłem zmuszony przewinąć. Problemem jest jednak nieliniowość pionowa oraz zrywanie synchronizacji u góry obrazu . Co do nieliniowości pionowej, wątpię aby była ona spowodowana tym, że transformator przewinąłem. Może zwarcie w cewkach odchylania pionowego
Pytanie jest takie: może ktoś ma cewki odchylające do tego telewizora i/lub transformator odchylania pionowego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zwarcie w cewkach odchylania pionowego jest mało prawdopodobne, prędzej w odchylania poziomego. Aby potwierdzić lub wykluczyć należało by dokonać pomiaru indukcyjności obu połówek i je porównać.
Witam!
A może to trafo byle jak jest przewinięte?
Może zwarcia międzyzwojowe, może problem ze stratami w rdzeniu(blaszki są lakierowane, czas robi swoje)?
Kondensatory radzieckie to jest syf legendarny, zmora serwisantów.
Ja proponuję wyrzucić wszystkie papierzaki, smolaki i elektrolity w odchylaniu pionowym, sprawdzić też podkówki(to w wykonaniu sowieckim też nie było dobre) i obejrzeć luty.
Jakby były zwarte zwoje w cewkach odchylania, to lampa 6P14P by miała po chwili czerwoną anodę, może i sama straciła już emisję?
Może by tak podmienić na taką samą lub EL84?
A jak trafo do kitu, to nowe nawiń na starym rdzeniu po jakimś TG z radia czy TV, korozja jest wredna, więc nie na takim rdzeniu z chlewa czy innego syfu z wilgocią.
Moim zdaniem wygląda na osiągnięcie f granicznej w zakresie regulacji (czy jest tam taki peerek/cewka?)nieliniowości ramki może? Kondensator, może brudne co jest, przewody płynące - - to trudne telewizory z powodu specyfiki techniki radzieckiej.