od kilku dni mam 20W głowę Peavey 6505MH - ale wydaje mi się że coś za bardzo szumi ( to nie jest buczenie z sieci ). Brzmi mi to jak "biały" szum. Nawet na 1W na kanale LEAD. Na kanale Rhytm/Crunch również ale dużo słabiej. Szum zaczyna kiedy rozkręcę Post Gain ( osobne dla obu kanałów ) od okolic 5 dla Rhytm i 2 dla Lead ... Do tego na Lead powyżej 5ki i Post Gain powyżej 4-5ki wzmacniacz zaczyna się sprzęgać ( gitara LTD M400 - EMG81 )... Oczywiście wzmacniacz jest uziemiony ( gniazdo z bolcem ). Kable gitarowe są wysokiej jakości - gitara wiadomo - prawie nic nie łapie z zewnątrz...
Podczas pierwszych 2 testów usłyszałem również charakterystyczne "bzyczenie"? z okolic gniazda zasilającego/trafa, ale zaraz obok upchano tam selektor impedancji wyjściowej i reduktor mocy. Sam transformator zrobił się ciepły ( bez problemu dotykam ręką ) po około 15-20minutach. jak myślicie? Za duże prądy w układzie? Czy też projektowane po taniości i dali za małe trafo zasilające?
Generalnie wykonam szczegółową inspekcję całego wzm. zaczynając od sekcji zasilacza, pomierzę napięcia wychodzące z zasilacza i jakość kondensatorów ( planuję pomierzyć wszystkie elektrolity ). Ustawię/sprawdzę BIAS. Zajmę się też mechanicznymi kwestiami tj. stanem lutów, luźnych przewodów ( masa jest stabilnie podpięta przewodem do gniazda uziomu gniazda zasilania ). Stan potencjometrów uznaję za bdb - nie trzeszczą i pracują bez zarzutu... Lampy ( podobno ) nowe. W preampie jedna zostawiona oryginalna ( jakaś Chińska - nie zapisałem nazwy ), oraz 2 to JJ ECC83/12ax7 ( nie wiem jeszcze która z nich jest lampą inwertera ). Końcówka to niestety EH EL84 ( zapasie dostałem 2 nowe EL84 - również EH )... Czytałem kiedyś opinię Painlusta na ich temat...
Niestety jak to we współczesnych wzm. całość jest upchana na jednym PCB a na to upchane spaghetti z przewodami zasilającymi sekcje lampowe i cyfrowe ( reverb i wyjście USB ). Wymontowanie PCB może być dość czasochłonne...
Cały wzmacniacz sprawia wrażenie prawie nowego/jak nowego...
Dlatego wolę zapytać użytkowników zanim zacznę w nim ryć. Czy szukam dziury w %#$^e i ten typ po prostu tak ma? Bądź co bądź "Haj Gej"

P.s. W wolnym czasie wrzucę filmik z w/w objawami...