Peavey 6505MH - biały szum z preampu/końcówki

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Peavey 6505MH - biały szum z preampu/końcówki

Post autor: thrasher »

Witam serdecznie

od kilku dni mam 20W głowę Peavey 6505MH - ale wydaje mi się że coś za bardzo szumi ( to nie jest buczenie z sieci ). Brzmi mi to jak "biały" szum. Nawet na 1W na kanale LEAD. Na kanale Rhytm/Crunch również ale dużo słabiej. Szum zaczyna kiedy rozkręcę Post Gain ( osobne dla obu kanałów ) od okolic 5 dla Rhytm i 2 dla Lead ... Do tego na Lead powyżej 5ki i Post Gain powyżej 4-5ki wzmacniacz zaczyna się sprzęgać ( gitara LTD M400 - EMG81 )... Oczywiście wzmacniacz jest uziemiony ( gniazdo z bolcem ). Kable gitarowe są wysokiej jakości - gitara wiadomo - prawie nic nie łapie z zewnątrz...
Podczas pierwszych 2 testów usłyszałem również charakterystyczne "bzyczenie"? z okolic gniazda zasilającego/trafa, ale zaraz obok upchano tam selektor impedancji wyjściowej i reduktor mocy. Sam transformator zrobił się ciepły ( bez problemu dotykam ręką ) po około 15-20minutach. jak myślicie? Za duże prądy w układzie? Czy też projektowane po taniości i dali za małe trafo zasilające?
Generalnie wykonam szczegółową inspekcję całego wzm. zaczynając od sekcji zasilacza, pomierzę napięcia wychodzące z zasilacza i jakość kondensatorów ( planuję pomierzyć wszystkie elektrolity ). Ustawię/sprawdzę BIAS. Zajmę się też mechanicznymi kwestiami tj. stanem lutów, luźnych przewodów ( masa jest stabilnie podpięta przewodem do gniazda uziomu gniazda zasilania ). Stan potencjometrów uznaję za bdb - nie trzeszczą i pracują bez zarzutu... Lampy ( podobno ) nowe. W preampie jedna zostawiona oryginalna ( jakaś Chińska - nie zapisałem nazwy ), oraz 2 to JJ ECC83/12ax7 ( nie wiem jeszcze która z nich jest lampą inwertera ). Końcówka to niestety EH EL84 ( zapasie dostałem 2 nowe EL84 - również EH )... Czytałem kiedyś opinię Painlusta na ich temat...

Niestety jak to we współczesnych wzm. całość jest upchana na jednym PCB a na to upchane spaghetti z przewodami zasilającymi sekcje lampowe i cyfrowe ( reverb i wyjście USB ). Wymontowanie PCB może być dość czasochłonne...

Cały wzmacniacz sprawia wrażenie prawie nowego/jak nowego...
Dlatego wolę zapytać użytkowników zanim zacznę w nim ryć. Czy szukam dziury w %#$^e i ten typ po prostu tak ma? Bądź co bądź "Haj Gej" ;)

P.s. W wolnym czasie wrzucę filmik z w/w objawami...
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Peavey 6505MH - biały szum z preampu/końcówki

Post autor: haterkmp »

Sprawdź bias dla lamp końcowych - zdarzały się takie egzemplarze co miały baaaardzo źle ustawiony prąd. Dodatkowo ja w swoim zmieniłem drugą lampę przedwzmacniacza na ECC81 i dopiero po tym zaczął dobrze gadać.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki za odpowiedź :)
Tak. Masz rację co BIASU-u. Również spotkałem się z informacją że zdarzają sie egzemplarze z bardzo "GORĄCYM" BIAS-em. Sprawdzę to na pewno w wolnej chwili.
Co do zmiany lampy w preampie - odczułeś jakąś różnicę na minus w intensywności/charakterze GAIN-u ze względu na charakterystykę tej lampy? Przekładka 1/1 czy musiałeś zmieniać punkt pracy dla tej lamy w preampie? Nie przesterowuje/zatyka się szybciej od 83ki?

Muszę jeszcze raz powtórzyć test z wpięciem gitary bezpośrednio w RETURN i posłuchać jak szumi sama końcówka - za pierwszym razem zapomniałem że na pętli nie można ustawić poziomu sygnału i musiałem od razu maksymalnie ściszyć gitarę ( test robiłem późno w nocy )...
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Po zmianie lampy IMHO charakter przesteru jest mniej jazgotliwy i po rozkręceniu preampa na czystym jest bardzo fajnie. Gain spada znacząco bo sama lampa ma dużo mniejsze wzmocnienie. Ale nawet ze zwykłymi humbuckerami jest dużo gainu. Przekładka 1/1.
in gain we trust
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

haterkmp pisze: pt, 25 marca 2022, 09:52 Po zmianie lampy IMHO charakter przesteru jest mniej jazgotliwy
Super! O to mi chodzi. W tej chwili ten przester drażni mnie za bardzo :)
haterkmp pisze: pt, 25 marca 2022, 09:52 Gain spada znacząco bo sama lampa ma dużo mniejsze wzmocnienie. Ale nawet ze zwykłymi humbuckerami jest dużo gainu. Przekładka 1/1.
Masz rację. aktualnie Gain mam na 4-5 i jest już go b.dużo. Poeksperymentuję z tą lampą.
Pomierzę napięcia, sprawdzę/skoryguje BIAS i dam znać czy pomogło.

Dzięki za pomoc :) !!!
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Dziś miałem chwilę czasu na inspekcję wzmacniacza. Pomierzyłem napięcia. Przy okazji zamiany stronami lamp preampu - psiknąłem Kontaktem do styków w cokoły wszystkich lamp. Przy okazji opukałem też lampy. Zgodnie z oczekiwaniami - pierwsza preampu ( Rubi ) odezwała się cicho w głośniku. Pozostałe nie reagowały na zaczepki. Opukałem również podzespoły do których miałem dostęp od spodu chasis. Kondensator C6 ( 22n/400V ) za Anodą I-szego stopnia odezwał się tak samo jak dźwięk opukiwanej lampy... Zamiana lamp w preampie nic nie zmieniła. Szumi.
Wpiąłem na koniec gitarę w końcówkę mocy ( Return ) - absolutna cisza. Po mojemu więc sieje ( szumi ) sekcja preampu.
Znalazłem też 2-3 podejrzane luty ( w pierwszej chwili wyglądało jakby nie były przylutowane, cyna "wsiąkła" w otwory lutownicze ). Zajmę się tym na dla świętego spokoju.
Oczyściłem spirytusem z pasty lutowniczej wszystkie piny wokół cokołów lamp. Na fotkach zobaczycie dlaczego. Nic nie pomogło - ale też nie zaszkodziło.

Dodatkowo sprawdziłem co tak bzyczy - oczywiście winne jest trafo zasilające. Po dociśnięciu dekla - nastaje cisza. Szczerze nie wiem czy poza rezonansem obudowy - ma to wpływy na resztę zasilacza.

Napięcia na końcówce mocy:
Żarzaninie = 6,1V AC
Bias = -12.1 DC
Anodowe ( EL 84 ) = 366 V ( jedna z lamp reagowała na pomiar napięcia bezpośrednio na nóżce 7 - Piskiem )
U Katody = 73mV??? Szczerze - nie wiem jakie powinno być
Spadek napięcia na rezystorze Katodowym ( R24 i R26 = 1ohm/1W SMD ) odpowiednio: 27,5mV / 27mV

Wygląda na to że BIAS faktycznie gorący - lekko powyżej maximum ( 70% mocy lampy ) i zamiast 8,3W mam jakieś 9,3W ( 77% )
Ale jak pisałem wcześniej - sama końcówka nie sieje prawie wcale...

Nie mam na razie zapasu lamp do podmianki w preampie. Kupię w przyszłym tygodniu. Ale po mojemu sieje też sekcja zasilacza w preampie ( poprawicie mnie jesli sie mylę, ale rozmawiałem z gościem ze sklepu z elektroniką - "starym gitarowcem" wychowanym na marshallach ). Czeka mnie wybebeszenie PCB z szaszki. Jeśli ktoś już to robił - powiedzcie co mnie czeka i na co zwrócić szczególną uwagę ( poza anodowym z nierozładowanych do końca kondensatorów )...
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Fotki są za duże...
Udostępniam z moje dysku:
https://1drv.ms/u/s!AjMAe1hJwjt-hMdmVZ4 ... A?e=uwMczY
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Hmmm delikatny szum zawsze będzie - mimo wszystko preamp ma ogromne wzmocnienie. Ale generalnie nawet jak miałem trzy ecc83 to się nie wzbudzał czy nadmiernie szumiał. Jak podszedłem z wiesłem pod kolumnę to tak XD szukaj w żarzeniu i filtracji. Opinie jeśli chodzi o końcówkę są różne - jedni mówią że gorące lampy lepsze, inni że zimne. Zawsze możesz nakupić radzieckich 6n14p i wesoło katować z czerwonymi anodami :D polecam zakup lub zrobienie sobie decimatora gstring i używanie go czteroprzewodowo. Ewentualnie bramkę ze strony Toma sterowaną sygnałem z wejścia wzmacniacza - cisza i spokój :)
in gain we trust
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

haterkmp pisze: czw, 31 marca 2022, 21:29 Hmmm delikatny szum zawsze będzie - mimo wszystko preamp ma ogromne wzmocnienie. Ale generalnie nawet jak miałem trzy ecc83 to się nie wzbudzał czy nadmiernie szumiał.
Delikatny tak - ale tutaj IMO jest tego za dużo. Nagrałem filmik - będzie słychać o czym mówię. Do soboty podlinkuję. fajnie jakbyś porównał ze swoim i potwierdził czy ten szum to norma w 6505MH... Bo to że haj gej szumi wiem - według mnie szumi na zbyt niskich głośnościach ...
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

haterkmp pisze: czw, 31 marca 2022, 21:29 ...szukaj w żarzeniu i filtracji...
...polecam zakup lub zrobienie sobie decimatora gstring i używanie go czteroprzewodowo. Ewentualnie bramkę ze strony Toma sterowaną sygnałem z wejścia wzmacniacza - cisza i spokój :)...
Tak. Wydaje mi się że problemem jest filtracja zasilania i żarzenia preampu. Być może sprawdzę też diody mostka prostowniczego ( widziałem że ktoś na filmie je wylutował i okazały się uwalone - 1N4007 ).
Planuje zbudować sobie bramkę - ale najpierw chciałbym pozbyć się szumu u źródła.

W każdym razie dzięki za wszelkie wskazówki.

Najprościej byłoby zawieźć wzm. do Lampiaka Leszno ( z siedzibą nota bene 10km poza Lesznem :D ), ale jaki wtedy będę miał z tego fun? Lubię grzebać.

P.s. W wolnym czasie robię też mosiężne bloki ( CNC ) do FR i Ibanezów ;)
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Miałem chwilę czasu po pracy i pomierzyłem napięcia w preampie i inwerterze ( 1+2 stopień 1x Ruby 12AX7 + 2x JJ ECC83S ).
Wyniki trochę mnie zaskoczyły:
RUBY ( 1 i 2 stopień );
Napięcia żarzenia= 5,69/5,69 V
Napięcia siatek = G1 -0,5/G -1,07 V
Napięcia Anodowe = A1 113,3V/A 168,5V

JJ ECC83S ( 3 i 4 stopień );
Napięcia żarzenia= 5,28/5,28 V
Napięcia siatek = G1 -1,25/G -1,08 V
Napięcia Anodowe = A1 185V/A 140,3V

JJ ECC83S ( Inwerter );
Napięcia żarzenia= 5,37/5,37 V
Napięcia siatek = G1 -0,70/G -2,57 V
Napięcia Anodowe = A1 125,6V/A 220V

Napięcie w sieci = 240V AC

Napięcia Anodowe mierzone pomiędzy anodą i katodą. Nie mam pojęcia czy są prawidłowe - schemat podaje wyższe wartości - ale przed anodami są wlutowane rezystory 100 i 220k 1W - zerknąłem na schemat dopiero po zmontowaniu wzm...

Napięcie żarzenia nawet zakładając 10% tolerancję wygląda na zbyt niskie. Mam rację? Czy te kilka mV to nie apteka jak mawia Painlust?

Ktoś może zerknąć na te wartości i powiedzieć czy podejrzany za szumy i buczenie w preampie może być obniżone napięcie w układzie filtracji w sekcji żarzenia preampu ( upływność na którymś z kondensatorów )? Gdybym miał oscyloskop - pewnie już bym to sprawdził...

P.s. Nagrałem dziś filmiki z powodem powstania tego wątku - szumy i buczenie wzm. postaram się dziś wrzucić na youtube i wstawić tutaj.
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Wrzucam filmiki z nagraniem zachowania mojego PiVi. Nietypowe jest dla mnie szczególnie dość głośny dźwięku smażenia po podpięciu gitary ( testowałem na kilku gitarach i kablach ) i "puf" słyszalny w pierwszym filmie z lewej lampy mocy ( T1 ). Najlepiej słychać o czym mówię w słuchawkach... Nie spotkałem sie wcześniej w innych wzmacniaczach aby tego typu dźwięki były aż tak mocno słyszalne w tle.

https://youtu.be/LYkbnCFXgwc
i drugi filmik.
https://youtu.be/0bytQUAvdPI

Dajcie proszę znać jesli ten typ tak ma i szukam dziury w d&^ie ...

Decimator G-String załatwi pewnie problem ( wkrótce zacznę trawić PCB ) - ale wolałbym pozbyć się tego "syfu" w tle w inny sposób...

Pozdrawiam
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: slawekmod »

U mnie w SLO w taki sposób szumiała uszkodzona lampa w preampie.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki. Brałem pod uwagę tą opcję ( choć poprzedni właściciel twierdził ze lampy sprawdzone u speca i są OK ) i zamówiłem na początku kwietnia nowe lamy JJ. Nadal czekam na realizację. Jak nie dojadą po majówce - wyjmę jedną RFT z mojego Regenta i sprawdzę która nawala ( podejrzewam Rubi )...

A co z za niskimi napięciami żarzenia w preampie? Są poniżej nominalnych. Szukać problemu w sekcji zasilania ( wyprostowane żarzenie ), czy uwalona/e lampa/y preampu mogą powodować spadek tego napięcia i generować przez to syf w odsłuchu?
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: slawekmod »

Łooo kurcze, szeregowe zasilanie żarzenia. Zobacz ile AC wychodzi z uzwojenia 18V AC. Sprawdź elektrolity za mostkiem. Może wyschły. W którymś tam wzmacniaczu miałem cykanie w głośniku i okazało się że problemem jest fabrycznie uszkodzony kondensator w zasilaczu żarzenia (DC). Chyba to było w soldano slo EL84, zamiast 2200u miał z tego co pamiętam 190nF.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
ODPOWIEDZ