PFL-23-naprawa

Woltomierze, mierniki uniwersalne, itp.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

PFL-23-naprawa

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Ostatnio kupiłem na giełdzie w Pruszczu Gdańskim 2 mierniki częstotliwości Zopan PFL-23 i jest z nimi problem.
Jeden działa "prawie" normalnie- znaczy nie świeci ostatnia NIXIE, są to LC-531 Dolamu, reszta lamp świeci jak nowe.
Podejrzewam, że miernik "zaliczył glebę", lampa jest rozszczelniona. Początkowo podejrzewałem układ 74141, był kiedyś wymieniany, wlutowałem podstawkę precyzyjną...było dłubania i "łatania ścieżek również :evil:
Oczywiście "legendarne" filtry SILESIA miały zwarcie pomiędzy wszystkimi wyprowadzeniami, wyciąłem w cholerę i mierniki ruszyły.
Trafił mi się kompletnie rozwalony Ph-metr Meratronika z tym miernikiem tablicowym na NIXIE, miernik miał 4 sztuki lamp Z5730M...jedną nieopatrznie potłukłem, jedna wyszła i działa, reszta siedzi w płytce(w poniedziałek dojdzie zamówiona rozlutownica).
Myślałem, żeby wstawić Z5730M w miejsce LC-531, lampy nie są lutowane w płytę, mają długie wyprowadzenia, lutowane od spodu płytki.
Lampa jest trochę niższa i ma inny pinout, rozstaw pinów i parametry identyczne.
Podkleję Z5730M przy pomocy klejarki, podrutuję jak należy(tam wszystko jest opisane na PCB), wstawię K155ID1 w podstawkę i chyba będzie OK.
Drugi miernik ma wszystkie NIXIE sprawne, za to głupieje logika.
Po włączeniu wyświetla zawsze tą samą kombinację cyfr, dodatkowo zapala w 2 lampach wszystkie katody, po wyjęciu i ponownym włożeniu bezpiecznika linii +5V, ten efekt zanika i cyfry świecą pojedynczo, nie wszystkie katody na raz.
Miernik nie generuje sygnału wzorcowego, sprawdzałem oscyloskopem- w sprawnym jest prostokąt, w zepsutym nic nie ma.
Podejrzewam, że rozleciał się kwarc- mierniki dostały na pewno o glebę czy z buta i na beton :evil:
Nie da się zerować miernika, podejrzane BSXP87 i już kupione 2N2369, 10 sztuk, kwarce 10MHz też kupione.
Trochę TTL-i tam zastosowanych dostałem NOS-y gratis od użytkownika Elektrody, zresztą istnieje wersja LS i jest to osiągalne bez problemu.
74141 mam białoruskie współczesne.
W sprawnym mierniku jest obluzowany potencjometr czasu odczytu, urwało się doprowadzenie w płytce i czeka mnie rozbiórka połowy miernika :evil:
W miernikach gniazda BNC potraktowałem szczotką drucianą na Dremelu- całe czarne były.
Same mierniki raczej czyste- nie z chlewa czy złomu
Jeszcze zagadnienie czy wymieniać elektrolity w części logicznej....jednak nie "Cheng" czy inny "LEAGUER" ,tylko coś porządnego- to sprzęt profesjonalny jest, nie radio Taraban.
Prośbę o pomoc kieruję PRZEDE WSZYSTKIM do użytkownika zjawisko...kiedyś pomógł mi przy wstrętnym, LED-owym PFL-28, tamten pogoniłem na Allegro.
Tych nie mam zamiaru się pozbywać, można chiński preskaler kupić czy nawet zrobić(są nawet kity) i będą pomocne, będą na 100% ozdobą warsztatu :D
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: PFL-23-naprawa

Post autor: AZ12 »

Witam

W przypadku upadku przyrządu całkiem możliwe jest pęknięcie cienkiej płytki rezonatora kwarcowego. Można wylutować podstawkę i wstawić współczesny rezonator w mniejszej obudowie.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Co do kwarcu- te są już kupione i pewnie w połowie tygodnia dojdą.
Problem jest taki, że miernik powinien działać na zewnętrznym wzorcu- podałem sygnał wzorca z działającego miernika i d..a :evil: , układ zerowania pierwszym podejrzanym
ZOPAN_PFL-23.pdf
(2.33 MiB) Pobrany 85 razy
Tu jest taki sobie multiwibrator
reset.jpg
Mam podejrzenie, że tam coś jest uwalone- prawdopodobnie żywot zakończył , jeden lub oba BSXP87, może inny element.
Mam oczywiście multimetr, oscyloskop i generator w.cz.....przez czasy pandemii trochę sprzętu kupiłem :lol:
Kupiłem sobie(na raty-po cholerę kasę topić, 3x166zł 0% RRSO), rozlutownicę ZD0915- jutro dojdzie.
To są takie "fajne" płytki :evil: - rusz tylko, to się ścieżki odkleją :evil:
A byle czego tam nie wstawisz- jakby byle jaki tranzystor pasował, to nie kupowałbym pozłacanych, wojskowych 2N2369 tylko wstawił chińskie "plastiki" TO-92.
Robiłeś kiedyś te polskie mierniki?
Ja jednego PFL-28A uruchomiłem , powiem, że to jest wstrętna robota, laminat jest fatalny, druk jest dwuwarstwowy , wylutować coś bez nerwów i wypitego browara PO ROBOCIE jest bardzo trudno.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

Schemat tego multiwibratora jest fatalnej jakości, prawie nic po powiększeniu nie widać :cry: :roll:
BSX-y można jeszcze kupić, lub zamienniki więc jeśli są do wymiany to nie powinno być dużych problemów.
Płytki są zapewne z laminatu papierowego, takiego jak w radyjkach Unitry, to wyjatkowy badziew, ścieżki odchodzą i trzeba drutem sztukować.
Jak będziesz wymieniał kondensatory to rzeczywiście nie kupuj chińskiego szajsu typu Chang, Jamicon itd., potem puchnie i są znów problemy i trzeba dwa razy płacić i dokładać sobie roboty.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Masz w załączniku oryginalną dokumentację ZOPAN-u.
BSXP87....kupiłem 2N2369, to się wymieni, 2,80zł za sztukę wyszły z przesyłką.
Płytki....zniszczyłem jedną NIXIE Z5730m i wystarczy....została zakupiona rozlutownica ZD-915 i jutro będzie u mnie.
Po wylutowaniu, ZAWSZE wstawiam podstawkę precyzyjną- nie będę drutował ścieżek w razie "W". Robię tak w każdym urządzeniu- nieważne czy fabrycznym czy DIY.
Kondensatory....Cheng stosuję w "zwykłych" zastosowaniach, zielone kładę do zasilaczy TV LCD i jeszcze żaden z tych odbiorników nie padł a najstarszy pracuje od lata 2017 roku i to mocno eksploatowany, Jamicon to nie szajs, może podróbki kupiłeś?
Poza tym są układy, gdzie ma być LOW ESR i na 105 stopni, w lampowych układach też lepiej zielone stosować, są lepszej jakości.
Co do elektrolitów, prawdziwa "eksplozja" śmieci to początek millenium, teraz masz wybór. Pamiętam wybuchające zasilacze ATX i pełne śmietniki płyt głównych ATX(o dziwo problem nie dotyczył płyt komputerów biznesowych, mam komputer Fujitsu-Siemens z 2001 roku i nic tam nie spuchło, psuł się konsumencki szmelc).
Jak będzie któryś elektrolit walnięty...trudno, jestem "spłukany", będzie "Cheng" zielony, to nie TV, tu nie ma szpilek napięcia, wszystko raczej pracuje w dobrych warunkach(puchną głównie przegrzane kondensatory w układach impulsowych).
Tych metalowych puszek ruszać nie będę- za ładne są, zresztą można je uformować w przeciwieństwie do nowszych niebieskich, zielonych i szarych ELWA do druku.
Kwarce też do mnie dojdą i w tym niesprawnym mierniku wymienię, choć podejrzewam również BSXP87 lub UCY7400.
NIXIE podstawię w sprawnym mierniku Z5730M- to ma działać, nie będzie tego oceniać komisja inżynierów na uczelni technicznej, za PRL-u też wstawiało się byle co....bo nic nie było, zwłaszcza w stanie wojennym(dzieci się za to rodziły, mimo biedy- ja też w tych czasach się urodziłem, w 1983 roku w marcu :D )
Mam jeszcze trzy inne roboty: PC z terminala do retro gier pod Windows 98SE i DOS, stację pogodową na VFD i ESP8266 i to cholerne, szafkowe radio z DDR-u.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Mimo tego czasem się zdarzy, że trzeba sobie drutem pomagać przy naprawie, bo ścieżka odleci :roll:
Ja Chengów w ogóle nie kupuję, kupiłem raz i nowe poszły do kosza, niska pojemność oraz ESR kilkadziesiąt omów :shock: :shock:
Leaguery czy Jamicony idealne są do radyjek na baterie, ale do porządnych urządzeń czy projektów DIY nigdy tego dziadostwa bym nie wstawił, chyba, że w jakimś układzie eksperymentalnym zrobionym na szybko, to tak.
Jamicon to niestety szajs, kiedyś (25lat temu) to były to dobre kondensatory, odkąd ma to Yageo są do niczego, sam to doświadczyłem, a i koledzy z elektrody o tym pisali.
Staram się nie kupować tych najtańszych jak Jamicon, wolę dopłacić kilka groszy do Samwhy czy kilkadziesiąt do Panasonica, Rubycona itd., niż potem znów wymieniać.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Dziś doszła rozlutownica ZD-915....rozbiórka starych urządzeń to bajka, ścieżki nie ulegają uszkodzeniu.
Wylutowałem resztę NIXIE ze starego miernika Ph, wylutowałem część TTL-i(w tym wszystkie 4 sztuki 74141, za drogie to trochę jest żeby wyrzucać :evil:
Odzyskałem kupę metalowych tranzystorów z pozłacanymi nóżkami- niestety jutro będę robił precyzyjne prace. będę wymieniał pastę termoprzewodzącą pod radiatorami procesora i chipsetu terminala Fujitsu-Siemens Futro S400 i nie może być na stole żadnych kawałków cyny, drutów i śmieci, cały stół i podkładka silikonowa zostały umyte.
Jutro znowu trochę elementów odzyskam, dojdą też kwarce 10Mhz i tranzystory 2N2369- mogę robić na spokojnie, nie mam teraz tych nerwów w domu. :D
NIXIE posprawdzałem 150V przez rezystor 2,2k i są w 100% sprawne :D ....podmienię za tą uwaloną LC-531(trzeba podrutować ale to pikuś)
Co do kondensatorów Cheng- mierzyłem kilkadziesiąt razy ESR i jest OK- może mam lepsze źródło albo ktoś stare leżaki kupuje i potem są cyrki.
Ja to biorę od sprzedawcy z Allegro, z Nowego Targu i jeszcze nie było wadliwych, z AVT raz szajs kupiłem....poczytajcie na Elektrodzie(dobre elementy idą w KIT-y a śmieci i odrzuty do ich sklepu :evil: ).
Są gorsze śmieci niż Cheng, choćby pamiętne KZG, które były przyczyną psucia się tunerów Nbox lata temu.
Wyluty czasem stosuję ale mierzę ESR chińskim testerem- coś "nie halo" i od razu do śmieci.
Kiedyś pozyskałem kilka reklamówek kondensatorów z serwisu elektronicznego, kupowałem też w Bydgoszczy "złom elektroniczny", po 5zł za 1kg- nie było większych problemów.
Kondensatory ELWA, zwłaszcza o większych pojemnościach trafiają się mi "puste" alko ESR kilkanaście omów, z małymi jeszcze ujdzie- psują się te w układach korekcji dźwięku, pracując w stanie beznapięciowym(stąd nienaturalne brzmienie polskich wzmacniaczy- lepiej MKT pozakładać, tam nie powinno być elektrolitów :!: )
Na razie dam sobie spokój z elektrolitami, skupię się na tym żeby mierniki normalnie zliczały, dały się zerować i żeby wszystkie lampy świeciły.
Mam rozlutownicę i nie poniszczę płytek....jak ktoś lutuje lutownicą transformatorową, to nic dziwnego, że wszystko potem odpada, ja lutuję stacją na groty T-12 na 350 stopniach i nic nie odpada.
Jak na mierniki właściwie ze złomowiska, to i tak mały nakład pracy i pieniędzy a miernik częstotliwości na NIXIE coraz trudniej kupić w "normalnej" cenie.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Szrot majster pisze: pn, 21 lutego 2022, 21:30 Mam rozlutownicę i nie poniszczę płytek....jak ktoś lutuje lutownicą transformatorową, to nic dziwnego, że wszystko potem odpada, ja lutuję stacją na groty T-12 na 350 stopniach i nic nie odpada.

Z tego co pamietam, płytki w PFL-23 sa dwustronne ale przejścia między warstwami są bez przelotek.
Znacząco utrudnia to przepływ ciepla to przeciwległej warstwy i nawet rozlutownicą łatwo uszkodzić ogrzewany punkt lutowniczy.

100% pewny spodób demontażu bez uszkodzeń to wycięcie elementu i wylutowanie pojedynczych 'kikutów' grzejąc je bezpośrednio.
Później taśma rozlutownicza do wyczyszczenia ścieżek i lutowanie nowego elementu.
Wychodzi jak fabryka....
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Locutus pisze: pn, 21 lutego 2022, 22:34
Szrot majster pisze: pn, 21 lutego 2022, 21:30 Mam rozlutownicę i nie poniszczę płytek....jak ktoś lutuje lutownicą transformatorową, to nic dziwnego, że wszystko potem odpada, ja lutuję stacją na groty T-12 na 350 stopniach i nic nie odpada.

Z tego co pamietam, płytki w PFL-23 sa dwustronne ale przejścia między warstwami są bez przelotek.
Znacząco utrudnia to przepływ ciepla to przeciwległej warstwy i nawet rozlutownicą łatwo uszkodzić ogrzewany punkt lutowniczy.

100% pewny spodób demontażu bez uszkodzeń to wycięcie elementu i wylutowanie pojedynczych 'kikutów' grzejąc je bezpośrednio.
Później taśma rozlutownicza do wyczyszczenia ścieżek i lutowanie nowego elementu.
Wychodzi jak fabryka....
Witam!
Rozebrałem dziś Meratronik V628 przy pomocy rozlutownicy- nic nie odpadło, tam też nie ma przelotek.
U mnie dwustronna jest płytka z 74141 i NIXIE i płyta główna
W Meratronikach raczej wszystko jest dwustronne.
Zresztą ZAWSZE wstawiam podstawki- nieważne czy radio czy miernik
A co do uszkodzeń- od czego jest srebrzanka....mózgu też trzeba używać :D
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Szrot majster pisze: pn, 21 lutego 2022, 22:54 Zresztą ZAWSZE wstawiam podstawki- nieważne czy radio czy miernik
Co kraj to obyczaj.
Szrot majster pisze: pn, 21 lutego 2022, 22:54 A co do uszkodzeń- od czego jest srebrzanka....mózgu też trzeba używać :D
Jak już się doprowadziło do uszkodzeń to już pozostaje tylko używanie rąk :lol:
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Co do kondensatorów Cheng- mierzyłem kilkadziesiąt razy ESR i jest OK- może mam lepsze źródło albo ktoś stare leżaki kupuje i potem są cyrki.
Ja to biorę od sprzedawcy z Allegro, z Nowego Targu i jeszcze nie było wadliwych, z AVT raz szajs kupiłem....poczytajcie na Elektrodzie(dobre elementy idą w KIT-y a śmieci i odrzuty do ich sklepu :evil: ).
Są gorsze śmieci niż Cheng, choćby pamiętne KZG, które były przyczyną psucia się tunerów Nbox lata temu.
Wyluty czasem stosuję ale mierzę ESR chińskim testerem- coś "nie halo" i od razu do śmieci.
Kiedyś pozyskałem kilka reklamówek kondensatorów z serwisu elektronicznego, kupowałem też w Bydgoszczy "złom elektroniczny", po 5zł za 1kg- nie było większych problemów.
Kondensatory ELWA, zwłaszcza o większych pojemnościach trafiają się mi "puste" alko ESR kilkanaście omów, z małymi jeszcze ujdzie- psują się te w układach korekcji dźwięku, pracując w stanie beznapięciowym(stąd nienaturalne brzmienie polskich wzmacniaczy- lepiej MKT pozakładać, tam nie powinno być elektrolitów :!: )
Nie wiem, może miałem jakieś wadliwe czy jakieś leżaki, bynajmniej więcej nie kupowałem, szkoda kasy jak dla mnie. Te moje też z allegro były.
Wolę trochę trochę dopłacić i mieć porządny kondensator, Chengów, Changów, Chengxów itd., czy czasem Jamiconów nawymieniałem w zasilaczach impulsowych, zwykle spuchnięte albo wylane. Nawet jeśli na mierniku były OK, to po mniej niż pół roku był znów kłopot. Potem jak widziałem taki tani chiński kondensator w naprawianym zasilaczu impulsowym to od razu wymieniałem, wolę zrobić raz a porządnie i nie musieć znów wymieniać.
Tych KZG akurat nie kojarzę.
Wylutów mam dwa kartony, zawsze mierzę i jeśli są OK to wstawiam, nie miałem potem negatywnych skutków.
Mam też pozostałości poprodukcyjne z zakładów RTV, tranzystory, rezystory, stabilizatory, kondensatory itd., to są porządne elementy i często zdarza mi się je stosować, niestety już mi się kończą.

A co do Elw, to ciekawe, zwykle właśnie większe pojemności są OK, a te małe do niczego. W szczególności te w dużych metalowych kubkach typu KEN i podobne są nie do zajechania :)

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Dzisiaj podłubałem trochę w tym mierniku.
Wymieniłem kwarc, UCY7400(oczywiście w podstawce precyzyjnej) i BSXP87(akurat bez potrzeby- był sprawny).
Miernika dalej nie da się zerować i wyświetla bzdury ale ruszył generator częstotliwości wzorcowej, jest przebieg prostokątny na ekranie oscyloskopu(mam mały Hantek, dwukanałowy z multimetrem- taki dla robotyków).
Niestety mam tak gorąco w warsztacie, pogoda do tego i jeszcze tylko sprawdziłem T15 i T14, są sprawne i wlutowałem je spowrotem.
Zagłębiłem się w serwisówkę miernika i mam kolejne podejrzane scalaki w obwodzie sterowania bramki głównej, to układy IC42 i IC43(7472).
Nie miałem tych układów (pierwszy raz mam okazję naprawiać PRL-owskie układy logiczne :evil: ), tanie to było ale w hurcie....50 sztuk, jeszcze zostało kupione 50 sztuk 7400, zresztą coraz trudniej te scalaki kupić, teraz jest przekichane z 74141(tylko białoruskie były- udało mi się odzyskać 4 sprawne sztuki z miernika Meratronik, stara produkcja).
Układy kupiłem produkcji NRD- radzieckich nie będę kupował, nie z patriotyzmu a z tego, żeby nie rozbierać 100 razy tego miernika( ZSRR nigdy nie kupiło licencji na serię K155{TTL-e, odpowiedniki 74xxx}, były to fatalnej jakości, pirackie klony), u mnie siedzą 7472 produkcji Texas Instruments, ogólnie nie ma tam żadnego ruskiego scalaka.
Scalaki wyszły mnie po 0,54zł za 7472 i 0,84zł za 7400....jak za darmo :D
Mam problem czym zastąpić diody BAVP 717 alias BAP 717?
Czy podejdą zwykłe 1N4148, mam ich kilka tysięcy?
Tyle wykopałem
BN_81_3375_29_02.pdf
(2.97 MiB) Pobrany 69 razy
Mierniki przeszły no moje oko przez łapy uczniów technikum albo jakiegoś "trepa" z LWP(po wojskowym durniu nie raz robiłem i ciężko się to naprawia :evil: ), jest mocno pogrzebane w układzie.
Prawdopodobnie ktoś kiedyś uwalił celowo te scalaki, potem inny to robił, ciężko będzie to do kupy złożyć.
A tak nawiasem mówiąc: czy na Triodzie nie ma nikogo, kto te wynalazki Zopanu miał albo serwisował?
AdamC
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: AdamC »

Masz oscyloskop to sprawdź drogę impulsów z generatora wzorcowego ( przełącznik w trybie pomiaru generatora wewnętrznego, po prawej stronie wyświetlacza, z tyłu przyrządu na generator wewnętrzny ), czy wychodzą impulsy z przerzutnika na t12 do t15 sterowanie kasowaniem.
Takie pierdoły jak poprawność zasilania i ciągłość połączeń oczywiście sprawdziłeś.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

AdamC pisze: pn, 28 lutego 2022, 21:43 Masz oscyloskop to sprawdź drogę impulsów z generatora wzorcowego ( przełącznik w trybie pomiaru generatora wewnętrznego, po prawej stronie wyświetlacza, z tyłu przyrządu na generator wewnętrzny ), czy wychodzą impulsy z przerzutnika na t12 do t15 sterowanie kasowaniem.
Takie pierdoły jak poprawność zasilania i ciągłość połączeń oczywiście sprawdziłeś.
Witam!
A konkretnie o który przerzutnik chodzi?
Czy o IC42 i IC43?
Miernik wyświetla po włączeniu tą samą kombinację cyfr, zapala też w 2 NIXIE wszystkie katody(gasną one i pojawia się cyfra po wyjęciu i włożeniu bezpiecznika od +5V), czy może być uwalony 74141?
Jak pisałem: "nasi już tu byli" :evil: - nie wiem jaki był stan fabryczny, nie wiem skąd te mierniki są i kto w nich grzebał, jeszcze niejeden stary sprzęt pomiarowy mi w łapy wpadnie.
Będę musiał moduł z NIXIE podłączyć na długich kablach i położyć obok- w ten sposób uniknę zwarcia +200V z +5V i wypalenia wszystkich TTL-i, w tym g.... nie ma wcale dojścia do niczego.
AdamC
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: AdamC »

Szrot majster pisze: pn, 28 lutego 2022, 22:24 A konkretnie o który przerzutnik chodzi?
Czy o IC42 i IC43?
Przerzutnik na tranzystorach jak pisałem wyżej.
Następnie sprawdź, czy masz impulsy bramkujące (1 sek, 0,1sek, 0,01 sek ) na nogach8,9,10 IC44, jakie stany - może jest stałe "0" , jeżeli na 9 i 10 masz "1", czyli na wejściu głównej bramki - stałe "0", czyli bramka gówna nie puszcza impulsów we. na licznik główny.

Na mostku nóg IC42 i 43 tzn, w IC42 (2,3,4) i w IC43 (2,3,4,10,11) jakie napięcie / powinno być ok 5V ( pomierz 7472 )

Szrot majster pisze: pn, 28 lutego 2022, 22:24 Miernik wyświetla po włączeniu tą samą kombinację cyfr, zapala też w 2 NIXIE wszystkie katody(gasną one i pojawia się cyfra po wyjęciu i włożeniu bezpiecznika od +5V), czy może być uwalony 74141?
Wysoce prawdopodobne.
Szrot majster pisze: pn, 28 lutego 2022, 22:24 Jak pisałem: "nasi już tu byli" :evil: - nie wiem jaki był stan fabryczny, nie wiem skąd te mierniki są i kto w nich grzebał, jeszcze niejeden stary sprzęt pomiarowy mi w łapy wpadnie.
w tym g.... nie ma wcale dojścia do niczego.
Skupmy się na technicznych problemach i ich rozwiązaniem ( jako że to forum techniczne ) a nie że w życiu jest ciężko.
ODPOWIEDZ