Ostatnio kupiłem na giełdzie w Pruszczu Gdańskim 2 mierniki częstotliwości Zopan PFL-23 i jest z nimi problem.
Jeden działa "prawie" normalnie- znaczy nie świeci ostatnia NIXIE, są to LC-531 Dolamu, reszta lamp świeci jak nowe.
Podejrzewam, że miernik "zaliczył glebę", lampa jest rozszczelniona. Początkowo podejrzewałem układ 74141, był kiedyś wymieniany, wlutowałem podstawkę precyzyjną...było dłubania i "łatania ścieżek również

Oczywiście "legendarne" filtry SILESIA miały zwarcie pomiędzy wszystkimi wyprowadzeniami, wyciąłem w cholerę i mierniki ruszyły.
Trafił mi się kompletnie rozwalony Ph-metr Meratronika z tym miernikiem tablicowym na NIXIE, miernik miał 4 sztuki lamp Z5730M...jedną nieopatrznie potłukłem, jedna wyszła i działa, reszta siedzi w płytce(w poniedziałek dojdzie zamówiona rozlutownica).
Myślałem, żeby wstawić Z5730M w miejsce LC-531, lampy nie są lutowane w płytę, mają długie wyprowadzenia, lutowane od spodu płytki.
Lampa jest trochę niższa i ma inny pinout, rozstaw pinów i parametry identyczne.
Podkleję Z5730M przy pomocy klejarki, podrutuję jak należy(tam wszystko jest opisane na PCB), wstawię K155ID1 w podstawkę i chyba będzie OK.
Drugi miernik ma wszystkie NIXIE sprawne, za to głupieje logika.
Po włączeniu wyświetla zawsze tą samą kombinację cyfr, dodatkowo zapala w 2 lampach wszystkie katody, po wyjęciu i ponownym włożeniu bezpiecznika linii +5V, ten efekt zanika i cyfry świecą pojedynczo, nie wszystkie katody na raz.
Miernik nie generuje sygnału wzorcowego, sprawdzałem oscyloskopem- w sprawnym jest prostokąt, w zepsutym nic nie ma.
Podejrzewam, że rozleciał się kwarc- mierniki dostały na pewno o glebę czy z buta i na beton

Nie da się zerować miernika, podejrzane BSXP87 i już kupione 2N2369, 10 sztuk, kwarce 10MHz też kupione.
Trochę TTL-i tam zastosowanych dostałem NOS-y gratis od użytkownika Elektrody, zresztą istnieje wersja LS i jest to osiągalne bez problemu.
74141 mam białoruskie współczesne.
W sprawnym mierniku jest obluzowany potencjometr czasu odczytu, urwało się doprowadzenie w płytce i czeka mnie rozbiórka połowy miernika

W miernikach gniazda BNC potraktowałem szczotką drucianą na Dremelu- całe czarne były.
Same mierniki raczej czyste- nie z chlewa czy złomu
Jeszcze zagadnienie czy wymieniać elektrolity w części logicznej....jednak nie "Cheng" czy inny "LEAGUER" ,tylko coś porządnego- to sprzęt profesjonalny jest, nie radio Taraban.
Prośbę o pomoc kieruję PRZEDE WSZYSTKIM do użytkownika zjawisko...kiedyś pomógł mi przy wstrętnym, LED-owym PFL-28, tamten pogoniłem na Allegro.
Tych nie mam zamiaru się pozbywać, można chiński preskaler kupić czy nawet zrobić(są nawet kity) i będą pomocne, będą na 100% ozdobą warsztatu