Inspiracja-Engl Fireball
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Inspiracja-Engl Fireball
Chcę złożyć kolejny wzmacniacz ale tylko jednokanałowy, na lampach 6N2P-EW i 6P14P-EW lub 6P1P-EW.
Mam idealne do tego transformatory: TS (270V/0,3A, 6,3V/3A) oraz TG Hammond 1608 (Raa 8kOhm). Mam też pcb: zasilacz anodowy z układem biasu, ciche żarzenie, płyta główna (brzmi jak komponent do PC), płytka do bezpieczników oraz gniazd głośnikowych i pętli efektów.
Mam jedno pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów z forum: umieścić całość w obudowie np. rack 3U czy dać lampy na zewnątrz?
Mam idealne do tego transformatory: TS (270V/0,3A, 6,3V/3A) oraz TG Hammond 1608 (Raa 8kOhm). Mam też pcb: zasilacz anodowy z układem biasu, ciche żarzenie, płyta główna (brzmi jak komponent do PC), płytka do bezpieczników oraz gniazd głośnikowych i pętli efektów.
Mam jedno pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów z forum: umieścić całość w obudowie np. rack 3U czy dać lampy na zewnątrz?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Inspiracja-Engl Fireball
Lampy "na wierzchu" sprawdzają się się w stacjonarnym sprzęcie audio. Gitarowy jest mniej lub bardziej, ale zawsze przenośny, więc istnieje spore ryzyko zniszczenia lamp.
Przy jednokanałowcu sugerowałbym klasyczną obudowę typu head - rack osobiscie widziałbym raczej dla wzmacniacza dwu- i więcej kanałowego, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie na zabudowaniu w rackowej jednokanałowca, to kwestia potrzeb. Jeśli obudowa rack to sugerowałbym coś w stylu rackowej wersji Soldano SLO100:
Tego typu wykonanie ma tę zaletę, że w razie czego można wzmacniacz zabudować w skrzyni/obudowie oklejonej tolexem i nie będzie mocno odbiegał wyglądem od typowego heada.
Przy jednokanałowcu sugerowałbym klasyczną obudowę typu head - rack osobiscie widziałbym raczej dla wzmacniacza dwu- i więcej kanałowego, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie na zabudowaniu w rackowej jednokanałowca, to kwestia potrzeb. Jeśli obudowa rack to sugerowałbym coś w stylu rackowej wersji Soldano SLO100:
Tego typu wykonanie ma tę zaletę, że w razie czego można wzmacniacz zabudować w skrzyni/obudowie oklejonej tolexem i nie będzie mocno odbiegał wyglądem od typowego heada.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Dziękuję za odpowiedź, skłaniam się do umieszczenia lamp na zewnątrz-lepsze chłodzenie, zwłaszcza lamp mocy.
Tak jak napisałeś zawsze można to obudować. Zobaczę jaki materiał będzie w moim zasięgu: stal, aluminium, rack 2U,3U, skrzynka narzędziowa, a może jakaś stara obudowa trafi się na bazarku.
Do ewentualnej obudowy chciałbym użyć desek dębowych lub klejonki, lekko zabarwionych bejcą (nie lubię naturalnego koloru dębu) i jakiś elementów metalowych np. płaskownik lekko postarzany i cięty w jakiś wzór-coś innego niż zwykle.
Soldano ze zdjęcia taki jakiś grzeczny jest
, marzy mi się obudowa z jajem.
Tak jak napisałeś zawsze można to obudować. Zobaczę jaki materiał będzie w moim zasięgu: stal, aluminium, rack 2U,3U, skrzynka narzędziowa, a może jakaś stara obudowa trafi się na bazarku.
Do ewentualnej obudowy chciałbym użyć desek dębowych lub klejonki, lekko zabarwionych bejcą (nie lubię naturalnego koloru dębu) i jakiś elementów metalowych np. płaskownik lekko postarzany i cięty w jakiś wzór-coś innego niż zwykle.
Soldano ze zdjęcia taki jakiś grzeczny jest

Projektuję pcb zasilaczy do zapięcia anodowego, siatek drugich, biasu, żarzenia, przekaźników i podwajacza napięcia dla lamp 1625.
Moje pytanie brzmi: wrzucić to wszystko na jedno pcb czy rozbić na dwa?
Moje pytanie brzmi: wrzucić to wszystko na jedno pcb czy rozbić na dwa?
Mam zamiar użyć pętli efektów ze schematu poniżej.
Mam pytanie, czy ktoś z Was używał podstawki pod przekaźnik zamiast go lutować do pcb?
Mam pytanie, czy ktoś z Was używał podstawki pod przekaźnik zamiast go lutować do pcb?
Tak, kiedyś użyłem podstawki pod przekaźnik i bardzo dobrze się sprawdzała.
Ok, dzięki.
Wczoraj przyszły płytki, na razie do wzmacniacza małej mocy SE, dałem ciała. Zaczynając projekt zaznaczyłem parę ścieżek convert to pad, no i są teraz bez solder mask, f......ck. Muszę kupić solder mask utwardzaną UV i je zabezpieczyć.
Dojdzie jeszcze transformatorek zasilający przekaźnik oraz pętla efektów.
Co miałem i mogłem to polutowałem, czas zamówić brakujące części.
widzę, że masz kilka sztuk tych PCB... Będziesz się pozbywał? Jak tak byłbym zainteresowany...
3 komplety będę miał na zbyciu ale poczekaj trochę do momentu jak odpalę wzmacniacz.
nie śpieszy mi się... walcz z tematem.
Ogarniam pcb z potencjometrami.