https://www.benchmark.pl/aktualnosci/dy ... wieku.html
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Zgadza się, po chwili zastanowienia nadchodzi refleksja, że niezłe to wykombinowali
Szczególnie ostatni metr gniazdko - sprzęt... kilometry przed gniazdkiem są już nieistotneMarianBaczynski pisze: ↑pt, 24 grudnia 2021, 10:46Ja tam się też nie dziwię, że sieciówki grają. W audio zasilanie jest bardzo ważne.
Jednak jakieś zależności w nich występują? Co za bałamutne stwierdzenia...?MarianBaczynski pisze: ↑pt, 24 grudnia 2021, 15:15 To tak do końca nie działa, kiedyś nawet trafiłem gdzieś na pomiary przewodów zasilających i jednak jakieś zależności w nich występują. Ogólnie zasilanie to dość ważny aspekt w audio i można się dość mocno zdziwić ile zmian w dźwięku wnosi np. taka wymiana stabilizatora w przetworniku cyfrowo analogowym.Taki dysk jak przedstawiony na foto to zapewne ostra audiofilska przesada ale z drugiej strony właściwe zasilanie PC w audio to żadne voodoo. Temat rzeka.
To co pokazałeś w tym poście to hiend bezsprzecznie.Romekd pisze: ↑pt, 24 grudnia 2021, 22:14 To o jakim sprzęcie możemy tu rozmawiać? Z pokazanego przeze mnie w poprzednim poście odtwarzacza został wykorzystany jedynie transport z częścią elektroniki sterującej, natomiast został zmieniony zasilacz (z transformatorem zwykłym i dodatkowym transformatorem toroidalnym), cały "tor cyfrowy" z przetwornikami, wzmacniaczami wyjściowymi i "super-hiper" precyzyjnym generatorem sterującym 16,9344 MHz oraz całe wewnętrzne i zewnętrzne "okablowanie". Mało?
Masz rację, ZG jest najważniejsze w tej układance z tym, że wzmacniacz i źródło też należy odpowiednio dobrać. Przewody to kosmetyka ale czasami niezbędna.Romekd pisze: ↑pt, 24 grudnia 2021, 22:14 Zajmując się, między innymi, oceną, renowacjami i naprawami sprzętu audio, miałem okazję posłuchać różnych urządzeń z różnym okablowaniem... Jednak nie zmieniłem zdania i nadal uważam, że największy wpływ na jakość dźwięku wywierają zestawy głośnikowe oraz akustyka pomieszczenia, choć po 50. roku życia coraz bardziej znaczący wpływ na percepcję słuchową wywierają również nasze starzejące się uszy...![]()
Mogą, jeżeli nie będą miały dziur podobnych do tej jaką zaprezentowałeś kilka postów wyżej w cd oraz chamskich przeróbek elektroniki to będą godne.
MarianBaczynski pisze: ↑pt, 24 grudnia 2021, 22:53 Masz rację, ZG jest najważniejsze w tej układance z tym, że wzmacniacz i źródło też należy odpowiednio dobrać. Przewody to kosmetyka ale czasami niezbędna.