Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Tak, wiem że trzeba będzie coś pozmieniać ale gdy przeczytałem "Dobierając w rozsądnych granicach kondensator zasilania można uzyskać stabilizację i wysoką sprawność" to stwierdziłem że to układ świetny do mojego zastosowania
Ano fakt, u mnie na gierkowskim osiedlu z wielkiej płyty ogrzewanym z EC Siekierki ani jedno ani drugie nie grozi.Krzysztof_M pisze: ↑śr, 6 października 2021, 16:32 duża ilość paneli solarnych w okolicy może podbijać w dzień nap do 250 V a po zmroku nap. może mocno spadać, jeśli solarowcy w okolicy mają wszystko, łącznie z centralnym grzaniem, ustawione na prąd
No nie, zamiast KT88 wolałbym zastosować 6P45S których trochę mam, a do budowy audiofilskiego wzmacniacza SE na bezpośrednio żarzonych triodach od zgrzewarek na pewno się nie zniżęJak się nie przejmujesz wartością lamp, np. nie wydałeś kilkuset złotych na nową kwadrę KT88, albo parę 300B to w zasadzie szkoda zachodu.
To już raziłoby mnie o wiele mniej, tym bardziej że sinusa w sieci dawno już nie ma, to co jest przypomina raczej trapez. Oczywiście jest to skutek masowego stosowania prostych zasilaczy impulsowych mających na wejściu mostek prostowniczy obciążony elektrolitem idącym w setki a nawet tysiące uF.zainwestuję w UPS z serii ONLINE - taki to stabilizuje cały czas nap. w sieci i jego przetwornica dostarcza w miarę czysty sinus (podobno czysty).
Taki przerobiony można zastosować. Nie jest to stabilizator prądu,ale zwykły ogranicznik napięcia zasilania żarzenia z narastaniem tegoż.Lampy typu PL nie lubią {podobno?} gwałtownego narastania prądu żarzenia co ma miejsce w urządzeniach zasilanych z żródeł o niskiej rezystencji {sieć} i dlatego stosuje się termistory.W układzie zasilanym z transformatora istotne jest jaką on ma możliwość {rezystencję} katowania lamp.W wzmacniaczu Kolegi ma być potężny transformator i wypada coś zrobić by tychże lamp nie zamęczałOlkus pisze: ↑śr, 6 października 2021, 21:08Tak, wiem że trzeba będzie coś pozmieniać ale gdy przeczytałem "Dobierając w rozsądnych granicach kondensator zasilania można uzyskać stabilizację i wysoką sprawność" to stwierdziłem że to układ świetny do mojego zastosowania![]()
Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę.
A.