Jak ludzie szanują stary sprzęt...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Jak ludzie szanują stary sprzęt...
Budzę się rano, idę się przejść. Przy śmietniku widzę pękniętą tylną ściankę od Unitrowskiego telewizora. Idę zobaczyć bliżej, a tam za śmietnikiem Neptun ze zbitym cokołem od lampy, co ciekawe cewki i trafo na miejscu, więc ktoś pewnie dla zabawy uszkodził... Uratowałem co się dało, płytki, potencjometry, programator, trafo sieciowe. Pójdę jutro jeszcze po przedni panel obudowy, może ktoś z forum potrzebuje, to za darmo oddam.
Re: Jak ludzie szanują stary sprzęt...
Telewizory kineskopowe są "pod kreską" bo ich przydatność użytkowa jest dyskusyjna. Owszem da się ale oczu szkoda... a że to kopalnia przydatnych części to już inna bajka.
I pomyśleć, że jeszcze 33 lata temu staliśmy w kolejkach za jakimkolwiek kolorowym "Neptunem" czy "Heliosem", który kosztował kilka ładnych wypłat. Z chociażby szacunku dla własnej historii jestem przeciwko utylizacji starego sprzętu, a już zwłaszcza w ten sposób.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 3125...6249 postów
Wygląda na Neptuna 471.
Dokładnie - to on. Po czym poznałeś?
-
- 3125...6249 postów
Jakbyś zrobił tego xxx sztuk też byś poznał.
Podpowiedzią z Twojej strony było trafo sieciowe.
Do tego kinol A50-140W czyli N 471 a nie 671.
No i cewki odchylania.

Inne modele nie miały trafa?
Już planuję jak je wykorzystać - zrobię zasilacz regulowany 0 - 120V 0 - 0.2A. Jak skończę, to chętnie się pochwalę na forum

-
- 3125...6249 postów
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Telewizory obecnie nie są zbyt atrakcyjne do tego celu, elementy mocy są głównie wysokonapięciowe. Lepszy jest do tego celu zniszczony sprzęt audio, np: miniwieża.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Ponad 30 lat temu siedziałem sobie i młotkiem waliłem pudełka z EL84, ECC, ECH... i wieloma innymi jako niechodliwymi zostawiając jedynie lampy zwane dzisiaj śmieciówkami. Po kolejnych paru latach pod młotek poszły przełączniki kanałow, trafa w/n, różne moduły i wiele innych części z powodu j/w czyli niechodliwe. Kto przewidzi czego będzie szukać kolejne pokolenie za parę lat ??