Właśnie trwa atak

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Właśnie trwa atak

Post autor: tszczesn »

Aktualnie w tym momencie DOSują mi łącze. I co można zrobić? Wychodzi że nic...
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Właśnie trwa atak

Post autor: CHOPIN66 »

Witam
Zgłosić o ataku dostawcy internetu, ten z kolei powiadomi odpowiednie służby.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Zgłosiłem, niecały kwadrans później ruch na łączu wrócił do normy. Co z tym zrobią dalej nie wiem, w każdym razie Wireshark powiedział, że wiele różnych adresów IP wysyłało wór pakietów na port 17 protokołem UDP. Wredne tylko to jest, bo nie masz jak się zabezpieczyć.
Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: KrzysztofS »

Co to za system ?? Jak serwer stoi na linuxie można coś zrobić .....
Szukam skrzynki do radia FIGARO
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

To nie serwer, tylko mój domowy komputer. Owszem, na Linuksie, ale zrobić nie mogę nic - z zewnątrz pakują w moje łącze pakiety. Mój firewall je ubija, ale już po mojej stronie druta. Atak trwa nadal, ale mój dostawca netu wyciął to na swoim firewallu i do mnie dochodzą tyko odpryski. W każdym razie w pakietach ICMP widać ciąg "scamcoin ru". Najdziwniejsze jest to, że za taki atak trzeba zapłacić, a u mnie nie ma nic opłacalnego do blokowania, żadnej usługi, nawet żądanie okupu w bitcoinach nie przyszło. Nie mam pojęcia o co chodzi.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Bo atak DDos jest wykonywany po to aby położyć urządzenie i tylko po to. Opłat z reguły nie ma. Jakiś debil za tym stoi i nic na to nie poradzisz. Jedynie co możesz wykonać to powiadomić dostawcę, choć dostawcy z reguły mają możliwości zablokowania takich ataków. Jak widać u Ciebie nie zadziałało.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Zadziałało, moje łącze się odblokowało, choć resztki widziałem w wiresharku, od dwóch dni jest już chyba spokój.

Ale taki atak trzeba wykupić - znaleźć bitcoiny, wejść na tora, opłacić botnet- to kosztuje czas i pieniądze. Nie wiem, czy ktoś mnie tak strasznie nie lubi? Bo krzywdy mi ten atak nie wyrządzał, ot - nie mogłem w spokoju Netfliksa obejrzec.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Może ktoś pomylił adres IP i wydał bitcoiny na darmo :lol:
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

tszczesn pisze: wt, 8 czerwca 2021, 10:44 Zadziałało, moje łącze się odblokowało, choć resztki widziałem w wiresharku, od dwóch dni jest już chyba spokój.

Ale taki atak trzeba wykupić - znaleźć bitcoiny, wejść na tora, opłacić botnet- to kosztuje czas i pieniądze. Nie wiem, czy ktoś mnie tak strasznie nie lubi? Bo krzywdy mi ten atak nie wyrządzał, ot - nie mogłem w spokoju Netfliksa obejrzec.
Nie musi to mieć związku, że ktoś ciebie nie lubi. Nie wydaje się aby tak było. Raczej to przypadek wynikający z przeskanowania puli adresowej i na ciebie TEŻ trafiło. Z pewnością nie ty jeden miałeś w tym dniu taki problem. Najprawdopodobniej to czysty przypadek.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
ODPOWIEDZ