Właśnie trwa atak
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Właśnie trwa atak
Aktualnie w tym momencie DOSują mi łącze. I co można zrobić? Wychodzi że nic...
-
- 1875...2499 postów
Re: Właśnie trwa atak
Witam
Zgłosić o ataku dostawcy internetu, ten z kolei powiadomi odpowiednie służby.
Zgłosić o ataku dostawcy internetu, ten z kolei powiadomi odpowiednie służby.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Zgłosiłem, niecały kwadrans później ruch na łączu wrócił do normy. Co z tym zrobią dalej nie wiem, w każdym razie Wireshark powiedział, że wiele różnych adresów IP wysyłało wór pakietów na port 17 protokołem UDP. Wredne tylko to jest, bo nie masz jak się zabezpieczyć.
- KrzysztofS
- 125...249 postów
Co to za system ?? Jak serwer stoi na linuxie można coś zrobić .....
Szukam skrzynki do radia FIGARO
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
To nie serwer, tylko mój domowy komputer. Owszem, na Linuksie, ale zrobić nie mogę nic - z zewnątrz pakują w moje łącze pakiety. Mój firewall je ubija, ale już po mojej stronie druta. Atak trwa nadal, ale mój dostawca netu wyciął to na swoim firewallu i do mnie dochodzą tyko odpryski. W każdym razie w pakietach ICMP widać ciąg "scamcoin ru". Najdziwniejsze jest to, że za taki atak trzeba zapłacić, a u mnie nie ma nic opłacalnego do blokowania, żadnej usługi, nawet żądanie okupu w bitcoinach nie przyszło. Nie mam pojęcia o co chodzi.
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Bo atak DDos jest wykonywany po to aby położyć urządzenie i tylko po to. Opłat z reguły nie ma. Jakiś debil za tym stoi i nic na to nie poradzisz. Jedynie co możesz wykonać to powiadomić dostawcę, choć dostawcy z reguły mają możliwości zablokowania takich ataków. Jak widać u Ciebie nie zadziałało.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Zadziałało, moje łącze się odblokowało, choć resztki widziałem w wiresharku, od dwóch dni jest już chyba spokój.
Ale taki atak trzeba wykupić - znaleźć bitcoiny, wejść na tora, opłacić botnet- to kosztuje czas i pieniądze. Nie wiem, czy ktoś mnie tak strasznie nie lubi? Bo krzywdy mi ten atak nie wyrządzał, ot - nie mogłem w spokoju Netfliksa obejrzec.
Ale taki atak trzeba wykupić - znaleźć bitcoiny, wejść na tora, opłacić botnet- to kosztuje czas i pieniądze. Nie wiem, czy ktoś mnie tak strasznie nie lubi? Bo krzywdy mi ten atak nie wyrządzał, ot - nie mogłem w spokoju Netfliksa obejrzec.
-
- 2500...3124 posty
Może ktoś pomylił adres IP i wydał bitcoiny na darmo 

- ^ToM^
- 625...1249 postów
Nie musi to mieć związku, że ktoś ciebie nie lubi. Nie wydaje się aby tak było. Raczej to przypadek wynikający z przeskanowania puli adresowej i na ciebie TEŻ trafiło. Z pewnością nie ty jeden miałeś w tym dniu taki problem. Najprawdopodobniej to czysty przypadek.tszczesn pisze: ↑wt, 8 czerwca 2021, 10:44 Zadziałało, moje łącze się odblokowało, choć resztki widziałem w wiresharku, od dwóch dni jest już chyba spokój.
Kreślę się z głębokim poważaniem