Audiofilska zagadka.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Audiofilska zagadka.
Czołem.
Mam dla Kolegów małą zagadkę. Co za audiofilskie urządzenie widać na pierwszym planie zdjęć zamieszczonych w załącznikach poniżej. Jest to sprzęt audio.
Pod metalową "klatką", którą można zdjąć, schowanych zostało sześć lamp elektronowych i dwa duże kondensatory elektrolityczne. Za nimi, pod metalową osłoną z otworami wentylacyjnymi zamontowane są dwa duże i ciężkie (zalewane w metalowych kubkach) transformatory. Ktoś domyśla się co to może być za sprzęt?
Zdjęcie przy ściemnionym oświetleniu.
Pozdrawiam
Romek
Mam dla Kolegów małą zagadkę. Co za audiofilskie urządzenie widać na pierwszym planie zdjęć zamieszczonych w załącznikach poniżej. Jest to sprzęt audio.
Pod metalową "klatką", którą można zdjąć, schowanych zostało sześć lamp elektronowych i dwa duże kondensatory elektrolityczne. Za nimi, pod metalową osłoną z otworami wentylacyjnymi zamontowane są dwa duże i ciężkie (zalewane w metalowych kubkach) transformatory. Ktoś domyśla się co to może być za sprzęt?
Zdjęcie przy ściemnionym oświetleniu.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Re: Audiofilska zagadka.
Pewnie przerośnięty przedwzmacniacz gramofonowy 

Niestety, nie jest to przedwzmacniacz gramofonowy, ale ciepło
Taka trochę konstrukcja "dual mono". Lamp jest nieco więcej niż widać na przedstawionych zdjęciach.

- Copper_Lucas
- 100...124 posty
Czołem.
Nie jest to DAC, choć go w sobie zawiera (PCM1792).
Pozdrawiam
Romek
Nie jest to DAC, choć go w sobie zawiera (PCM1792).
Pozdrawiam
Romek
- kubafant
- 2500...3124 posty
Preamp liniowy?
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Z 24-bitowym przetwornikiem cyfrowo-analogowym? Nie, nie jest to preap liniowy. Gdybym widział tylko ten górny panel z lampami oraz duże i ciężkie transformatory, typ urządzenia audio, będącego tematem tej zagadki, przyszedłby mi na myśl chyba jako ostatni...
Pozdrawiam
Romek

Pozdrawiam
Romek
-
- 2500...3124 posty
Ta zagadka i miejsce jej opublikowania sugeruje raczej niedorzeczną konstrukcję. Sądząc po tym, że są tylko dwa transformatory i jest ponoć więcej lamp to stawiam na wzmacniacz OTL.Romekd pisze: ↑pt, 21 maja 2021, 08:59 Z 24-bitowym przetwornikiem cyfrowo-analogowym? Nie, nie jest to preap liniowy. Gdybym widział tylko ten górny panel z lampami oraz duże i ciężkie transformatory, typ urządzenia audio, będącego tematem tej zagadki, przyszedłby mi na myśl chyba jako ostatni...![]()
Pozdrawiam
Romek
"Primaluna Prologue Classic CD" 15 940,00 zł

Brawo! Niemal w "punkt". Widoczne na zdjęciach urządzenie, to odtwarzacz płyt CD PrimaLuna ProLogue Eight. Sprzęt waży niemal 12 kg i pobiera z sieci elektrycznej ponad 50 W (49 W przy 225 V 50 Hz). Na zdjęciach widać dwie pary lamp ECC82S (JJ) i ECC83S (JJ) oraz dwie duże lampy prostownicze typu 5AR4 (JJ). Niewidoczne na zdjęciach lampy to: lampowy wskaźnik fluorescencyjny (VFD) oraz paluszkowa trioda 6S6B. Ta ostatnia pracuje w oscylatorze kwarcowym, zapewniając podobno rewelacyjnie czysty (wolny od szumów fazowych i innych zaburzeń) sygnał "zegara".
Pozdrawiam
Romek
Litości! Czy ta lampa jest tylko elementem aktywnym generatora, czy rezonator kwarcowy został z nią sprzężony termicznie, a całość odizolowana od otoczenia - tworząc to swego rodzaju generator termostatowany (OCXO)?
Gdzie są granice audiofilityckiego obłędu? Zastosowano już wzorce rubidowe lub cezowe?
A czy ja gdziekolwiek napisałem, że zgadzam się z rozpowszechnianymi w audiofilskich gazetkach banialukami na temat tego urządzenia? Nie. W ogóle uważam, że przykładanie przesadnej uwagi do roli "jittera" oscylatora kwarcowego stanowi właśnie idealny przykład audiofilskiego bełkotu. Generator tego odtwarzacza nie ma żadnych ekranów, rezonator kwarcowy nie został zamknięty w specjalnym termostacie i pracując w bezpośredniej bliskości lampy jego częstotliwość "pływa" zdecydowanie bardziej niż w typowym generatorze na układzie scalonym. Na dodatek jakiś "geniusz" umieścił ten generator bezpośrednio przy filtrze sieciowym... Nie ma to jednak najmniejszego znaczenia na "brzmienie odtwarzacza", choć potencjalnym nabywcom można tego typu argumenty bez problemu wciskać... Złapałem się za głowę czytając artykuł na stronie:anodeon pisze: ↑pt, 21 maja 2021, 12:29Litości! Czy ta lampa jest tylko elementem aktywnym generatora, czy rezonator kwarcowy został z nią sprzężony termicznie, a całość odizolowana od otoczenia - tworząc to swego rodzaju generator termostatowany (OCXO)?
Gdzie są granice audiofilityckiego obłędu? Zastosowano już wzorce rubidowe lub cezowe?
https://audio.com.pl/testy/stereo/odtwa ... ogue-eight
Autor podaje w nim np. taką informację, że wymiana jednej z płytek (zawierającą między innymi cztery wzmacniacze NE5532) na droższą (zawierającą lepsze wzmacniacze operacyjne) spowoduje:
"Droższy układ ma zapewnić niższe szumy i szybsze narastanie sygnału"...

Poniżej zdjęcie środka urządzenia. Widać na nim różne "audiofilskie" podzespoły - specjalne kondensatory "audio", kondensatory z miki srebrzonej i "niezwykłe" transformatory separujące...
Pozdrawiam
Romek
Za to dławik filtra sieciowego jest przecież "zbalansowany", a to słowo jest (było?) miodem dla uszu audiofila. Wprawdzie nie jest zbalansowany najbliższy kondensator i sama lampa, ale na pewno zadziałają tam jeszcze nie odkryte zjawiska kwantowej redukcji szumu.
Dawno temu pisałem o tym środowisku jako subkulturze i podtrzymuję zdanie.
Cieszę się tylko, że z dwadzieścia lat temu dałem sobie spokój z tym poszukiwaniem kamienia filozoficznego dzisiejszych czasów.
Dawno temu pisałem o tym środowisku jako subkulturze i podtrzymuję zdanie.
Cieszę się tylko, że z dwadzieścia lat temu dałem sobie spokój z tym poszukiwaniem kamienia filozoficznego dzisiejszych czasów.
785mm
Nie wiem i nie dbam o to jakie są opinie audiofilityków na temat tego urządzenia. Ten odtwarzacz znalazłem wrzucając Pańskie zdjęcia w wyszukiwarkę...
Tutaj pełna zgoda.
Czyli tak jak myślałem - szarlataneria. O starzeniu i stabilności długoczasowej też nie ma co mówić. Tak jak Pan napisał, ten generator w 89V51 (na zdjęciu, z takim samym typowym kwarcem o cięciu "AT"...) będzie pewnie miał lepsze parametry.Romekd pisze: ↑pt, 21 maja 2021, 13:21 Generator tego odtwarzacza nie ma żadnych ekranów, rezonator kwarcowy nie został zamknięty w specjalnym termostacie i pracując w bezpośredniej bliskości lampy jego częstotliwość "pływa" zdecydowanie bardziej niż w typowym generatorze na układzie scalonym. Na dodatek jakiś "geniusz" umieścił ten generator bezpośrednio przy filtrze sieciowym...
Co gorsza, niektórzy żerują na naiwnych oferując usługi polegające na masakrowaniu porządnych, fabrycznych urządzeń:
http://dubieltubeamps.pl/cd/upgrade.htm
Nie czytam, szkoda czasu...
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Lampowy odtwarzacz CD? No no czego to audiofile nie wymyślą
A gdzie wzmacniacz do tego
Pozdrawiam.
A.

A gdzie wzmacniacz do tego

Pozdrawiam.