TDA7293 jako bufor wyjściowy do wzm. lampowego

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

namor
250...374 postów
250...374 postów

TDA7293 jako bufor wyjściowy do wzm. lampowego

Post autor: namor »

Z ogromnym zainteresowaniem śledzę wątek o wzmacniaczu na tranzystorach germanowych z ebay, jak zresztą wszystkie wątki w których pisze RomekD, miałem się tam dopisać z tym tematem, bo tam RomekD wspomina o TDA7294, ale to byłby "off topic" więc zakładam nowy wątek.
TDA7293 ma możliwość pracować równolegle z innym TDA7293 żeby zwiększyć prąd wyjściowy, "równoleglona" jest tylko para wyjściowych tranzystorów, a z przyłączonego równolegle układu jest odłączana (patrz str. 10 PDF) część sterująca.
Gdyby można było wykorzystać samą końcówkę mocy na mosfetach z TDA7293, mielibyśmy idealny układ do budowania hybryd lampa/tranzystor. Robiłem próby przez różne sposoby polaryzacji wejścia "BUFFER DRIVER" (noga 11), po przełączeniu układu w stan "BUFFER" nie udało mi się, układ jest niestabilny, przez chwilę jest sygnał na wyjściu, potem układ "zatrzaskuje" się na nap. zasilania, może ktoś ma jakieś pomysły.
Załączniki
TDA7293.pdf
(342.41 KiB) Pobrany 155 razy
namor
250...374 postów
250...374 postów

Re: TDA7293 jako bufor wyjściowy do wzm. lampowego

krótka informacja na temat stopnia wyjściowego TDA7293 z "dataszita" :
1) Output Stage
The main design task in developping a power operational
amplifier, independently of the technology
used, is that of realization of the output stage.
The solution shown as a principle shematic by
Fig3 represents the DMOS unity - gain output
buffer of the TDA7293.
This large-signal, high-power buffer must be capable
of handling extremely high current and voltage
levels while maintaining acceptably low harmonic
distortion and good behaviour over
frequency response; moreover, an accurate control
of quiescent current is required.
A local linearizing feedback, provided by differential
amplifier A, is used to fullfil the above requirements,
allowing a simple and effective quiescent
current setting.
Proper biasing of the power output transistors
alone is however not enough to guarantee the absence
of crossover distortion.
While a linearization of the DC transfer characteristic
of the stage is obtained, the dynamic behaviour
of the system must be taken into account.
A significant aid in keeping the distortion contributed
by the final stage as low as possible is provided
by the compensation scheme, which exploits
the direct connection of the Miller capacitor
at the amplifier’s output to introduce a local AC
feedback path enclosing the output stage itself.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Lepiej narysuj jak to podłączasz, inaczej to tysiąc pytań do albo kryształowa kula. Próbowałeś między masę a wejście bufora podłączyć mikroamperomierz?
namor
250...374 postów
250...374 postów

próbowałem tylko dwie wersje, pierw "optymistycznie" myślałem, że to typowy wzmacniacz "operacyjny" odwracający o wzmocnieniu "jeden", więc 100 kOm od wyjścia (n.14) do wejścia (n.11), i 100kOm w szereg z wejściem, później polaryzowałem dzielnikiem (potencjometrem) od zasilających napięć ok. 32V +/-, wtedy udawało się na chwilę uzyskać sygnał na wyjściu. Myślę, że układ ma potencjał, "nobla" dla tego który go wyzwoli :wink: .
namor
250...374 postów
250...374 postów

jest też opcja, że te moje TDA7293, to typowe Chińskie "fejki", myślałem, że tylko najpopularniejsze TDA7294 są podrabiane
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Ja bym spróbował po prostu tak i zobaczył co się dzieje.
IMG_20210505_223939.jpg
Kondensator >= 470 nF. Druga opcja to złożyć układ master/slave według karty katalogowej i podpatrzyć co się dzieje na wyprowadzeniach numer 11 i jak to się ma do tego co jest na wyjściu.
namor
250...374 postów
250...374 postów

Einherjer pisze: śr, 5 maja 2021, 22:55 Druga opcja to złożyć układ master/slave według karty katalogowej i podpatrzyć co się dzieje na wyprowadzeniach numer 11 i jak to się ma do tego co jest na wyjściu.
Masz rację chyba mnie to czeka, a po pierwszych próbach trochę się zniechęciłem do tego projektu.
Próby robiłem dawno, wydaje mi się, że z rezystorem do masy też, na pewno w konfiguracjach jak na załączonym rysunku. Najbardziej liczyłem na wersję w konfiguracji wzm. odwracającego, ale sygnał na wyjściu pokazał się (w jakiejś pozycji potencjometru), tylko w wersji jak na dolnym rysunku, oczywiście niestabilnie, bo brak sprzężenia. Przyszło mi teraz do głowy, że może by połączyć razem te dwie koncepcje.
Jak będę miał czas to znów zmontuję "pająka", ale na razie muszę opróżnić jedno z pomieszczeń piwnicznych i jestem zajęty porządkami i wyprzedażą "przydasiów"
Załączniki
DSC01923.JPG
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: czyt »

Nie lepszy będzie wzmacniacz wizji - trzykanałowy! Moc ma niewielką, ale wysokonapięciowy za to. Kiedyś oglądałem dataszita i tak z tym wątkiem mi się skojarzyło. Z maja 8)
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
namor
250...374 postów
250...374 postów

czyt pisze: ndz, 21 listopada 2021, 19:31 Nie lepszy będzie wzmacniacz wizji - trzykanałowy! Moc ma niewielką, ale wysokonapięciowy za to. Kiedyś oglądałem dataszita i tak z tym wątkiem mi się skojarzyło. Z maja 8)
W tym pomyśle chodziło mi o to aby zastąpić stopień wyjściowy wzm. lampowego, buforem MOSFET z TDA7293, który ma możliwość odłączenia stopnia wyjściowego od sterującego, "nobel", "patent" i "biznes" dla tego który zdoła "opanować" ten "scalak" w roli bufora wyjściowego wzm. mocy, dla stopni sterujących lampowych.
trouvere
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: trouvere »

Pytania do autora wątku:
- dlaczego wydaje Ci się, że ten scalak, a w szczególności jego stopień wyjściowy, jest wart tego by się nim tak bardzo interesować oraz poświęcać czas i nakład pracy by go zaimplementować w charakterze stopnia wyjściowego wzmacniacza lampowego, tworząc w ten sposób dziwaczną hybrydę lampową na wejściu i zintegrowaną MOS'ową na wyjściu ?
- jakie miałyby być zalety takiej konstrukcji ?
- a ten "Nobel", "patent" i "biznes" to mógłbyś ubrać w jakąś wymierną (konkretną) kwotę ? /może być w walucie PLN/
Awatar użytkownika
janusz rafalski
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: janusz rafalski »

Każdy sposób by pozbyć się transf. wyjściowych /których nie cierpię/ jest dobry, nawet dziwaczna hybryda. J.Raf.
trouvere
50...74 posty
50...74 posty

Hmmm ... ale ... nie podałeś żadnego, absolutnie żadnego, związanego z techniką argumentu a tylko bardzo subiektywne: "nie cierpię" transformatorów wyjściowych, więc nasuwa się pytanie czy wejściowe lub między stopniowe to "cierpisz" ?
Transformatory w audio są niezwykle cennym elementem, pozwalającym na znaczne uproszczenie układów i nie tylko w dziedzinie układów lampowych.
Pozwalają na budowanie bardzo wyrafinowanych układów których, podstawową zaletą jest prostota (w sensie skomplikowania układowego).
Oczywiście ma ich stosowanie swoją cenę, nie tylko w sensie kosztu nabycia, ale świadomy konstruktor potrafi sobie z tymi problemami poradzić.

Co do układu TDA7293, da się go zaaplikować, ale rozbudowa układu będzie bardzo upierdliwa a korzyść (w sensie technicznym) praktycznie zerowa.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

namor pisze: ndz, 21 listopada 2021, 20:29 W tym pomyśle chodziło mi o to aby zastąpić stopień wyjściowy wzm. lampowego, buforem MOSFET z TDA7293, który ma możliwość odłączenia stopnia wyjściowego od sterującego, "nobel", "patent" i "biznes" dla tego który zdoła "opanować" ten "scalak" w roli bufora wyjściowego wzm. mocy, dla stopni sterujących lampowych.
W zasadzie wystarczy zbudować końcówkę mocy na dwóch układach {typu Master/Slave} i połączyć doprowadzenia sygnałów {11} filtrem dolnoprzepustowym przepuszczającym składową stałą a do wejścia Slawe{11} doprowadzić sygnał użytkowy z pętlą USZ lub bez [oczywiście zablokować nieużywane obwody wejściowe}. Będzie ,,nobel,,? :lol: . :D
trouvere
50...74 posty
50...74 posty

Marek7HBV pisze: pn, 22 listopada 2021, 18:17
namor pisze: ndz, 21 listopada 2021, 20:29 W tym pomyśle chodziło mi o to aby zastąpić stopień wyjściowy wzm. lampowego, buforem MOSFET z TDA7293, który ma możliwość odłączenia stopnia wyjściowego od sterującego, "nobel", "patent" i "biznes" dla tego który zdoła "opanować" ten "scalak" w roli bufora wyjściowego wzm. mocy, dla stopni sterujących lampowych.
W zasadzie wystarczy zbudować końcówkę mocy na dwóch układach {typu Master/Slave} i połączyć doprowadzenia sygnałów {11} filtrem dolnoprzepustowym przepuszczającym składową stałą a do wejścia Slawe{11} doprowadzić sygnał użytkowy z pętlą USZ lub bez [oczywiście zablokować nieużywane obwody wejściowe}. Będzie ,,nobel,,? :lol: . :D
No to w zasadzie wprowadź swój pomysł w życie i zbuduj taką końcówkę, tak jak to opisałeś, "nobel" będzie :D
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
namor pisze: śr, 5 maja 2021, 18:51 Z ogromnym zainteresowaniem śledzę wątek o wzmacniaczu na tranzystorach germanowych z ebay, jak zresztą wszystkie wątki w których pisze RomekD, miałem się tam dopisać z tym tematem, bo tam RomekD wspomina o TDA7294, ale to byłby "off topic" więc zakładam nowy wątek.
TDA7293 ma możliwość pracować równolegle z innym TDA7293 żeby zwiększyć prąd wyjściowy, "równoleglona" jest tylko para wyjściowych tranzystorów, a z przyłączonego równolegle układu jest odłączana (patrz str. 10 PDF) część sterująca.
Gdyby można było wykorzystać samą końcówkę mocy na mosfetach z TDA7293, mielibyśmy idealny układ do budowania hybryd lampa/tranzystor. Robiłem próby przez różne sposoby polaryzacji wejścia "BUFFER DRIVER" (noga 11), po przełączeniu układu w stan "BUFFER" nie udało mi się, układ jest niestabilny, przez chwilę jest sygnał na wyjściu, potem układ "zatrzaskuje" się na nap. zasilania, może ktoś ma jakieś pomysły.
Panowie, problemem, jaki pojawia się przy próbie wykorzystania tylko stopnia wyjściowego z układu TDA7293V jest prąd wypływający z końcówki nr 11. Jest on niezbędny do zapewnienia poprawnego polaryzowania obwodów sterujących tranzystorami wyjściowymi, a wartość tego prądu wynosi ok. 1,42 mA. Gdybyśmy próbowali wejście to połączyć z masą przy pomocy rezystora, np. 10 kΩ, to spadek napięcia na rezystorze wyniósłby ok. 14 V i podobna wartość napięcia pojawiłaby się na wyprowadzeniu nr 14, czyli wyjściu "głośnikowym". Układ sterowany ze źródła sygnału sinusoidalnego o małej rezystancji wyjściowej (również dla wartości stałej prądu) wprowadza spore zniekształcenia nieliniowe, które dałoby się zredukować stosując pętle ujemnego sprzężenia zwrotnego z wyjścia TDA7293V do wejścia układu sterującego. Sam stopień mocy bez takiego sprzężenia wprowadza niewielkie tłumienie, co przedstawiają oscylogramy zamieszczone poniżej. Żółtym kolorem rysowany był przebieg sygnału wejściowego, a niebieskim wyjściowego. Wartość mocy wyjściowej (dla obciążenia 8 Ω), przy której dokonywałem pomiaru oraz poziomu generowanych przez układ zniekształceń nieliniowych zapisałem nad wykresami:
1kHz_100mW_8R.png
1kHz_500mW_8R.png
1kHz_1000mW_8R.png
1kHz_2000mW_8R.png
1kHz_5000mW_8R.png
1kHz_10000mW_8R.png
1kHz_20000mW_8R.png
1kHz_40000mW_8R.png

Jak widać na wykresach układ lepiej radzi sobie ze wzmacnianiem dolnych połówek sinusoidy niż górnych
Poziomy poszczególnych harmonicznych (pokazywane przez analizator widma) dla sygnału sterującego o częstotliwości 1 kHz, dla mocy z wykresów umieszczonych powyżej przedstawiają następne załączniki.
THD_1kHz_100mW_8R_Uz-SYM_32V.PNG
THD_1kHz_500mW_8R_Uz-SYM_32V.PNG
THD_1kHz_1000mW_8R_Uz-SYM_32V.PNG
THD_1kHz_2000mW_8R_Uz-SYM_32V.PNG
THD_1kHz_5000mW_8R_Uz-SYM_32V.PNG
THD_1kHz_10000mW_8R_Uz-SYM_32V.PNG
THD_1kHz_20000mW_8R_Uz-SYM_32V.PNG
THD_1kHz_40000mW_8R_Uz-SYM_32V.PNG

Zaprojektowanie odpowiedniej aplikacji z układem TDA7293V, współpracującym z lampowym wzmacniaczem sterującym nie powinno być w tym przypadku zbyt trudne.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ