Audiofilskie kondensator do renowacji radia?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Jacek83
75...99 postów
75...99 postów

Audiofilskie kondensator do renowacji radia?

Post autor: Jacek83 »

Witam.

Tak sobie klece ostatnio VE 301 Wn i stanąłem przed dylematem doboru kondensatorow. Moje zasoby części retro są ograniczone, kupić coś to znów dylemat czy zakładać kwadratowe kolorowe kostki czy maleńkie elektrolityczny do których trzeba dorobić stosowną obudowę żeby to jakoś wyglądało.

Przeglądając znany portal trafiłem na Audiofilskie kondensator foliowe. Wymiary już bardzo zbliżone do oryginału, ponadto budowa (gabaryty i wyprowadzenia) bardzo by ułatwily sprawę. Tylko dodrukowac etykietę i gotowe.

Tylko... Jak te części się mają do jakości? Czy kondensatory które dają "piękna średnice, aksamitny bas i krystaliczne soprany" nadadzą się do tych celów? Bo ciężko znaleźć coś więcej danych poza takimi frazesami sprzedawców, czasem się pojawi lakoniczna wzmianka o rodzaju powłoki metalicznej czy dielektryku.

Wybaczcie takie pytania, ale moje doświadczenie w sprawie podzespołów ścisle audiofilskich jest zerowe.
JacekK poprzedni profil. Pozdrawiam.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Audiofilskie kondensator do renowacji radia?

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Audiofilskie zostaw audiofilom. Szukaj czegoś z epoki, czegoś zbliżonego, ewentualnie co się da regeneruj.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Czyżby VE301 był aż taki HiFi, że trzeba dobierać audiofilskie kondensatory, nie można ,,normalnych'' na odpowiednie dopuszczalne napięcie i z wyprowadzeniami osiowymi bo chyba takie wtedy stosowano a są do kupienia za niewielkie pieniądze? Tylko z ciekawości pytam.....
Awatar użytkownika
Jacek83
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Jacek83 »

cirrostrato pisze: pn, 8 lutego 2021, 15:46 Czyżby VE301 był aż taki HiFi, że trzeba dobierać audiofilskie kondensatory, nie można ,,normalnych'' na odpowiednie dopuszczalne napięcie i z wyprowadzeniami osiowymi bo chyba takie wtedy stosowano a są do kupienia za niewielkie pieniądze? Tylko z ciekawości pytam.....
Przyczyna jest prozaiczna, te kondensator są po prostu dostepne od ręki i w zasadzie w każdej pojemności. Ponadto ich budowa (osiowe wyprowadzenia, cylindryczne obudowa) jest jak najbardziej zgodna z tym co być powinno.

Tak czy inaczej kupiłem komplet kondensatorow Jentzen, zobaczę co to warte...
TELEWIZOREK52 pisze: pn, 8 lutego 2021, 00:25 ewentualnie co się da regeneruj
Niestety nie było co regenerowac, gołe chassis. W zasadzie jest to odbudowa, nie naprawa.
JacekK poprzedni profil. Pozdrawiam.
saico

Post autor: saico »

Osiowych jest od liku w rozsądnych cenach choćby tu - https://www.tme.eu/pl/katalog/komponent ... ld=1000011
ODPOWIEDZ