Wzmacniacz gitarowy AVT 2772 - problem ze wzbudzaniem się

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pcichomski
25...49 postów
25...49 postów

Wzmacniacz gitarowy AVT 2772 - problem ze wzbudzaniem się

Post autor: pcichomski »

Szanowni Koledzy.
Zbudowaliśmy z synem wzmacniacz gitarowy z kitu AVT2772. Jest już praktycznie prawie skończony i zapakowany skrzynki od combo-dawcy.

Nie ma przydźwięku.
Na pełnej głośności słychać nieprzeszkadzający niegłośny szum - podejrzewam, że to normalne. Mój wzmacniacz tranzystorowy też szumi na pełnej głośności bez sygnału.

Ale jest następujący problem: od pewnej głośności pojawia się w głośniku wysoki uciążliwy dźwięk. Pojawia się niezależnie od ustawień regulatorów barwy, Przełączniki "boostów" są na razie nie podłączone. Wydaje mi się, że ten dźwięk pojawia się nagle od pewnej głośności i już ma jakiś poziom (chodzi mi o to, że nie narasta stopniowo z przekręcaniem potencjometru od zera tylko pojawia się nagle przy pewnej nastawie) i dalej przy pogłaśnianiu jego głośność też wzrasta.

Niestety, nie znam się na technice analogowej na tyle, by samodzielnie rozwiązać ten problem. Podejrzewam, że następuje jakieś wzbudzenie i pewnie jest to kwestia dołożenia gdzieś jakiegoś kondensatora. Dołączam schemat i proszę o sugestie co mogę zrobić.

-Kondensator na trafo głośnikowym: 470pF
-Rezystorów R23/R24 nie dawałem bo mam transformator z odczepem na żarzeniu i odczep podpiąłem do masy.
-Montaż i podłączenia mas, ekranów itd zgodnie z załączonym do kitu schematem montażowym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Wzmacniacz gitarowy AVT 2772 - problem ze wzbudzaniem się

Post autor: painlust »

zaekranuj połaczenie anoda EL84 - trafo.
pcichomski
25...49 postów
25...49 postów

W tym momencie mam skręcone przewody do trafo głośnikowego. Czy mam zamiast nich dać przewody ekranowane? Oba czy tylko ten od anody?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Tylko ten od anody. Pamiętaj, że w tym kablu jest jakieś 270V, a ekran ma byc podłączony do masy więc dielektryk powinien byc dobry.
pcichomski
25...49 postów
25...49 postów

Antenowy byłby dobry? Bo inne w tym momencie to mam tylko jakieś cienkie sygnałowe.
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: haterkmp »

takiego antenowego lepiej nie... możesz wrzucić zdjęcie sytuacji? znaczy się, jak to wygląda jak złożone jest do kupy (bo może się wzbudzać z wielu różnych przyczyn).
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ja używam kabli ze starych lampowych TV.
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Ty to masz zapasy tych części na kilkaset lat... jak będzie apokalipsa nuklearna to z cywili jako jedyny będziesz miał zapasy...
jak ten układ może gwizdać? na pewno jakiś konkretny babol jest.
in gain we trust
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Dla upewnienia się czy to sprzężenie nie jest typu akustycznego{mikrofonowanie pierwszej triody} należy postukać delikatnie w ECC przy różnym ustawieniu potencjometru głośności.Stukanie w lampę powinno być prawie niesłyszalne. :D
pcichomski
25...49 postów
25...49 postów

"Pukania" w triody praktycznie nie słychać w głośniku.
Dorzucam zdjęcia "konstrukcji" do ew. dostrzeżenia jakiś nieprawidłowości - konstrukcja tymczasowa do czasu dotarcia zamówionej aluminiowej obudowy pasującej do obudowy combo-dawcy.

- Podstawka przekaźnika po prawej do przemysłowej czasówki do opóźnienia załączenia zasilania anodowego - ale próbowałem i bez tego i nie było poprawy.
- Za duży kondensator będzie wymieniony na mniejszy gabarytowo, rezystor-składak zasilania anodowego też wymienię na pojedynczy o sumarycznej wartości - ale to chyba wpływa na mój problem
- Płytka regulatorów i gniazda JACK są pod spodem - schodzą do nich te szare przewody i przewody masy - zapomniałem zrobić zdjęcie w warsztacie ale dziś już nie dam rady.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

pcichomski pisze: czw, 15 października 2020, 23:23 konstrukcja tymczasowa do czasu dotarcia zamówionej aluminiowej obudowy pasującej do obudowy combo-dawcy.
Co było nie tak z oryginalnym chassis? Wg mnie (na podstawie sąsiedniego wątka) zakup nowego to zbędny wydatek.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Na pierwszy strzał wywaliłbym tą czasówkę (zbędna) i na jej miejsce dałbym trafo głośnikowe (przewód anodowy przy lampie wejściowej). Wyjście głośnikowe zimnym drutem do masy. Jak to nie pomoże (choć raczej musi) to pokusiłbym się o pętlę sprzężenia zwrotnego a`la fender i przy okzaji zrobiłbym presence.
in gain we trust
pcichomski
25...49 postów
25...49 postów

Thereminator pisze: pt, 16 października 2020, 00:30
pcichomski pisze: czw, 15 października 2020, 23:23 konstrukcja tymczasowa do czasu dotarcia zamówionej aluminiowej obudowy pasującej do obudowy combo-dawcy.
Co było nie tak z oryginalnym chassis? Wg mnie (na podstawie sąsiedniego wątka) zakup nowego to zbędny wydatek.
Zdecydowaliśmy, że jeśli nie poniesiemy jakiejś konkretnej porażki przy tej konstrukcji, to tamten chassis zostaje do zbudowania na nim czegoś na kształt Red Barona. A tymczasem chłopak będzie miał na czym ćwiczyć.
pcichomski
25...49 postów
25...49 postów

haterkmp pisze: pt, 16 października 2020, 07:58 Na pierwszy strzał wywaliłbym tą czasówkę (zbędna) i na jej miejsce dałbym trafo głośnikowe (przewód anodowy przy lampie wejściowej). Wyjście głośnikowe zimnym drutem do masy. Jak to nie pomoże (choć raczej musi) to pokusiłbym się o pętlę sprzężenia zwrotnego a`la fender i przy okzaji zrobiłbym presence.

Z trafem głośnikowym "tańczyłem" w różnych miejscach i pozycjach. Bez wpływu. Zacisk głośnikowy podłączę do masy i sprawdzę.
Przetestuję też sugestię z ekranem.

- o co chodzi z tym "ZIMNYM drutem do masy"? (chodzi o określenie ZIMNY)
- jak zrealizować to sprzężenie zwrotne? - jestem w "kąciku dla początkujących" nieprzypadkowo :D
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

,,Zimny ,,określa fazę sygnału wychodzącego względem wchodzącego w zależności od rodzaju sprzężenia zwrotnego podłączonego z transformatora wyjściowego,a po ludzku :lol: trzeba próbować łączyć z masą wyjście na głośnik.Metodą próby jeden lub drugi przewód wyjściowy i także podłączyć do masy metalowy rdzeń transformatora i faktycznie to połączenie anody zaekranować.Nie wiem na jakiej tridzie Kolega wykonał wzmacniacz,ale przy zastosowaniu ECC83 wzmocnienie całego toru jest ogromne i każdy drobiazg się liczy. :D